Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Општине расписују тендере уместо јавне конкурсе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

28. 09. 2015.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Локалне самоуправе и проблеми око пројектног финансирања медија

Општине расписују тендере уместо јавне конкурсе

Од када је укинуто државно финансирање медија и уведено само пројектно финансирање, јавили су се бројни проблеми у локалним самоуправама поводом овог система финансирања, тако што конкурси нису довољно транспарентни, услови конкурса непотпуни или је било ограничења у погледу тога које врсте медија могу учествовати.

 

Такође, поједине општине међу којима су Мали Зворник, Пожаревац, Осечина, Пландиште и Ада расписале су јавне набавке уместо конкурса за медија, што отвара могућност за низ злоупотреба приликом доделе средстава медијима.

Како у Министарству културе и информисања објашњавају за Данас, јавне набавке се расписују за услуге где је наручилац локална самоуправа, у своје име и за свој рачун, а реч је о услугама по уговору, као што су одржавање портала, сајта, преношење седница скупштине општине, медијско праћење рада органа локалне самоуправе, рад комисија, трошкови за оглашавање у јавним гласилима.

„Међутим, подршка производњи медијских садржаја у циљу остваривања и унапређивања јавног интереса у области јавног информисања врши се путем јавног конкурса. Тај поступак је и предмет Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, а у складу са Законом о јавном информисању", напомињу у Министарству.

Недим Сејдиновић из Независног друштва новинара Војводине објашњава за Данас да је законом прописано да се за пројектно финансирање медија искључиво расписују јавни конкурси, те да општине које иду путем јавних набавки крше прописе.

Према његовим речима, процедура јавних набавки има велике могућности за злоупотребе, јер о понудама на јавним набавкама одлучују представници власти док о конкурсима одлучују независне комисије.

„Такође, путем јавних набавки се нуде одређене услуге, као што су преноси скупштине или објављивање огласа, конкурса или сервисних информација и не развија се пројектно размишљање. На конкурсима се додељују средства за пројекте које су медији осмислили", напомиње Сејдиновић.

Коалиција новинарских и медијских удмжења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) неколико пута је „опомињала" поједине општине и градове и указивала на грешке које праве у тој процедури.

Тако је, на пример, Сремска Митровица ограничавала право учешћа на медије са територије Сремског управног округа, док је општина Шид сав новац предвиђен јавним позивом определила искључиво за електронске медије.

Коалиција удружења је подсетила да је Законом и Правилником предвиђено да право учешћа на конкурсу имају издавачи медија који су уписани у Регистар медија, као и правна лица и предузетници који доставе доказ да ће суфинансиран медијски садржај бити реализован путем медија, без ограничавања права учешћа само на штампане или електронске медије.

Коалиција је више пута подсећала и да неће учествовати у конкурсима кој и нису у складу са прописима и да неће предложити кандидате за комисије у локалним самоуправама које не поштују Закон.

Конкурсе расписале 84 општине

Државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић рекао је да је од 144 локалне самоуправе које су имале могућност да распишу конкурсе по новим правилима за суфинансирање медија, до краја августа то учинило њих 84.

Дакле, 60 локалних самоуправа није расписало конкурс, међу којима њих 28 има медије у процесу приватизације, указао је Мирковић и оценио да је ово „транзициона година", али да је, упркос томе, Министарство културе и информисања највећи појединачни донатор медија.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

28.09.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 14:54

odlicno

odlicno su iz Ministarstva objasnili opstinama da ne moraju da raspisuju konkurse vec da mogu kroz javne nabavke da daju novac. Strasno , em nestrucni ljudi sprovode konkurse, komisije nemaju pojma da tumace zakon i pravilnik, a sada ministarstvo u totalu stornirava obavezu da se raspisuju konkursi.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси