Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  „Сити радио“ покренуо 15 управних спорова против решења за суфинансирање медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

07. 09. 2015.

Аутор: К. К. Извор: УНС

„Сити радио“ покренуо 15 управних спорова против решења за суфинансирање медијских пројеката

Како УНС сазнаје у најмање 15 локалних самоуправа покренути су управни спорови против решења општина и градова о расподели средстава за пројектно суфинансирање медија.

 

По Закону о јавном информисању и медијима и Правилнику о о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, решење о расподели средстава је коначно и против њега се може покренути једино управни спор.

Уредник „Сити радија“ из Ниша Драган Коцић каже за УНС да је само његов медиј покренуо управне спорове у 15 локалних самоуправа.

„Покренули смо спорове у Ариљу, Бечеју, Богатићу, Иригу, Кладову, Суботици, Шиду, Књажевцу, Куршумлији, Неготину, Обреновцу, Параћину, Пироту, Сврљигу и Свилајнцу, а конкурисали смо на око 30 јавних позива. Од свих локалних самоуправа где конкуришемо и не добијемо средства, по Закону о приступу информацијама од јавног значаја тражимо на увид документацију и тамо где сматрамо да је све у реду не покрећемо управни спор. Има општина и градова који су конурсе спровели по свим процедурама и ту једноставно немамо зашто да реагујемо. Покретање спорова је једини начин да докажемо да овакав начин пројектног суфинансирања не функционише“, каже Коцић.

Један од градова где је овај медиј покренуо управни спор је Суботица.

У овом граду, у ком су у комисији за оцењивање пројеката били представница УНС-а Драгана Бјелица, представник Удружења мађарских новинара Војводине Бенчик Иштван и медијски стручњак Милутин Митрић, „Сити радио„ је против Решења градоначелника о расподели средстава управни спор покренуо из формално-правних разлога.

„Покренут је један управни спор против Решења. Одмах након његовог објављивања, добили смо од „Радија Сити“ из Ниша Захтев за приступ информацијама од јавног значаја у којем су нам тражили да им доставимо информације о томе ко је и са којим пројектима конкурисао. То смо им послали и након тога смо обавештени да су покренули управни спор. Градском правобраниоцу смо послали сву документацију коју смо имали, од тренутка расписивања конкурса до доношења решења – предлоге пројеката, решење о формирању комисије, извештаје са седнице комисије, решење о расподели. За сада немамо информације докле се стигло са тим, али верујемо да ће цео поступак потрајати“, каже за УНС Слађана Парошки, извршилац за културу, физичку културу, спорт и информисање у Суботици.

Главни и одговорни уредник „Сити радија“ Драган Коцић каже да је спор покренуо по Закону о управном  поступку, због тога што Решење Града не садржи све неопходне елементе.

„Решење нема образложења, не знамо зашто су за одређене пројекте опредељена средства, а зашто за друге нису. Сматрам да оно мора бити оборено, јер су у питању формално-правне грешке“, каже Коцић за УНС.

И у Неготину је слична ситуација. У овој општини, међутим, осим „Сити радија“, управни спор против Решења је покренуо и портал ИСТ медиа.

„Када је реч о „Сити радију“ из Ниша, комисија је предложила да им се не доделе средства јер је закључено да су у попуњеним обрасцима наведене различите вредности пројекта, тако да нису могли да закључе колико се новца тражи. Господин Коцић је од нас тражио документацију и ми смо му је доставили, али је ипак покренуо спор. Покушали смо с њим да разговарамо, али он сматра да је требало да му дамо могућност да исправи грешку“, каже за УНС правобранилац општине Неготин Живојин Марковић.

Драган Коцић, ипак, сматра да често није проблем у квалитету пројеката, већ у томе што се „гледа који су медији конкурисали, а не какви су пројекти“.

„Очигледно је да се разматрају медији, а не пројекти, у већини случајева се унапред зна ко ће где добити новац. Колико ми примећујемо, пракса је да се новац дели првенствено медијима у општини/граду који расписује конкурс. Немам ништа против тога, али онда је лош Закон. Хајде да га променимо, да буде да се на конкурсе могу јавити само медији из те локалне самоуправе која расписује конкурс и да други медији не буду у заблуди и не троше време и новац на писање пројеката. Нисам острашћен зато што наши пројекти нису прошли, у питању је суштина новог начина пројектног суфинансирања који тако губи смисао“, каже Коцић и додаје да је изостало оно најважније, а то је едукација људи који одлучују о пројектима.

Пројекат ИСТ медиа-е, како каже општински правобранилац, одбијен је из два разлога.

„Први је што је ИСТ медиа са истим решењем из Агенције за привредне регистре конкурисала два пута и ми по Закону не можемо на истом конкурсу одобрити једном медију два пројекта. Други разлог је што је тај други пројекат ИСТ медиа-е био у сарадњи са ТВ Бор који је јавно предузеће и нема право да конкурише. Позната нам је и ситуација у Кладову где су за такав пројекат ИСТ медиа и ТВ Бор добили новац и да је после покренут управни спор због тога што је комисија то одобрила“, каже Марковић.

У комисији у Неготину били су кандидат УНС-а Новица Савић, кандидат АНЕМ и Локал преса Звонко Дамњановић и новинарка Информера Љиљана Кековић.

„Све одлуке комисија је у Неготину донела једногласно. Држали смо се прописаних правила и водили рачуна о сваком детаљу. Свако има право да се жали, то не спорим, али смо ми све урадили у складу са правилима. Комисија нема везе са вођењем управног спора, то је сада између покретача и општине. Када је реч о ИСТ медиа-и, ту нисмо много дискутовали јер је сасвим очигледно да је то био покушај да се преко једне фирме новац додели другој која нема право да конкурише. Око тога се уопште нисмо двоумили“, каже Новица Савић.

Ипак, нису се све локалне самоуправе сусреле са овим проблемом. У великом броју општина и градова нису покретани упавни спорови.

У Сремској Митровици, након спроведеног првог конкурса за пројектно суфинансирање медиј против Решења о расподели није покренут ниједан управни спор.

Овај град је први конкурс за расподелу средстава расписао крајем јануара. Већ почетком марта изабрана је стручна комисија за оцењивење пројеката у којој су били представница АНЕМ-а и Локал преса Зорица Вишњић, Маја Ференчек из Асоцијације електронских медија Војводине и Марко Сарановац из градске управе за опште и заједничке послове.

„На наше решење није покренут ниједан управни спор. Сада је у току други конкурс Града и надамо се да ће и овај пут бити тако. Трудили смо се да све урадимо како треба, ипак је ово прва година спровођења пројектног суфинансирања на овакав начин и драго нам је да након спроведеног процеса нема жалби“, рекла је УНС-у Мирјана Марковић, самостални стручни сарадник за културу Града Сремска Митровица.

И у Апатину истичу да су задовољни како је спроведен конкурс.

Начелница Општинске управе у Апатину Смиљана Швабић каже за УНС да против Решења ове општине није покренут ниједан управни спор.

„Наш конкурс је завршен и ми смо 1. јуна објавили Решење о расподели средстава. Од тада до данас нисмо добили обавештење да је против њега покренут иједан управни спор, што је одлично“, рекла је УНС-у Смиљана Швабић.

У комисији у овој општини били су представник УНС-а Петар Јеремић, АНЕМ и Локал преса Ивица Шмит и медијски стручњак Перо Зубац.

 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

08.09.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 13:45

Podrška

Podrška Draganu Kociću, koji je jedan od retko sposobnih ljudi da na pravi način tumači Zakon koji krše sve Opštinske uprave.
Pozdrav iz Topole.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси