Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

18. 07. 2015.

Аутор: З. Радовановић Извор: Данас

Зашто је у Крагујевцу поништен јавни позив за суфинансирање медијских пројеката

Одлука без образложења

Градско веће Крагујевца је поништило свој, крајем маја оглашени "јавни позив за учешће на конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја", сазнаје Данас.

Мада веће није, нити ће, по свему судећи, образложити одлуку о поништавању јавног позива, у Крагујевцу није тајна да је тај позив био незаконит, на шта је, поред осталих, благовремено упозорила и Коалиција новинарских и медијских удружења.

Ова коалиција је додала и упозорење да њени представници "неће да учествују у поступцима који нису у складу са прописима", на шта се врх овдашње власти није обазирао.

У конкретном случају, све до пре неки дан због бојкота представника новинарских и медијских удружења није могла да буде формирана независна комисија за оцену медијских пројеката.

Крагујевачки јавни позив за суфинансирање медијских пројеката био је непрописан, зато што се, супротно важећим законским нормама, односио само на локална средства информисања којима је, иначе, уместо првобитно најављених 40, били намењено тек 10 милиона динара из градске касе, и то за целу годину, с тим што је конкурс расписан са великим закашњењем тек крајем маја.

Овако "скројени" и оволико одоцнели конкурс за суфинансирање медијских пројеката, који је имплицитно заговарао нестанак најугроженијих, углавном независних локалних гласила, намах је бацио у безнађе пословодства и уређивачке колегијуме већине локалних штампаних и електронских медија, којима је јасно да њиховим кућама, које већ годинама уназад таворе на ивици пропасти, уз овакву "подршку" локалне самоуправе, предстоји гашење.

Отуда је глодур "Крагујевачких новинара" Мирослав Јовановић у ауторском тексту под називом "Играрије без граница" поручио свима онима који желе и могу да разумеју о чему пише, да кад је "крагујевачка мустра пројектног финансирања медија" у питању, није главна дилема "да ли ће информативне куће опстати и опстајати, пошто и новинари, као и многи други у Крагујевцу могу да заврше на улици, већ да је овде реч о односу локалне власти према грађанима и њиховом уставном праву да "истинито, потпуно и благовремено буду обавештени о питањима од јавног значаја". 

Коментари (2)

Остави коментар
уто

21.07.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 09:56

šteta

I nije neka šteta što neće učestvovati predstavnici medijskih koalicija i udruženja, jer je većina podložna korupciji, za koju na sav glas optužuju opštine.

Одговори
пон

20.07.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 21:30

Glas protiv

Kad mediji budu smeliji i hrabriji da izvestavaju o greskama vlasti bice ovako. Zbog cutanja medija i poltronizma ova i slicne opstinske uprave nece ceniti medije.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси