Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  ЛАФ-у забрањено присуство седницама "Медијске комисије"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

10. 06. 2015.

Аутор: П. Б, М. В. Извор: Јужне вести

Трошење новца грађана иза затворених врата

ЛАФ-у забрањено присуство седницама "Медијске комисије"

Комисија која би требало да одлучује о расподели 60 милиона динара за медијске пројекте у Нишу одбила је захтев градског анти-корупцијског тела (ЛАФ) да у форми "посматрача" присуствују седницама Комисије.

 

Председник Комисије Душан Стојановић, дугогодишњи дописник Вечерњих новости из Ниша каже да је предлог ЛАФ-а једногласно одбијен.

Сложили смо се да може да има увид у документацију, али да нико не може да присуствује седницама у току рада комисије - каже Стојановић.

Тако је одлучено, појаснио је, јер је предлог "касно стигао и одуговлачило би цео поступак".

Стојановић је додао са ће представници ЛАФ-а имати могућност "да погледају записнике после сваке седнице".

Нетранспарентно о медијима

Иначе, Локални анти-корупцијски форум је независно тело које је формирала Скупштина града Ниша, са циљем да надгледа рад органа Града и начин трошења новца пореских обвезника.

Подсетимо, начелник градске Управе за културу Небојша Стевановић је 28. маја именовао трочлану комисију која би требало да оцењује пројекте пристигле на конкурс за "суфинансирање јавног интереса у медијима".

Поред Душана Стојановића, који је предложен као независни стручњак за медије, на предлог АНЕМ је именован Горан Владковић, главни и одговорни уредник врањског ОК радија док је трећи члан Биљана Љубисављевић, дописница агенције БЕТА, коју је предложило Друштво новинара Ниша.

Ово ће бити први пут да се новац пореских обвезника у Нишу додељује медијима по новом закону, на јавном конкурсу.


Чланица Комисије у сукобу интереса?

Иако је Биљана Љубисављевић дописник новинске агенције БЕТА, која је међу учесницима на конкурсу, начелник градске Управе за културу Небојша Стевановић сматра да ту нема сукоба интереса - јер "није у сталном радном односу" у тој агенцији.

Она се води као незапослена, баш сам је питао за то. Јесте хонорарни сарадник БЕТЕ, али је рекла да ће се изузети код гласања за БЕТУ. Није у сталном радном односу, а то је законско мерило - рекао је Стевановић.

Проблем би био, сматра Стевановић, био само када би Љубисављевићева била у сталном радном односу.

Није у сталном радном односу, а то је законско мерило. Неко ко је стално запослен код некога наравно да се изузима, односно да не може да одлучује јер директно супротстављен закону и биће пристрасан - појашњава Стевановић.

Поред агенције БЕТА Љубисављевићева је и дописник портала ЈугМедиа који такође учествује на конкурсу у Нишу.

Иначе, Закон о јавном информисању и медијима недвосмислено забрањује да чанови комисије буду у сукобу интереса.


Комисија почела са радом "пре рока"

Ни то што је Комисија за оцену пројеката почела са радом један дан пре истека рока за жалбе на њено именовање, по мишљењу начелника Небојше Стевановића не представља проблем.

Размотрићемо све пристигле жалбе. Уколико се нађе да је нека жалба основана, да су направљени неки пропусти и грешке који утичу додатно, онда ћемо да разматрамо о новом саставу комисије. Мада ми не очекујемо тако нешто - рекао је Стевановић.

Стевановић није прецизирао када ће жалбе бити разматране.

Подсетимо, засада је познато да су жалбе послала највећа новинарска и медијска удружења, као и група нишких медија.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси