Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  О медијским пројектима иза затворених врата
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

15. 06. 2015.

Аутор: Р. Д. Извор: Данас

О медијским пројектима иза затворених врата

Стручна комисија, у чијем су саставу три новинара, која одлучује о расподели 57,2 милиона динара за медијске пројекте у Нишу, одбила је захтев Локалног антикорупцијског форума да се у састав комисије уврсти грађански посматрач, кога би делегирало ово самостално и независно градско тело.

Основ за подношење захтева ЛАФа је Локални план за борбу против корупције, који предвиђа институт „грађанског посматрача“, а који је као документ једногласно усвојила Скупштина града.

У Стручној комисији за оцену пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији Града Ниша у 2015. години налазе се дугогодишњи новинар Вечерњих новости Душан Стојановић, који је предложен као „независни стручњак за медије“, главни и одговорни уредник врањског „ОК Радија“ Горан Владковић, кога је предложио АНЕМ, и Биљана Љубисављевић, дописница агенције Бета и портала Југмедија, коју је кандидовало Друштво новинара Ниша.

Захтев ЛАФ-а одбијен је на првој седници Стручне комисије, одржаној почетком ове седмице. Комисију је крајем маја именовала градска Управа за културу.

Председник Комисије Стојановић је рекао да је предлог ЛАФ-а „једногласно одбијен“, а у образложењу навео да је то учињено из практичних разлога, а не са намером да се од ЛАФ-а или јавности нешто „крије“.

За интернет портал Јужне вести он је прецизирао да је оваква одлука донета јер је „предлог ЛАФ-а касно стигао и одуговлачио би цео поступак“. Додао је да „ЛАФ може да има увид у документацију, али да не може да присуствује седницама у току рада стручне комисије“.

На питање да ли седницама могу да присуствују медији, казао је да одлука о томе још није донета.

У ЛАФ-у негирају да је предлог каснио јер је послат пре прве седнице Стручне комисије.

"У предлогу је наведено да би грађански посматрач имао право да присуствује састанцима Комисије, оствари увид у сва документа и износи мишљење, али без права гласа при одлучивању, што су ингеренције посматрача предвиђене Локалним планом. Одбијањем овог предлога ЛАФ-а послата је изузетно негативна порука у борби против корупције. Игнорисана је мера из локалног антикорупцијског плана и искључена је транспарентност у раду градских органа и тела, као и при одлучивању о трошењу буџетских средстава. Такође, отворен је озбиљан простор за евентуалну сумњу у коруптивно деловање при одлучивању о додели тих средстава", каже координаторка ЛАФ-а Валентина Крстић за Данас.

Члан Извршног одбора НУНС-а Предраг Благојевић, иначе глодур регионалног интернет портала Јужне вести, чије је седиште у Нишу, каже да је „шокиран чињеницом да је троје новинара гласало да о расподели новца грађана одлучује иза затворених врата, без присуства јавности, па чак и без представника званичног градског антикорупцијског тела“.

"Опасно је и што су они доношењем овакве одлуке допринели „легализацији“ лоше праксе по којој би сутра сви градски функционери без икаквих проблема могли да кажу: ’па, и ви, новинари, одлучивали сте без присуства јавности’ и да нам залупе врата", каже Благојевић за наш лист.

Управа за културу и Стручна комисија нису званично објавиле број и називе пројеката, као ни медије који су аплицирали за средства.

Према незваничним информацијама, за средства конкурише 31 локални, регионални и национални медиј. Актуелни износ средстава опредељених за пројектно финансирање медија сматра се „изузетно великим“, пошто је у претходном периоду годишње издвајано пет пута мање.

Према доступним подацима, овај износ „надмашује чак и укупан годишњи приход свих штампаних, електронских и интернет медија у Нишу“.

Одбијање

Начелник Управе за културу Небојша Стевановић одбацио је предлог Коалиције новинарских и медијских удружења (НУНС, УНС, АНЕМ, НДНВ и Локал прес) да се састав Стручне комисије прошири са три на пет чланова. Коалиција је у предлогу поред осталог навела да ће трочлана Комисија имати претерано обиман и тежак задатак, с обзиром „на велики износ средстава предвиђен конкурсом, највећи у досадашњој пракси суфинансирања медијских пројеката на локалном нивоу“.

Стевановић је у образложењу одбијања навео да Закон о јавном информисању и медијима и Правилник о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања прописују да стручна комисија има пет чланова уколико на јавни конкурс пристигне више од 50 пријава. У Правилнику је, међутим, наведено да конкурсна комисија „мора“ имати пет чланова уколико је на конкурс пристигло више од 50 пријава, али не и да мора имати три, а не пет чланова уколико је број пројеката мањи од 50.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси