Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Исправљен конкурс општине Деспотовац за суфинансирање медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

17. 08. 2015.

Исправљен конкурс општине Деспотовац за суфинансирање медијских пројеката

Општина Деспотовац је, након реакције Коалиције новинарских и медијских удружења, јавни позив за суфинансирање медијских пројеката исправила и ускладила са Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања. Исправљен јавни позив погледајте у прилогу.

На основу члана 20. и  члана 44.  Закона о локалној самоуправи („Службени гласник Републике Србије“, бр.129/2007), члана 17, 18, 19,  и 20  Закона о јавном информисању и медијима („Службени гласник Републике Србије“, бр.83/2014), Одлуке о буџету Општине Деспотовац за 2015. годину („Службени гласник општине Деспотовац“ бр.12/2014 и 3/2015), члана 4. став 2. Правилника о суфинасирању пројеката за остваривање јавног интереса у обласни јавног информисања („Службени гласник Републике Србије“, бр.126/2014) Председник општине Деспотовац,  расписује

Ј А В Н И   П О З И В 

ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРСУ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИ ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ ДЕСПОТОВАЦ У 2015.ГОДИНИ

I

НАМЕНА СРЕДСТАВА ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА И ЊИХОВ ИЗНОС

Јавни позив за учешће на Конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Деспотовац у 2015.години се расписује за суфинансирање пројеката:

1.)    Производње медијских садржаја на територији општине Деспотовац

Предлози пројеката треба да су намењени јавном информисању о дешавањима на локалном нивоу, привреди, предузетништву, образовању, здравству, култури, спорту, туризму, пољопривреди, заштити животне средине, заштити деце и омладине, о људским правима, информисању особа са инвалидитетом и мањинских група, као и задовољавању потреба грађана за информацијама и садржајима из свих области живота .

Висина средстава утврђена је Одлуком о буџету општине Деспотовац  за 2015. годину, у Разделу 1- Скупштина општине, програм 15 - Локална самоуправа, Програмска активност  – Информисање, позиција 19, економске класификације 423 - Услуге по уговору у износу од 1.600.000,00 динара.

II

ПРАВО УЧЕШЋА НА КОНКУРСУ

На конкурс могу узети учешће сва лица која успуњавају услове у складу са чланом 11. Закона о јавном информисању и медијима („Службени гласник Републике Србије“, бр.83/2014).

На јавни конкурс могу се пријавити штампани и електронски медији који емитују свој програм на територији општине Деспотовац. Поред тога, потребно је да испуњавају и следеће услове: 

  • да је медиј уписан у Регистар медија, који се води у агенцији за привредне регистре ( чл. 39 и 141 Закона о јавном информисању и медијима) ;
  • правно лице, односно предузетник који се бави производњом медијских садржаја и који приложи доказ да ће суфинансирани медијски садржај бити реализован путем медија.
  • право учешћа немају издавачи који се финансирају из јавних прихода.
  • да располаже важећом дозволом за емитовање, у складу са законом или уговором закљученим са емитером;

III

КРИТЕРИЈУМИ ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРСУ

 

  • Право учећша на Конкурсу немају лица која су у претходном периоду добила средства намењена пројектном финансирању, а нису на време и у прописаној форми поднела наративни и финансијски извештај.
  • Учесник Конкурса може конкурисати само са једним пројектом на једном конкурсу. Под пројектом се подразумева заокружена програмска целина или део целине ( жанровска и временска) којом се доприноси остваривању јавног интереса, у складу са законом. Ако је учесник Конкурса издавач више медија, може на Конкурсу учествовати са једним пројектом за сваки медиј.
  • Учесник Конкурса може поднети захтев за суфинансирање пројекта у износу до највише 80% вредности предложеног пројекта, односно највише до износа утврђеног Конкурсом.
  • Учесник Конкурса коме су додељена средства за пројекат може у току исте календарске године да учествује и на другом конкурсу за суфинансирање са истим пројектом, с тим да укупно додељена средста не прелазе 80% вредности пројекта.
  • Конкурс се расписује за суфинансирање пројеката чија реализација не може бити дужа од три године.
  • Учесник Конкурса који је добио средства за суфинансирање пројекта чија је реализација дужа од годину дана, доставља наративни и финансијски извештај о реализацији пројекта за сваку календарску годину, до краја те године, органу који му је одобрио средства.

IV

КРИТЕРИЈУМИ ЗА ОЦЕНУ ПРОЈЕКАТА

Критеријуми на основу којих ће се вршити оцењивање пројеката пријављених на Конкурс су:

1.)           мера  у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни  интерес у области јавног информисања. Овај критеријум се ближе дефинише кроз:

  • у којој мери су предложена пројектна активност и изложени циљеви њене реализације релевантни за остваривање намене конкурса.
  • у којој мери је вероватно да ће предложене пројектне активности довести до остваривања постављеног циља  (могу се утврдити  на основу начина на који је објашњена веза између активности и циљева, прецизности индикатора успеха, квалитета предложеног метода евалуације, претходног искуства кључних чланова пројектног тима и других чинилаца које може да одреди орган који расписује конкурс).
  •  у којој мери однос између предложених трошкова и очекиваних резултата указује да би коришћењем буџетских средстава на најрационалнији начин био остварен јавни интерес.

2.)           мера  пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима. Овај критеријум се ближе дефинише кроз:

  • да ли су учеснику конкурса изречене мере  од стране државних органа,  регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда;
  • доказ о томе да су након изрицања казни или мера предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити.

3.)           Кадровски потенцијал и техничка опремљеност неопходна за реализацију пројекта

4.)           Мере пружања гаранције да ће се производити програмски садржај за остваривање јавног интереса на локалном нивоу.

V

РОКОВИ

Конкурс ће бити објављен на сајту www.despotovac.rs и у дневном листу „Данас“.

Рок за подношење пријава и пројеката је до 24.08.2015.године до 12:00 часова.

Проверу документације поднете на Конкурс, односно испуњеност услова за учешће на Конкурсу и поштовање рокова вршиће стручне службе Општинске управе општине Деспотовац.

Учесник Конкурса који је поднео пројект са непотпуном или непрецизно попуњеном документацијом, обавештава се да недостатак отклони у накнадно одређеном року. Уколико и у накнадно одређеном року не достави тражену документацију, не разматра се.

Учесник Конкурса који није поднео ниједан прописани документ наведен у јавном позиву за учешће на Конкурсу, осим обрасца за пријаву, не доставља се обавештење из овог члана и његов пројекат се не разматра.

Пројекат који је достављен након истека прописан рока за подношење, не разматра се.

Одлуку о расподели средстава са образложењем у форми решења, доноси на основу предлога Комисије, Председник општине. Рок за доношење решења је 90 дана од дана закључења Конкурса.

Орган који је расписао Конкурс доставља скенирано решење сваком учеснику Конкурса у електронској форми и објављује га на сајту www.despotovac.rs.

Поред решења, на сајту општине Деспотовац биће објављене и информације за све учеснике Конкурса који су добили мањи износ средстава од траженог, да без одлагања доставе нову спецификацију трошкова, у складу са додељеним средствима, односно обавештење о томе да одустају од средстава која су им додељена.

На основу решења закључује се уговор, који је основ за праћење суфинансираног пројекта.

Учесник Конкурса коме су одобрена средства, без одлагања доставља потписан и оверен уговор органу који је расписао Конкурс.

Уколико учесник конкурса коме су одобрена средства не достави уговор, сматраће се да је одустао од додељених средстава.

VI

ДОКУМЕНТАЦИЈА КОЈУ ПОДНОСИ ПОДНОСИЛАЦ ПРОЈЕКТА

Учесници који се пријаве на јавни конкурс, дужни су да приложе следеће:

  • попуњен и оверен образац пријаве (образац 1.1, који се  може с преузети са сајта општине Деспотовац);
  • попуњен и оверен образац буџет пројекта (образац 1.2);
  • решење о упису у Регистар медија Агенције за привредне регистре;
  • доказ о регистрацији – фотокопија извода из АПР-а
  • решење о пореском идентификационом броју – фотокопија ПИБ-а
  • доказ о поседовању фреквенције за електронске медије
  • изјаву о располагању одговарајућим техничким и кадровским капацитетима
  • оверену изјаву/сагласност медија (или више њих) да ће програмски садржај бити емитован/објављен у том медију (обавезно само за правна лица и предузетнике регистроване за продукцију телевизијског и радијског програма);
  • уверење Министарств финансија РС-Пореске управе о измиреним обавезама по основу јавних прихода у складу са прописима Републике Србије
  • уверење одељења локалне пореске администрације града/општине на чијој територији је седиште медија о измиреним обавезама по основу локалних јавних прихода
  • податке о одговорној особи за реализацију програмске активности;

Пријаве се попуњавају на рачунару и морају садржавати све тражене елементе.

Прописана документација предаје се путем поште или  на писарници Општинске управе општине Деспотовац, улица Милосава Здравковића Ресавца бр. 4, 35213 Деспотовац, у затвореној коверти са назнаком: Општина Деспотац „Пријава по јавном конкурсу за  суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања (не отварати)“.

VII

ПОЗИВ НОВИНАРСКИМ И МЕДИЈСКИМ УДРУЖЕЊИМА И МЕДИЈСКИМ СТРУЧЊАЦИМА ЗАИНТЕРЕСОВАНИМ ЗА РАД У КОМИСИЈИ

          На основу члана 24 став 3-5 Закона о јавном информисању и медијима („Сл. гласник РС“, бр.83/14) и члана 9 и члана 21 Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Службени гласник РС“ бр. 126/14), Председник општине упућује Јавни позив новинарским и медијским удружењима и медијским стручњацима заинтересованим за рад у Комисији да доставе своје предлоге за чланове Комисије за оцену пројеката и доделу средстава по јавном позиву за учешће на Конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса из области јавног информисања на територији општине Деспотовац за 2015. годину.

За члана Комисије именује се лице које је независни стручњак за медије или је медијски радник и не сме бити у сукобу интереса нити обављати јавну функцију, у складу са правилима о борби против корупције. Право на предлагање чланова имају новинарска и медијска удружења која су регистрована најмање три године пре датума расписивања Конкурса.

Рок за подношење предлога кандидата је  до 24.08.2015.године до 12:00 часова.

Предлоге доставити у писаној форми на адресу: Општина Деспотовац, Милосава Здравковића Ресавца 4, 35213 Деспотовац, са назнаком: Пријава по јавном конкурсу за  суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања (не отварати)- предлог за Комисију, или предати лично на шалтеру  Општинске управе општине Деспотовац.

 

ОПШТИНА ДЕСПОТОВАЦ

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ

Број: 400-350/15-03 од 14.08.2015. године

Председник општине

Дејан Ненадовић

                      

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси