Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Споран "медијски конкурс" и у Лесковцу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

24. 09. 2015.

Извор: Јужне вести

Споран "медијски конкурс" и у Лесковцу

Представници 9 локалних медија потписали су уговоре с градоначелником Лесковца Гораном Цветановићем о суфинансирању медијских програма, чији су пројекти "прошли" на градском конкурсу. "Јужне вести" тужиле Град.

Коментаришући одлуку трочлане комисије да приликом оцењивања пристиглих пројеката уведе нови критеријум да "приоритет имају, пре свега, лесковачки медији", Цветановић је рекао да је задовољан тиме.

Локална самоуправа ће увек подржавати медије с територије града Лесковца, али новац из буџета ће у будућности морати да буде само део средстава која ће помагати у благовременом и тачном информисању - поручио је градоначелник.

Он је нагласио да су о пројектима одлучивали професионалци, новинари Исак Слезовић из Новог Пазара, Милорад Додеровић из Ниша и Срђан Цонић из Лесковца, не негирајући да је било пропуста у њиховом раду.

Одрадили су свој посао часно и поштено, што не значи да грешака није било. Ту смо да их заједно исправимо - казао је Цветановић.

Цветановић није прецизирао на које пропусте мисли, а из градске управе су нагласили да ће "све медисјке куће морати да полажу рачуне о добијеним средствима, али и о садржају с којим се аплицирало".

Споран накнадни критеријум

Иако тога није било међу условима конкурса, комисија која је оцењивала пристигле предлоге је накнадно увела нови критеријум - да "приоритет имају, пре свега, лесковачки медији".

"Јужне вести", чије је седиште у Нишу, биле су једини медиј ван Лесковца коме је одобрено финансирање програма.

Међутим, представници овог медија су одбили да потпишу уговор са Градом и против градске управе поднели тужбу.

Увођење накнадних критеријума на било ком конкурсу је неприхватљиво. То заправо омогућава градским властима да резултате и убудуће прилагођавају подобним медијима. Можда се то ове године није десило, али ако сада будемо ћутали, изгубићемо легитимитет да се наредне године бунимо због злоупотреба - каже уредник "Јужних вести" Предраг Благојевић.

Он указује и на одредбу Закона о информисању која је изричита да се новац из јавних буџета медијима расподељује "на основу принципа о заштити конкуренције, без дискриминације".

Многи медији не смеју да се буне јер им опстанак зависи од новца који добију од општине. Али онда више нема ни говора о независним медијима. Тако се ствара цензура. Они зависе од власти и постају само пропагандна машина - каже Благојевић.

Подсетимо, споран је био и недавно спроведени медијски конкурс у Нишу, где је медијима блиским властима додељено преко 80% новца.

Због читавог низа пропуста, међу којима је био и очигледан сукоб интереса једног од чланова комисије, "Јужне вести" су тужиле Град Ниш.

Наиме, иако закон то јасно забрањује, градске власти Ниша су за члана трочлане комисије именовале Биљану Љубисављевић, новинарку агенције БЕТА и портала ЈугМедиа, медија који су учествовали на конкурсу.


Ко је колико тражио, а колико добио?

Медиј

Тражена сума

Одборена сума

ТВ Лесковац

5.092.000

2.300.000

ТВ К-1

2.249.000

 2.149.000

"Студио МТ"

2.398.000

1.400.000

ТВ 4С, Бојник

2.698.000

900.000

Нова наша реч

894.000

794.000

ЈугПресс

860.000

760.000

ЈугМедиа

820.000

720.000

ТВ Клисура

1.600.000

500.000

Радио 016

680.000

400.000

Јужне вести

1.345.000

50.000

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси