Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Медији у Обреновцу конкурсом до 8 милиона динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

25. 03. 2015.

Аутор: Бојана Анђелић Извор: УНС

Медији у Обреновцу конкурсом до 8 милиона динара

Општинске власти Обреновца расписале су 18. марта јавни конкурс за пројектно финансирање у складу са новим Законом о јавном информисању. Обреновачки медији имају рок од петнаест дана , односно до 1. априла, да пријаве своје пројекте.

 

У овој години за медијске активности  општина је издвојила  8 милиона динара.

Поплаве и последице истих много тога су успориле у Обреновцу. То је управо и био главни разлог због којег је општина тражила одлагање  примене новог Закона о јавном информисању. Са медијима, а реч је о једној телевизији, два радија, недељнику и продукцији, потписани су уговори  о сарадњи и средствима на које могу да рачунају за прва три месеца 2015. године.

- Као што смо и најавили конкурс је расписан у марту. У складу са Законом биће формиране и комисије након завршетка рока за пријаву медија на конкурс. У истом позиву упућен је и позив  медијским удружењима за учешће у комисијама. Оно што је важно јесте да је новац за медијске активности предвиђен - каже председник општине Мирослав Чучковић.  

Једна од новина је да се већина чланова комисије именује на предлог новинарских и медијских удружења која одлучују о расподели новца. На тај начин би требало да се избегне фаворизовање медија у власништву општина, што у Обреновцу ни до сада није био проблем  јер од пет медија ниједан није у власништву локалне власти.

Власник телевизије Маг Мирослав Пауновић верује да ће цео процес бити обављен у складу са законом.

- Припремамо пројекте за радио и телевизију и послаћемо конкурсну документацију. Што се тиче модела расподеле, овај модел је исти као и владавина демократије, није најбољи, али тренутно не постоји бољи. Сада ћемо бар знати ко су власници медија, какви су биланси стања, биланси успеха и ако неко заиста буде желео једног дана да има јасну слику о медијима, овај начин би му могао бити од користи, али свакако би временом овај модел требало развијати- каже Пауновић.

Нови закон је за њега само почетак решавања статуса и начина рада медија.

- Позиција медија ће бити побољшана истог тренутка када се политичка елита то договори и донесе стратешке законе и правила понашања. Неки градови нису издвојили ни динара за медије! Ако тим градовима не требају медији, онда ни грађанима, тих градова, не треба таква власт. Морао би да постоји оквир у ком би важила иста или слична правила за све, али без превеликих одступања. Једино на тај начин системски мењате оно до чега вам је стало. А ако нам није стало до медија, онда нам није стало до нас самих - каже Пауновић.  

На обреновачкој медијској сцени неки се већ осећају одбачено. Радио Обреновац, некада општинско гласило, а сада под патронатом Агенције за приватизацију, са стрепњом ишчекује новог купца и то у нимало завидној позицији. Вишегодишња директоирка Валентина Пешовић пре два месеца поднела је оставку на ту функцију јер су сви покушаји да се овај медиј стави на ноге  пропали.

- После поплава сва јавна предузећа су почела да отказују уговоре о оглашавању са нама. Епилог је тај да од почетка године немамо ни један уговор осим са општином. Сви извори ванопштинског финансирања су нестали. Таква ситуација је неиздржива - објашњава Валентина Пешовић разлоге за своју оставку.

За њих како каже нови закон не доноси решење проблема. Судбина овог радија, који запошљава шест радника, биће решена до јуна, када би требало да добије новог власника. За куповину радио Обреновца има четворо заинтересованих од којих су двојица бивши радници радија.

Локална власт Обреновца је у протекле три године издвајала између 0,55 одсто до 0,61 одсто укупног буџета, што је у проску било између 11 и 12 милиона динара. У овој години тај износ ће бити нешто већи, јер је за медије из градске касе резервисано 0,7 одсто укупних средстава.

Предлог УНС-а да то буде 2 одсто за ову општину је за сада како кажу немогућа мисија.

- То је тренутно неизводљиво због тешке финансијске ситуације у општини после поплава. Осим износ од 2 одсто би био  у висини буџета који издвајамо за културу, спорт и пољопривреду - објашњава Чучковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси