Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Медијима подељено два милиона динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

19. 08. 2015.

Аутор: Данило Коцић Извор: Привредни преглед

Медијима подељено два милиона динара

Општина Власотинце је прва у Јабланичком округу која је реализовала уговоре око суфинансирања медија који су конкурисали на пре неколико месеци расписаном позиву.

 

Конкурсна комисија је одобрила седам пројеката, а по оцени председника општине Мирослава Љубеновића, сви пројекти су били веома добри.

„Презадовољни смо оним што смо добили, а како је ово прва пројектна година за доделу новца средствима јавног информисања, наредне године ћемо имати више искустава око поделе буџетских пара за ову намену“, истиче Љубеновић.

Како је могло и да се очекује, највише новца, 700.000 динара, одобрено је локалној ТВ, која послује у саставу Предузећа за радио и ТВ дифузију „Гага“. ТВ Лесковац је добио 470.000, Југмедија 250.000, ТВ Коперникус 200.000, Јужне вести 30.000, а Новој Нашој речи, једином недељнику који излази на подручју Јабланичког округа, и порталу Југпресс и Центру за демократију и развој југа Србије одобрено је 350.000 динара.

Наредних дана се очекује да слични конкурси буду реализовани и у још неким општинама Јабланичког округа, у чијем су саставу Лесковац, Лебане, Бојник, Медвеђа, Власотинце и Црна Трава.

Иначе, стање у медијима Јабланичког округа, односно лесковачког краја, неповољно је.

За приватизацију Радио Медвеђе нико се није пријавио, а Радио Лесковца није стављен на аукцију за приватизацију зато што је зграда коју користе, а није њихово власништво, у поступку реституције и зато што је на дан 31. децембра 2014. године имао негативан салдо али данас послујемо позитивно”, рекао је на недавној конференцији за новинаре у овом једином јавном предузећу у области информисања његов в. д. директора Братислав Илић.

“Радио Лесковца послује позитивно и то у висини капитала који је процењен на негде око три милиона и деветсто двадесет хиљада динара и то би била почетна цена да је он стављен на аукцију, одлуком Агенције за приватизацију”, рекао је Илић.

“Зашто до тога није дошло, како ми је данас званично речено, први разлог је што су пре месец дана у Агенцији за приватизацију добили захтев од потомака власника ове зграде да им се зграда у поступку реституције врати и подели доказ суда да то припада њима. Ако су у питању просторије и објекти у фази реституције, тог момента се прекида приватизација. Други разлог, који је нама висио над главом, је децембар, када сам дошао овде. Укупан дуг Радио Лесковца је био 16 милиона динара према јавним предузећима, Топлани, Електродистрибуцији, Водоводу, а највећа су дуговања, осам плата, од 2013. до 2014. године. Тај дуг од осам плата је био негде око девет милиона динара, док је овај дуг од шест милиона и седамсто хиљада био дуг према јавним предузећима. Како је Скупштина града Лесковца у јануару урадила условни отпис дугова, а ми смо од јануара до априла исплатили осам плата, Радио Лесковац је имао позитиван капитал и могао је, да је Агенција уважила да се процена не ради крајем децембра прошле године, него да се ради са половином ове године или квартално, да идемо на аукцију. Ми смо имали обећање, и агенција би тако и урадила, након састанка њиховог Управног одбора, да закаже условну аукцију док локална самоуправа, тј оснивач, не исплати последње две−три плате које дугује. Добра ствар у целој овој ситуацији је да смо, преко контаката са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања успели да, захваљујући њима и подршци оснивача, за 19 људи обезбедимо социјални програм и тај новац је уплаћен, негде око шест милиона и сто хиљада динара. Право на то су имали сви они који нису узели социјални програм или они који су узели, али је ово за период откада су се вратили у Радио Лесковац”, рекао је Илић.

Он је додао да “оно што сада следи је да ће Агенција званично да обавести оснивача, тј. град Лесковац. Значи, 19 људи узима социјални програм, остаје једанаест, а један је поднео захтев за пензију. Оснивач ће морати да види како ће њих да реши и да преименује делатност. Ми имамо, на срећу, ту кабловску телевизију и у том правцу они могу да размишљају. Значи, све што није етар, све што не тражи дозволу, то може локал“, каже Илић.

Он је додао да ће комплетна архива Радио Лесковца бити збринута у Народном музеју као културно благо.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси