Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  На другом конкурсу у Руми ипак нова комисија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

18. 08. 2015.

Аутор: Борис Џинић Извор: НДНВ

На другом конкурсу у Руми ипак нова комисија

Општина Рума је, крајем јула, расписала други позив за суфинансирање пројеката из општинског буџета у области јавног информисања.

 

Средства која се по овом позиву додељују део су средстава који су већ опредељена на конкурсу из марта ове године, а које је један од корисника вратио. Из општине су нам рекли да је у питању новац који није искористила „Сремска ТВ“, јер је за исте пројектне активности средства добила и од Министарства културе и информисања на овогодишњем конкурсу.

Одлука да се распише нови конкурс за недодељена средства, а не да се она враћају у општински буџет, свакако је добра. Спорно у одлуци Руме у другом позиву, међутим, била је првобитна идеја да комисија из претходног конкурсног циклуса одлучује о додели средстава и у овом. Из општине су то решење правдали тврдњом да је у питању практично исти конкурс, само други позив, јер се додељују иста средства, али су пре неколико дана, после консултација са Коалицијом новинарских и медијских удружења, ипак одлучили да распишу јавни позив новинарским и медијским удружењима за предлоге нових чланова комисије.

Оваква ситуација иначе није прецизно регулисана Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, и једино што јој је слично јесте одредба правилника која каже: „Ако средства опредељена за конкурс нису у целости расподељена, орган из става 1. овог члана може да распише нови конкурс за расподелу преосталих средстава до краја исте календарске године“ (члан 4. став 2). Ако се чак и за вишак нерасподељених средстава предвиђа могућност расписивања новог јавног конкурса, онда је потпуно јасно да би тако морало да буде и за друга, па и враћена средства. У случају Руме битна је чињеница да средства нису распоређена, а небитно је што је до тога дошло услед одустанка једног од победника на конкурсу.

У вези са случајем Рума правници Коалиције истичу: „Кад год има средстава за пројектно суфинансирање, без обзира да ли су у питању иницијална, преостала или враћена средства, треба да се расписује нови конкурс и бира нова комисија без обзира на идентичност предмета конкурса, јер смо и до сада видели да је предмет углавном преписан из Закона или Правилника“.

У марту ове године конкурс у Руми био је битан због откривања неправилности при избору чланова комисије. Наиме, Коалиција новинарских и медијских удружења је тада упозорила локалне самоуправе и јавност на то да су у појединим општинама и градовима чланови конкурсних комисија именовани на предлог асоцијација која нема право да предлажу кандидате, а то је стручној јавности непозната Асоцијација електронских медија Војводине (АЕМВ). Коалиција је увидом у регистар Агенције за привредне регистре установила да је под матичним бројем АЕМВ-а регистровано привредно друштво, које на основу Закона о јавном информисању и медијима нема право предлагања чланова комисије. Коалиција је о овом случају обавестила и Министарств културе и информисања.

Рок за подношење пријава на нови конкурс у Руми је истекао 13. августа и у року од 90 дана председник општине ће на предлог комисије одлучити о избору пројеката који ће се суфинансирати из општинског буџета. Сада ће се ипак на комисију чекати још мало, јер је нови јавни позив расписан 12. августа и истиче за 15 дана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси