Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Хоће ли општина Александровац, супротно закону, производити сопствени медијски садржај?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

24. 08. 2015.

Извор: УНС

Хоће ли општина Александровац, супротно закону, производити сопствени медијски садржај?

Иако по Закону о јавном информисању и медијима орган локалне самоуправе производњу медијског садржаја може суфинансирати искључиво путем јавних позива за суфинансирање, тј. пројектног суфинансирања, Скупштина општине Александровац, на седници одржаној у петак, 21. августа, усвојила је Одлуку о поверавању емитовања “Жупске хронике” Радио-телевизији Крушевац.

 

Како су УНС-у рекли новинари Жупе, ову емисију одувек припремају новинари Информативне службе александровачког Дома културе, а емитује се на РТВ Крушевац.

 “Сматрамо да је доношењем овакве одлуке грубо прекршен Закон о јавном информисању и медијима и истичемо да општина Александровац плаћа месечно раднике Информативне службе Дома културе за припрему четири емисије ’Жупска хроника’ од по 15 минута, која се емитује петком на Радио-телевизији Крушевац. Њихов једини задатак је припрема недељне емисије. Општина, осим њих, плаћа и трошкове емитовања емисије на РТК“, кажу новинари.

На реакцију УНС-а да производња медијског садржаја у оквиру јавног сектора није у складу са Законом, секретар Скупштине општине Александровац Иван Новаковић истиче да „општина сматра да је то у складу са Законом, да уговор о начину производње емитовања емисије још увек није потписан и да се не зна ко ће производити садржај, а да Удружење може да поступа како жели.“

„Ми смо то урадили у складу са Законом, а водили смо се и примерима других локалних самоуправа. Још увек није прецизирано ко ће производити емисије, то се још увек не зна и биће утврђено посебним уговором. За сада је Скупштина само донела одлуку о томе. Ви слободно притискајте ако мислите да то није у складу са Законом, ми мислимо да јесте. РТВ Крушевац није могла да учествује на конкурсу за пројектно суфинансирање, а 'Жупска хроника' је изузетно гледана и ми желимо да се настави емитовање ове емисије,“ каже Новаковић.

Директор РТВ Крушевац Ђорђе Ковачевић, за УНС истиче да Одлуку Скупштине општине још увек није добио.

 „Још увек нисмо добили одлуку и не знамо како ће та сарадња од ове године изгледати. Претходних година РТВ Крушевац је имала одличну сарадњу не само са општином Александровац, већ са свим околним општинама. Тада смо потписивали уговоре о пословно-техничкој сарадњи и по њима, конкретно у општини Александровац, прилоге су припремали запослени у Информативној служби. Због новог Закона о јавном информисању, ове године још увек није прецизирано како ће та сарадња изгледати, то ћемо видети у неком наредном периоду“, рекао је Ковачевић.

Подсетимо, Радио-телевизија Крушевац приватизована је средином августа, тако да није могла учествовати на конкурсу за пројектно суфинансирање медија који је општина Александровац расписала крајем марта.

Конкурс општине Александровац, иначе, није био у складу са Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања. Наиме, Општина је тада у конкурсу навела да су средства на конкурсу намењена производњи медијских садржаја о редовном раду и активностима органа општине Александровац. Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, Локал прес и АНЕМ) тражила је тада од општине да конкурс измени и усклади са прописима, али челници општине то нису урадили, због чега Коалиција није предложила кандидате за чланове конкурсне комисије.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

24.08.

2015.

anonymous Миле Јаснић [нерегистровани] у 17:52

Случај општине Рашка

Случај општине Александровац на мапи локалних медија у Србији, који се приватизују и суфинансирају пројектима искључиво путем јавнх позива за суфинансирање, није усамљен. Сличних покушаја има и у другим општинама. Како по том, тако и по другим питањима везаним за пројектна финансирања има случајева, као рецимо у општини Рашка, да је тешко доћи до информација о начину расподеле средстава.
У овој општини, осим што је процурела вест у јавности пре пет-шест дана да је локалну РТВ Рашка купила ТВ Коперникус из Ниша, о пројектном суфинансирању се не зна ништа. Али, ни друге информације од јавног интереса од најодговорнијих у Рашки се не могу добити. Интересујући се за случај који је пре месец дана узбуркао јавност Рашке око одлуке председника општине Игњата Ракитића да локалном КУД-у ”Фрула” додели 12 хиљада еура да се три недеље башкари у Америци, и то без икаквог јавног конкурса о пројектном финансирању ( а по пројектном финанситрању за 2015., као и остала удружења у овој општини, ”Фрула” је раније добила новац ) и када сам му то питање поставио 10 августа у његовом кабинету, уместо одговора, био сам нападнут нјприземнијим уличарском речником, увредама, и да ми нису била близу врата да побегнем - добио бих и батине. Овом случају је претходило и моје претходно питање о нетранспарантности рада комисије за пројектна финансирања удружења грађана, као и моје упозорење председнику да имам већ дуже времена ометања у раду (снимање емисија у серијалу ТРАГ, РТС, ) која су се наставила и сада по мом пензионисању, када у овом крају снимам нови серијал ”Чувари обичајног наслеђа Рашког Ибра”, одобреном на конкурсу Министарства културе и информисања Републике Србије. ( Напомена: као доказ, показао сам му видео записе )

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси