Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Шид: Притиском до законитости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

21. 05. 2015.

Аутор: А. В.

Шид: Притиском до законитости

Установљавању нове, законите праксе, помогло је праћење које Удружење новинара Србије (УНС), уз помоћ локалних новинара, спроводи у акцији „Два одсто за медије“ којом у јавност износи како се издваја новац из буџета за медије

 

Нова пракса суфинансирања пројеката медија из општинских буџета, после усвајања сета медијских закона, била је изазов и за Општину Шид. Ова општина расписала је 18. фебруара „пристрасан“ јавни позив за суфинансирање медијских пројеката којима се остварује јавни интерес, а који је после извештавања медија и бројних реакција новинарских и медијских удружења, исправки и измена самог текста и састава комисије, коначно усклађен са Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

Установљавању нове, законите праксе, помогло је праћење које Удружење новинара Србије (УНС), уз помоћ локалних новинара, спроводи у акцији „Два одсто за медије“ којом у јавност износи како се издваја новац из буџета за медије.
На основу новинарских запажања и медијског обавештавања јавности, на неправилности је реаговала и Коалиција новинарских и медијских удружења коју чине УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес.

А, шта су биле неправилности?

Општина је тражила да се медијски пројекти оцењују по „обиму и квалитету пређашње сарадње са општином Шид“, као и да седиште подносиоца пројекта буде на територији Сремског управног округа. Овакви захтеви одударали су од суштине идеје пројектног финансирања медија која није у суфинансирању медија који извештајају о раду општинских органа, као ни финансирање искључиво медија који су раније сарађивали са општином, већ у могућности да сви медији који се не финансирају из јавних средстава поднесу предлоге пројеката за које сматрају да су у јавном интересу грађана.

Такође, прописи не предвиђају да један од конкурсних услова буде обевезно седиште издавача у месту у ком се конкурише. По Закону, јавни позив се расписује за производњу медијских садржаја, на који се могу пријавити сви медији који су „уписани у Регистар јавних гласила и правна лица, односно предузетници, који се баве производњом медијских садржаја и који имају доказ да ће суфинансирани медијски садржај бити реализован путем медија“, а који се дистрибуирају на територији општине или града који је расписао конкурс.

Након реакције новинарских и медијских удружења, Општина Шид уважила јепримедбе и конкурс ускладила са Законом и Правилником.

Потом је уследило доношење решења о именовању конкурсне комисије која ће оцењивати пројекте општина је донела средином марта. У комисију су првобитно били именовани Катица Вијук из Културно образовног центра Шид и Валентина Кубурић и Маја Ференчек из Асоцијације електронских медија Војводине (АЕМВ). Поново на реакцију колега, УНС је у име Коалиције новинарских и медијских удружења тражио од општине обавештење о томе зашто су два члана комисије именована из АЕМВ-а који по закону нема право кандидовања чланова јер је регистрована као привредно друштво, а ниједан из релевантних медијских удружења. Поново је општина уважила примедбе Коалиције, и крајем марта донела Решење о измени решења о именовању чланова стручне комисије за оцењивање пројеката. У новом саставу комисије били су Катица Вијук, кандидат УНС-а Дијана Шћекић Ашталковски и кандидат АНЕМ-а и Локал преса Данка Туфегџић .

Након разматрања предлога пројеката, од девет пристиглих који су имали уредну документацију, комисија је председнику општине, у складу са Законом, предложила суфинасирање њих четири. Медији за које је комисија сматрала да својим предлогом пројекта остварују јавни интерес грађана Шида су „Дневник Војводина Прес“ из Новог Сада са пројектом „Шид у Дневнику“ (200.000 динара), “Kopernikus Cable Network д.о.о.” из Ниша са пројектом „Прозор у свет – заједно до светлије будућности“ (1.998.000 динара), НИПД „Сремске новине“ из Сремске Митровице са пројектом „Информиши се, имаш право да знаш“ (2.100.000 динара) и НИП „Срем медиа“ МЦВ д.о.о. из Сремске Митровице са пројектом “Шид јуче, данас, сутра“ (2.100.000 динара). Комисија није предложила суфинансирање пројеката „Сремског радија“ из Шида, „ТВ Метрополис“ из Београда, телевизије „ВОX-М“ из Ветерника, Удружења „ЦЕСЕР“ из Руме и „Радија Цитy“ из Ниша. Председник општине Никола Васић на основу образложеног предлога комисије, у складу са законом, потврдио је одлуку комисије да се средства доделе одабраним медијима.

Након што је решење објављено на сајту опшине Шид, локалне политичке странке из опозиције, али и власти, протестовале су због додељивања средстава телевизији Коперникус. За Социјалдемократску странку „додела два милиона некој телевизији из Ниша, чији новинари не знају ни да наброје села шидске општине, потпуно је несхватљив“, Општински одбор ЛСВ у Шиду питао је “коме је у општини у интересу да у ситуацији када радници три јавна предузећа месецима нису примили плате финансира новцем пореских обвезника телевизију удаљену 400 километара од Шида коју већина становништва није у стању да прати”, док је заменик председника општине Шид Срђан Малешевић из ДСС реаговао што их, као део општинске власти, „нико није консултовао око расподеле средстава“.

У стручној комисији састављеној од новинара УНС, АНЕМ и представника општине Шид, рекли су да им међу документацијом није достављен податак о заступљености кабловских емитера који су учествовали на конкурсу. Ипак, како су навели, пројекат “Коперникуса” „био је добар и у складу са јавним интересом грађана Шида“.
„Телевизија Коперникус је имала уредну документацију, испунили су све услове конкурса и већ су радили неколико емисија о Шиду. Информацију о покривености од општине смо тражили пре доношења одлуке и трећа чланица комисије Катица Вијук, заједно са председником општине, нам је рекла да је покривеност града кабловским каналом ТВ Коперникус 80 одсто, као и да се опрема ове телевизије за емитовање налази у просторијама ЈП Радио Шид у Шиду“, казале су чланице комисије Дијана Шћекић Ашталковски и Данка Туфегџић.

Из општине су навели да су се они, као и током целог поступка расписивања и спровођења конкурса, трудили да поштују Закон и Правилник и да је председник општине уважио одлуку чланова комисије коју су чинили представници новинарских и медијских удружења.

„И поред бројних реакција, решење председника општине је остало на снази. Како је цео процес био у складу са прописима, није било основа за измену решења“, рекла је Дијана Шћекић Ашталковски.

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси