Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Кабинет градоначелника Београда игнорише новинаре и пројектно суфинансирање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

02. 09. 2015.

Аутор: Зоран Ћулафић Извор: НУНС

Кабинет градоначелника Београда игнорише новинаре и пројектно суфинансирање

Почетком августа, Независно удружење новинара Србије затражило је, испред Коалиције новинарских и медијских удружења, одговоре на неколико питања о суфинансирању медијских пројеката од јавног значаја. До данас никакав одговор није стигао.

 

У Кабинету градоначелника Београда питали смо да ли Град Београд планира да ускоро распише конкурс за суфинансирање медијских пројеката од јавног значаја? Да ли ће конкурс бити расписан на нивоу Града Београда, или ће градске општине расписивати појединачне конкурсе? Колики укупан износ новца Град Београд планира да одвоји за суфинансирање медијских пројеката од јавног значаја?

Зашто нема одговора? Можемо само да нагађамо о разлозима Кабинета градоначелника Београда да игнорише захтев новинара и јавности ускрати одговоре на та питања, кршећи притом неколико законских одредби. 

Можда је неко од запослених у Кабинету градоначелника Београда проценио да градоначелник сада има много важније послове и да га не би требало узнемиравати овим питањима. А сами одговор не знају. У таквој ситуацији најбоље је, претпостављају, да се праве као да питања нису ни добили.

Коалиција новинарских и медијских удружења позвала је, поново, пре неколико дана, све локалне самоуправе које до сада нису распсале конкурс за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, да то учине, у складу са Законом о јавном информисању и медијима. У писму упућеном председницима општина и градоначелницима, Коалиција је  подсетила да медијски закони предвиђају повлачење државе из власништва над медијима, али и обавезу Републике, Покрајине и локалних самоуправа да учествују у финансирању информисања грађана. Та обавеза државе реализује се кроз пројектно суфинансирање медијских садржаја, навела је Коалиција у допису.

Новинарска и медијска удружења подсетила су, још једном, да су сви, укључујући и локалне самоуправе, дужни да поштују законе и да цео процес који се односи на суфинансирање медијских пројеката од јавног значаја мора да буде спроведен на транспарентан начин.

Такав допис послат је, поново, и градоначелнику Београда. И сада, поново, очекујемо одговор.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси