Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

10. 04. 2015.

Аутор: Р. Поповић Извор: Данас

„Зелено светло“ за пет медија

Од девет пријављених, „зелено светло“ на јавном позиву за суфинансирање пројеката из области јавног информисања у Новој Вароши, који је општинска управа у складу са новом законском процедуром расписала крајем јануара, добило је пет фирми које се баве производњом медијских садржаја.

За њихову реализацију из општинског буџета за 2015. намењено је три милиона динара. Новинско издавачко деоничарско друштво „Златарске вести“ из Нове Вароши (које издаје „Варошке новине“) за реализацију пројекта под називом „Имам право да знам“ из општинске касе добиће средства од 1,7 милиона динара.

„Буковача компани“ (Радио Златар) ће за пројекат „Актуелно из локалне самоуправе“ моћи да рачуна на 900.000 динара, Студију за видео продукцију „Ча“ из Чачка, који је кандидовао пројекат „Информисања грађана Нове Вароши на националним тв емитерима и порталу Глас Западне Србије“ додељено је 300.000 динара, а Информативно-маркетиншком центру „Луна“ Прес Радио Луна Ужице“ (пројекат „Златар злата вредан“ ) и Телевизији Форум Пријепоље („Информисани активни и одговорни грађани Нове Вароши) по 50.000 динара.

Остала четири пројекта неће бити суфинансирана из локалног буџета јер, како се наводи у решењу о додели средстава, не пружају гаранцију да ће бити остварен јавни интерес за информисање грађана Нове Вароши.

Приспеле предлоге пројеката разматрала је и анализирала конкурсна комисија, у чијем су саставу била два професионална новинара представници новинарских удружења УНС-а и НУНС-а Зоран Шапоњић из Ужица односно Мухарем Мутабџија из Пријепоља, као и Миљка Дучић испред локалне самоуправе, која је утврдила и предлог расподеле средстава, по којем би „Радио Златару“ било опредељено 600.000 динара, ТВ Форуму 350.000, „Ча видеу“ 200.000, „Луна пресу“ 150.000, а „Златарским вестима“ 1,7 милиона динара.

Како налаже Закон о информисању и Правилник ресорног министарства о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, коначно решење о расподели средстава донео је, ипак, председник општине Нова Варош Димитрије Пауновић, који је кориговао предлог Комисије, са образложењем да новчани износи (сем у случају „Златарских вести“) нису реални.

Појединим медијима који су у претходном периоду учинили видљивим проблеме локалног становништва и стратешке развојне правце и програме општине Нова Варош предложена су недовољна финансијска средства за реализацију кандидованих пројеката, а насупрот томе, увећана неким другима који немају покривеност или готово никакво искуство и сарадњу са општинском управом и информисање житеља златарског краја, наводи се у образложењу решења о додели средстава за суфинансирање медијских пројеката.

Протест медијских удружења

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) протестује због одлуке председника општине Нова Варош Димитрија Пауновића да једнострано преиначи предлог Комисије која је вредновала пројекте у области јавног информисања на конкурсу ове локалне самоуправе.

У заједничком саопштењу они тврде да је Пауновић кориговао предлоге комисије, тако што је појединим пројектима значајно умањио, а другима знатно повећао средства, "не дајући за то прихватљиво објашњење, због чега његову одлуку сматрамо неоправданом и самовољном". Они траже да се о овом изјасни Министарство културе и информисања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси