Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Сремска Митровица исправила спорне критеријуме, али финансира искључиво штампане медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

01. 09. 2015.

Извор: УНС

Сремска Митровица исправила спорне критеријуме, али финансира искључиво штампане медије

Град Сремска Митровица уважио је примедбе Коалиције новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ, Локал прес) и специфичне критеријуме за оцењивање пројеката у другом јавном позиву за пројектно суфинансирање медијских садржаја ускладила са Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

 

Међутим, изменама и допунама конкурса, Град је умањио износ средстава предвиђених за суфинансирање, па је тако уместо првобитно предвиђених 9.500.000 динара (5.750.000 за електронске и 3.500.000 за штампане медије) за суфинансирање медијских садржаја определио само 3.750.000 динара за штампане медије, што није у складу са Законом и Правилником.

Како су нам рекли у овом Граду, “схватили су да немају довољно средстава и за медије за сада ипак издвојили 3.750.000 динара“.

„За сада нећемо расписивати конкурс за електронске медије, таква је одлука Града”, рекла је УНС-у Мирјана Марковић из Градске управе.

Подсетимо, Сремска Митровица расписала је 21. августа други Јавни позив за суфинансирање медијских пројеката. Коалиција новинарских и медијских удружења након расписивања конкурса, уочила је да он није у складу са Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

Наиме, у Јавном позиву су између осталог, као специфични критеријуми за учешће на конкурсу били наведени:

- традиција пословања подносиоца пројекта и техничка и кадровска опремљеност на територији града Сремска Митровица;

- обим и квалитет пређашње сарадње са Градом Сремска Митровица;

- седиште подносиоца пројекта на територији Сремског управног округа

Коалиција је тада о неправилности обавестила надлежне у Сремској Митровици.

По Закону о јавном информисању и медијима, право учешћа на конкурсу имају издавачи медија чији медиј је уписан у Регистар медија, који се води у Агенцији за привредне регистре и правна лица, односно предузетници, који се баве производњом медијског садржаја и који имају доказ да ће суфинансирани медијски садржај бити реализован путем медија.

У допису Граду, Коалиција је навела да се право учешћа прописано Законом не сме ограничавати критеријумима као што су кадровска опремљеност на територији града Сремска Митровица, обим и квалитет пређашње сарадње са Градом и седиште подносиоца пројекта на територији Сремског управног округа.

Коалиција је у свом допису навела и да неће кандидовати чланове комисије за оцењивање пројеката уколико Јавни позив не буде усклађен са Законом.

Подсетимо, Скупштина града Сремска Миторовица усвојила је крајем јула ребаланс буџета чиме је предвиђено још 10.000.000 динара за пројектно суфинансирање медија.

„Повећање средстава за финансирање медија је у складу са препоруком УНС-а, односно акцијом коју је УНС покренуо, а трудићемо се да и наредне године повећамо учешће новчаних средстава у суфинансирању локалних медија на 2 одсто од укупног прихода буџета“, рекао је тада УНС-у Илија Недић, начелник градске управе за културу, спорт и омладину Сремске Митровице.

Иправљени други конкурс Града Сремска Митровица погледајте овде.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси