Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Нетранспарентна подела 50 милиона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

18. 07. 2015.

Аутор: Р. Д. Извор: Данас

Завршен конкурс за пројектно финансирање медија у Нишу

Нетранспарентна подела 50 милиона

Локални антикорупцијски форум Ниш упозорио је на неопходност провере и контроле конкурса за пројектно финансирање медија јер је одлучивање о расподели буџетских средстава одвојених за ову намену било "нетранспарентно" и праћено кршењем Локалног плана за борбу против корупције.

Конкурс је окончан почетком ове седмице одлуком о расподели 51.128.200 динара, колико је добило 16 од укупно 31 пројекта којим су медији аплицирали за средства.

Убедљиво највише средстава добили су пројекти медија у власништву чланова нишке породице Радомировић Телевизије Белами, Радија Белами, интернет портала Белами и Народних новина.

За пројекте "Под будним оком грађана", "Мој град Ниш", "Музеј књижевности" и "Мој град мој дом" ови медији добили су око 31,5 милиона динара, што је више од 60 одсто укупних буџетских средстава опредељених за ову намену.

Други износ по величини припао је Телевизији Зона Плус, чији је власник, преко фирме Зона Плус, а према извештају Савета за борбу против корупције, Владан Гашић, иначе син министра одбране и високог функционера СНСа Братислава Гашића.

Нешто већи износ средстава добила је још само телевизија Коперникус (Kopernikus cable network) чији је већински власник, директно или преко фирме Твинел, Нишлија Звездан Миловановић.

Како наводи Савет у извештају, телевизија Коперникус сматра се блиском СНСу од када је њен трећи програм током изборне кампање 2011/2012. године закупила ова станка преко фирме Сенс маркетинг. Функционерка СНСа Татјана Видојевић била је главна и одговорна уредница трећег канала Коперникуса, а данас на овој телевизији ауторску емисију има посланик и функционер СНСа Владимир Ђукановић, подсећа Савет.

Начелник Управе за културу Небојша Стевановић у "Решењу о расподели средстава о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији града Ниша у 2015. години" наводи да је донео одлуку о оваквој расподели средстава на предлог Стручне комисије, као и сопственог увида у пројекте.

У Стручној комисији били су дугогодишњи новинар Вечерњих новости Душан Стојановић, који је предложен као "независни стручњак за медије", главни и одговорни уредник врањског "ОК Радија" Горан Владковић, као предлог АНЕМа, и Биљана Љубисављевић, дописница агенције Бета и портала Југмедија, коју је кандидовало Друштво новинара Ниша.

Решење о расподели пројектних средстава је коначно, а против њега је могуће покренути поступак пред Управним судом у Београду.

Локални антикорупцијски форум Ниш ће захтевати од Стручне комисије за оцену пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији града Ниша у 2015. години да му достави све записнике са састанака, као и пројектну и осталу документацију везану за њен рад и одлучивање.

Биро за друштвена истраживања из Београда (БИРОДИ), који мониторише реализацију Локалног плана за борбу против корупције у Нишу, израдиће, на основу прибављене документације, извештај о процесу одлучивања о додели ових пројектних средстава медијима, који ће бити достављен домаћим и међународним организацијама саопштило је ово аутономно градско тело.

Ипак, у ЛАФу сматрају да је један од највећих пропуста при овом одлучивању то што је опструисан предлог да грађански посматрач мониторише рад Стручне комисије.

Они подсећају да је Стручна комисија одбила предлог ЛАФа да у свој састав уврсти грађанског посматрача, кога би делегирало то тело, а да им одговор начелника Управе за културу Стевановића на жалбу ЛАФа због негативне одлуке комисије није стигао, иако је жалба упућена пре месец дана.

Према незваничним информацијама из стручне службе Управе, начелник Управе Стевановић се огласио ненадлежним за одлучивање, јер он "нема право надзора над Стручном комисијом" коју је, иначе, сам формирао на основу предлога новинарских организација.

Институт грађанског посматрача је једна од мера у Локалном плану за борбу против корупције, који је Скупштина града усвојила 2011. године.

Нетранспарентно одлучивање о додели пројектних средстава ради остваривања јавног интереса у медијској области директно је супротно општем јавном интересу. Игнорисање грађанског посматрача, антикорупцијског тела и стратешког антикорупцијског документа града Ниша послало је изузетно лошу поруку јавности и отворило простор за сумњу у коруптивно деловање при одлучивању о додели средстава. Оно је показало и да неопходност контроле трошења буџетских средстава од стране грађана, који као порески обвезници на то имају право, још увек није пожељна пракса наводи се у саопштењу ЛАФа.

ЛАФ је, иначе, о негативној одлуци Стручне комисије везаној за грађанског посматрача обавестио Агенцију за борбу против корупције, Савет за борбу против корупције, Министарство културе и информисања и ОЕБС.

Агенција је тим поводом пружила пуну подршку настојањима ЛАФа да одлучивање на конкурсу буде транспарентно и апеловала на Управу за културу да уважи његову жалбу како би Стручна комисија у свој рад укључила грађанског посматрача јер је то "једино исправио и пожељно са аспекта заштите јавног добра"..

Спор око надлежности

ЛАФ ће се обратити јавном правобранилаштву у Нишу за мишљење да ли је начелник Управе за културу надлежан за одлучивање по жалби, која му је и упућена на основу мишљења правобранилаштва да је он "адреса" за жалбе, а размотриће могућност покретања поступка уколико се испостави да је повређен било који пропис.

Ово тело ће такође затражити од Агенције за борбу против корупције да утврди да ли је чланица Стручне комисије Љубисављевић била у сукобу интереса, јер је изабран и пројекат новинске агенције Бета, у којој она ради. Начелник Управе за културу, као и сама Љубисављевићева су то негирали, уз образложење да она није стално запослена, а да се при одлучивању о пројектима Бете и Југмедије изузела.

Село испред регионалног центра

Преосталих 13 изабраних пројеката добили су између 200.000 и два милиона динара.

Међу њима су пројекти "Наша села", "Здраво лице Ниша", "Став грађана" или "Унапређење публицитета о активностима града Ниша као допринос унапређивању информисања". Међу пројектима који нису "прошли" је пројекат Данаса "Град Ниш регионални центар Србије".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси