Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Велико Градиште: Уважене примедбе струке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

21. 05. 2015.

Аутор: Саша Стојчић

Велико Градиште: Уважене примедбе струке

Како је општина на иницијативу Коалицијe новинарских и медијских удружeња новинара исправила Конкурс за суфинансирање медијских пројеката

 

Удружење новинара Србије (УНС) покренуло је акцију „Општине и градови – пријатељи медија“ којом позива локалне самоуправе да подрже иницијативу УНС-а да 2 одсто буџета определе за пројектно финансирање локалних медија и, као што закон предвиђа, спроведу фер конкурс и расподелу средстава.

Осим овог проблема, који је изражен у већини градова и општина у Србији, имајући у виду да, према подацима којима УНС располаже, градске и општинске власти у просеку за суфинансирање информисања својих суграђана издвајају 0,5 до 1 одсто локалних буџета, велики проблем је и непотпуна примена новог Закона о јавном информисању и медијима, или његово потпуно игнорисање.

Новинарска удружења више пута су реаговала и оглашавала се у случајевима када градски и општински челници нису поштовали закон приликом расписивања конкурса за суфинансирање пројеката у области јавног информисања, а једно такво реаговање довело је до исправке конкурса и његовог потпуног усклађивања са Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

Наиме, у оквиру акције „2 % за медије“, новинари већ неко време прате и извештавају о конкурсима које расписују локалне самоуправе. Тако је уочено и да је у Јавном позиву за суфинансирање пројеката у области јавног информисања за 2015. годину, општина Велико Градиште расписала конкурс само за финансирање телевизија (http://uns.org.rs/sr/desk/akcija/30153/konkurs-opstine-veliko-gradiste-za-sufinansiranje-medijskih-projekata.html).

Након уочене неправилности, 22. априла, Коалиција новинарских и медијских удружeња (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) је упутила допис општини Велико Градиште и председнику општине Драгану Милићу, у коме се, између осталог, наводи да „није у складу са Законом о јавном информисањуу и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања расписивати јавни позив  само за пројектно суфинансирање телевизија“.

Челници општине замољени су у допису да јавни позив исправе, ускладе са Законом и Правилником, који недвосмислено прописују да јавни позив не може дискриминисати друге медије, попут радија, штампе и интернет портала, и да распишу нови, који не искључује поједине медије.

Само дан касније, 23. априла, Драган Милић, председник општине Велико Градиште послао је мејл у коме Коалицију новинарских и медијских удружења обавештава „да ће општина Велико Градиште 28. априла, у наредном броју недељнг листа ''Реч народа'', објавити исправку и допуну Јавног позива за суфинансирање пројеката у области јавног информисања ради остваривања јавног интереса на територији општине Велико Градиште за 2015. годину, у складу с Вашим захтевом“.

У понедељак, 27. априла, општина Велико Градиште послала је Одлуку о измени конкурса (http://uns.org.rs/sr/desk/akcija/30257/odluka-opstine-veliko-gradiste-o-izmeni-i-dopuni-konkursa-za-sufinansiranje-medijskih-projekata.html), којом су уважене све примедбе струке и којом је Јавни позив за суфинансирање пројеката у области јавног информисања за 2015. годину у општини Велико Градиште, у потпуности усаглашен са Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

Овај случај је светао пример сарадње и утицаја медија на извршну власт. Конкретна акција која је довела до стриктног поштовања закона, што је у крајњој линији и посао медијских посленика – да извештавају истинито и указују на пропусте власти, али и да истакну у први план пример попут овог, где је владајућа структура уважила сугестију струке.

Да би медији могли да раде у корист грађана, осим стриктног поштовања закона, од изузетне је важности да локалне самоуправе препознају значај и подрже иницијативу Удружења новинара Србије и да убудуће опредељују 2 одсто буџета за финансирање локалних медија јер, како се наводи у писму које УНС шаље општинама и градовима, „ локални медији су изузетно важан чинилац постојања демократских институција и локалног развоја“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси