Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Пројектно финансирање медија у Новој Вароши - самовоља на делу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

20. 05. 2015.

Аутор: Зоран Шапоњић

Пројектно финансирање медија у Новој Вароши - самовоља на делу

„Председник општине Нова Варош, Димитрије Пауновић, значајно је кориговао предлоге комисије и преиначио износе не дајући за то прихватљиво објашњењe, због чега његову одлуку сматрамо неоправданом и самовољном“, стоји у саопштењу Коалиције новинарских и медијских удружења.

 

Узалуд су, чини се, чланови комисије за расподелу средстава за пројектно финансирање медија у општини Нова Варош, читали пројекте пристигле на конкурс, састанчили, већали, мерили квалитет пројеката и медија, доносили одлуке... Председник општине Нова Варош Димитрије Пауновић, преиначио је једноставно и једнострано одлуке комисије, прерасподелио средства, а ових дана, после одлуке председника општине, реаговала је и Коалиција новинарских и медијских удружења у којој су УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес, за сада без икаквог одјека и без назнаке да би одлука председника општине могла да се преиначи.

„Комисија чија су два члана, искусна новинара, (један од чланова је и потписник ових редова, прим. аутора) именована је на предлог Коалиције новинарских и медијских удружења (трећи члан именован је из администрације локалне самоуправе) оценила је пројекте и предложила новчане износе за њихове суфинансирање. Међутим, председник општине Нова Варош Димитрије Пауновић,  значајно је кориговао предлоге комисије. Пауновић је износе преиначио не дајући за то прихватљиво објашњење, због чега његову одлуку сматрамо неоправданом и самовољном“, стоји у саопштењу Коалиције новинарских и медијских удружења.

Коалиција у саопштењу даље констатује да је за разлику од комисије која је сваки предложени износ за одобрене пројекте образложила оценама пројектних циљева  са становишта информисања локалне јавности, председник општине био мишљења да „сви предлози нису реални“ па их је мењао тако што је појединим пројектима значајно умањио средства, док их је другима знатно повећао.

„Тако је предлоге комисије за два пројекта смањио за 250.000, односно 150.000 на по 50.000  динара. О образложењу смањења подршке за пројекте ова два медија, чија су седишта ван територије општине, председник се позвао на „досадашње искуство“. С друге стране, повећан је новчани износ за пројекат медијске куће са којом је, иако ни она није из Нове Вароши, ‘остварио добру сарадњу’“ ,саопштила је Коалиција.

Она подсећа даље да је Законом о јавном информисању и медијима прецизирано да оцењивање медијских пројеката врши стручна комисија, да одлуку о расподели средстава доноси руководилац органа који је расписао конкурс „на основу предлога комисије“ и да је право руководиоца органа да уколико „уочи да је комисија дала предлог супротно одредбама закона, или да садржи другу очигледну грешку, затражи писменим путем од комисије да исправи неправилности или грешке у одређеном року“.

„Председник општине Нова Варош је ову одредбу протумачио тако што је себи дао за право, без консултација са члановима комисије, да преиспита ‘реалност’ њених предлога и измени их по свом нахођењу. На тај начин, обесмишљени су јавно конкурс и независност рада стручне комисије, док је одлука о суфинансирању јавног интереса враћена у личну надлежност појединца“ ,тврди медијска коалиција и наводи да очекује да ће се овим поводом огласити Министарство културе и информисања у чијој је надлежности надзор над спровођењем Закона о јавном информисању и медијима.

Двојица чланова комисије које су именовала новинарска удружења – Зоран Шапоњић (УНС) и Мухарем Мутабџија (НУНС) – саопштили су да неће коментарисати одлуку председника општине Нова Варош, да су свој посао у комисији урадили по савести, по професионалним стандардима и нормама, најбоље што су знали и умели, да су савесно оценили пристигле пројекте а да је даље спроводјење закона у овој области у рукама других органа.

Иначе, према предлогу комисије у којој су били чланови УНС-а, НУНС-а и представник локалне самоуправе, предузећу „Буковача Компани“ које је власник локалне радио станице додељено је за суфинансирање пројекта информисања грађана 600.000 динара, „Златарске вести“ које издају локалне новине са дугом традицијом добиле су 1,7 милиона, ужичка радио станица „Луна“ која покрива подручје Нове Вароши и има, по оцени комисије, изванредан информативни програм 150.000 динара, Форум жена из Пријепоља, чија је телевизија однедавно у кабловској мрежи Нове Вароши 350.000 динара, а „Ча Видео“ из Чачка 200.000 динара.

Међутим, у решењу о расподели средства за суфинансирање пројеката у области јавног информисања, које је потписао председник општине Димитрије Пауновић ови износи су знатно измењени. Тако је предузећу „Буковача компани“ уместо 600.000 додељено 900.000 динара, Форуму жена из Пријепоља уместо 350.000 – 50.000 динара, радио „Луни“ уместо 150.000 колико је определила комисија  - 50.000 динара. „Ча видео“ из Чачка по решењу председника комисије уместо 200.000 добио је 300.000 динара.

За предлоге комисије, у решењу које је потписао председник општине кратко је наведено да су – нереални.

„Анализирајући предлог Комисије, председник општине је мишљења да сви предлози нису реални. Наиме, досадашње искуство са општином Нова Варош у реализацији пројеката из области информисања изостаје код апликаната под редним бројем 3. Форум жена Пријепоље и редним бр.5 “Луна пресс“-„Радио Луна“ Ужице, као и покривеност територије Нова Варош, те из тог разлога опредељује износ мањи од предложеног. Студио за видео продукцију „Ча видео“, Чачак, насупрот претходно изнетој чињеници, остварио је добру сарадњу учинивши видљивим проблеме локалног становништва и развојне циљеве локалне самоуправе, утолико је потребна већа подршка како би се и у овој години наставила добра сарадња реализацијом пројекта „Информисање грађана општине Нова Варош на националним ТВ емитерима и порталу „Глас западне Србије“.„Буковача компани“д.о.о., Нова Варош, локални радио који је традиционално информативни сервис како градског тако и сеоског становништва општине Нова Варош. Реализацијом пројекта „Актуелно из локалне самоуправе“ наставила би се традиција обавештавања око осам хиљада активних слушалаца овог радија. Подршком наведеног пројекта наставила би се правовремена информисаност грађана Нове Вароши и околних села о дешавањима у свим областима друштвеног живота“, стоји у образложењу председника општине.

За разлику од Нова Вараш, општина Ужице је након реакција новинара и УНС-а на објављени конкурс, повукла текст и потом издала нови, исправљен на основу примедби и сугестија.  

„Жеља нам је била да реализацијом нашег пројекта побољшамо информисање грађана Нове Вароши и сматрам да смо урадили добар пројекат, понудили добре програме. То није прихваћено, није прихваћено ни мишљење комисије, и ми нећемо узети ни тих 50.000 динара. Наставићемо да информишемо грађане Нове Вароши, а никакав аранжман са општином Нова Варош у овом тренутку и на овај начин не желимо“, каже Милева Малешић, директорка ТВ Форум из Пријепоља.     

Из Министарства културе и информисања у чијој је надлежности надзор над спровођењем Закона о јавном информаисању и медијима за сада нема никакве реакције нити одговора на захтев Медијске коалције.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси