Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Мониторинг и после конкурса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

19. 08. 2015.

Аутор: Д. Миљковић Извор: Вечерње новости

Мониторинг и после конкурса

После конкурса за суфинансирање пројеката од јавног интереса у области информисања, петнаестак медијских кућа из града на Нишави поделило је 60 милиона динара и обавезало се да на крају године поднесе извештај о утрошку средстава.

 

Међутим, Локални антикорупцијски форум из Ниша (ЛАФ) и Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) траже да се мери и који ће медији имати приступ у извештавању, те да ли ће остварити јавни интерес.

- Процедура је таква да ће новинар попуњавати формулар у којем треба таксативно навести ко су актери, функцинери или грађани, шта су теме и који је "тоналитет" извештаја. Медији ће једном месечно ове извештаје достављати нама, да их анализирамо и јавности представимо резултате - објашњава ова дугогодишња новинарка, уверена да се медији на овај начин штите од притисака политичара који још немају свест да су разделили новац свих пореских обвезника, а не властита средства, па информисање не могу користити за лични и приватни интерес.

Зоран Гавриловић из БИРОДИ тврди да ово није део неког пројекта, већ ће бити модел по којем ће се радити у читавој Србији.

- Медији не смеју бити средства пропаганде, забаве и кича, већ морају бити у служби јавног интереса упозорава Гавриловић.

ЛАФ је, иначе, и раније имао замерке на овај конкурс, а најконкретнија се тиче чињенице да је више од половине новца расподељено медијима чији су власници блиски владајућим странкама. Зато професор и социолог Ђокица Јовановић ове "инструменте" оцењује као храбар и добар потез... Каже, проблем је то што у Србији власници медија, чак и када добију новац из локалне касе, мисле да не треба полагати рачуне грађанима, већ само политичарима.

- Ове инструменте сигурно треба дорадити, али немам ништа против да будемо "под лупом". Крајње је време да се о квалитету медија суди на основу програма, а на основу власничке структуре - закључује Слађана Остојић, главна и одговорна уредница телевизије Зона плус.

Мистерија

Драган Петковић, члан УО портала "Јужне вести" - којем је припало два милиона динара - тражи да се обелодани и садржај пројекта који су добили новац, јер је то једини начин праћења испуњавања обавеза.

Зорица Миладиновић, међутим, каже да је Управа за културу, која је расписала конкурс, то одбила - уз образложење да су то "ауторска дела" - па ће морати да арбитрира Повереник за информације од јавног значаја.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси