Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  БЕЗАКОЊЕ У ЖУПИ: Општина производи медијске садржаје, новинари протестују
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

11. 09. 2015.

Аутор: Г. Здравић Извор: Блиц

БЕЗАКОЊЕ У ЖУПИ: Општина производи медијске садржаје, новинари протестују

Супротно Закону о јавном информисању, општина Александровац свакодневно производи медијске садржаје, које опет мимо закона, емитује на регионалној Телевизији.

Тим поводом и Удружење новинара Србије поставило је питање када ће већ једном челници Александровца престати са кршењем закона.

Одлуку о емитовању информативне емисије „Жупска хроника“ у етру Телевизије Крушевац, коју производи Информативна служба александровачког Дома културе, донела је Скупштина Александровца.

- Парламентарци Жупе поступили су незаконито из три разлога. Први, што општина Александровац не може по закону да производи медијске садржаје. Други, што Телевизија Крушевац није учествовала на конкурсу општине Александровац за суфинансирање медијских пројеката и трећи, што је поменути конкурс спроведен супротно закону и Правилнику Министарства културе инмормисања - стоји у реаговању Удружења новинара Србије.

Поводом одлуке Скупштине, реаговао је и Клуб новинара Жупе.

- Захтевамо од Министарства културе и информисања и других државних органа да спрече кршење законских прописа и обезбеде пуну слободу јавне речи у Александровцу - кажу новинари и додају “да незаконитом производњом медијских садржаја о трошку грађана, бахата александровачка власт увелико спроводи предизборну медијску кампању”.

Директор крушевачке Телевизије Ђорђе Ковачевић каже да се плаши да у целој овој причи „РТК не буде колатерална штета“.

- Радио Телевизија Крушевац пледира да буде модерна регионална телевизија. Зато хоћемо да имамо информације из свих општина Расинског округа. Бојим се да реаговање УНС-а и Клуба новинара Жупе, може негативно да се одрази на РТК, јер би и друге општине могле под притиском да откажу сарадњу. Највише се плашим, да РТК у целој овој причи не буде колатерална штета - каже Ковачевић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси