Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

15. 05. 2015.

Аутор: Д. Тодоровић

Крупањ на поправном

Општина Крупањ је, реагујући на препоруку Удружења новинара Србије, поништила Конкурс. Исти поново није расписан, али, сагледавајући правовремену реакцију Општине на указане недостатке Конкурса, за очекивати је да ће нови Конкурс задовољити и законске услове

Крајем марта, тачно 24. дана у месецу, са потписом председника Рада Грујића, општина Крупањ је расписала Конкурс за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, на територији општине Крупањ у 2015. години, за штампане медије. Износ средстава, предвиђених Конкурсом, је 700 000 динара.

На крупањски конкурс је, почетком априла, реаговало Удружење новинара Србије, јер Конкурс, у неким својим деловима, и интерпретацијама, није био по Закону.

Удружење је у свом допису навело, да „Није у складу са Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања одређивати динамику објављивања медијских садржаја и њихов број. Учесници конкурса ће, у складу са својим предлогом пројекта, навести динамику објављивања садржаја, а посао Комисије за оцењивање пројеката биће да оцени да ли је то у јавном интересу грађана општине Крупањ. Зато Вас молимо да део недељно објављивање у новинама избришете из конкурса и ускладите га са Законом и Правилником“

Такође, сугерисано је, да ни локална самоуправа, ни Комисија за оцењивање пројеката, не може путем конкурса за суфинансирање медијских садржаја одлучивати о томе који је „начин прикупљања и обраде информација за емитовање“ подобан. Локална самоуправа, па ни Комисија, „не могу и не смеју утицати на уређивачку политику медија, већ је задатак Комисије да оцени предлог пројекта и његову оправданост у складу са јавним интересом грађана. Због тога Вас молимо да овај критеријум избришете из конкурса“.

Када је реч о другом наведеном критеријуму, конкурс који је Општина Крупањ расписала је конкурс за суфинансирање производње медијских садржаја, а не конкурс за куповину огласног простора или јавна набавка, на основу којих би учесници конкурса предлагали цену. У предлогу буџета предлога пројекта учесници конкурса ће навести износ средстава потребних како би спровели пројекат, али се то не може квалификовати као цена коју ће навести за „уступљени медијски простор“.

Општина Крупањ је, реагујући на препоруку Удружења новинара Србије, поништила Конкурс. Исти поново није расписан, али, сагледавајући правовремену реакцију Општине на указане недостатке Конкурса, за очекивати је да ће нови Конкурс задовољити и законске услове.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси