Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

18. 09. 2015.

Извор: Фонет

Конкурс расписале 84 општине

Ово је нулта година у примени новог начина финасирања медијских садржаја, будући да државно финансирање није окончано, док је пројектно тек почело, оценили су данас учесници конференције о јавном интересу у медијима, који су организовали Мисија ОЕБС и Стална конференција градова и општина.

 

Зато је неопходно подробно анализирати почетна искуства у пројектном финанирању медијских садржаја у јавном интересу и отклонити све уочене проблеме и препреке, речено је на конференцији и изнет податак да су до краја августа у Србији 84 општине расписале конкурс за суфинансирање медија.

Од 144 локалне самоуправе које су имале могућност да распишу конкурсе по новим правилима за суфиинансирање медија, до краја августа то учинило њих 84, прецизирао је државни секретар Министарства културе и информисања Саша Мирковић.

Дакле, 60 локалних самоуправа није расписало конкурс, међу којима њих 28 има медије у процесу приватизације, указао је Мирковић и оценио да је ово "транзициона година", али да је, упркос томе, Министарство културе и информисања највећи појединачни донатор медија.

Он је навео да је за пријаву на актуелни конкурс за расподелу 45 милиона динара медијима, продужен рок до 30. септембра и предочио да је сада први пут учешће условљено уписом у Регистар медија.

Мирковић је указао да ће "посебна лупа" у финснирању медијских садржаја бити управо на приватизованим медијима. Од државних 50 медија, који су од 1. јула у процесу приватизације, после завршеног круга, 22 медија ће добити власника, док други круг који мора бити окончан 31. октобра, напоменуо је Мирковић.

Он је указао на проблем у приватизацији РТВ Врање, па је Министарство привреде увело надзор над Агенцијом за приватизацију због тог случаја.

"Чињеница је да је 2015. у стручној јавности већ названа прелазном или експерименталном годином за спровођење нових медијских закона, односно да су се унапред очекивали поједини проблеми и пропусти", рекао је председник НУНС Вукашин Обрадовић.

Председник УО Асоцијације медија Зоран Секулић сматра да је највећи део ове нулте године протекао у буџетском финансирању медија у државном власништву, а да је паралелно почео процес пројектног финансирања.

Он је нагласио да би било неопходно да се за идућу годину тачно зна са коликим буџетом се располаже за пројектно финансирање на свим нивоима власти.

Ту посебно важном видим улогу Министарства државне управе и локалне самуправе које би требало да пропише иста или приближна правила игре за све локалне самоуправе за пројектно финансирање, рекао је Секулић.

Он је напоменуо и да је сада време да новинарска и медијска удружења преузму одговорност, не само кога ће кандидовати у конкурсне комисије, већ и за одлуке које ће доносити.

Представник Независног друштва новинара Војводине Недим Сејдиновић оценио је да у пројектном финансирању стање на терену није добро. Кад разговарате са представницима локалних самоуправа о јавном интересу и објасните да није циљ да се они рекламирају и само преносе сервисне информације, они мисле да се шалите, указао је Сејдиновић.

Он је приметио да су људи који расписују конкурсе за финансирање истовремено и ПР менаџери општина.

Чланица Градског већа Врања Нела Димитријевић изјавила је да су сви градови и општине ове године били суочени са два проблема: новим правилима игре, по новом Закону о информисању, и истовременом приватизацијом медија, која је разлог кашњења конкурса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси