Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Конкурс града Сомбора за суфинансирање медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

20. 03. 2015.

Конкурс града Сомбора за суфинансирање медијских пројеката

На основу члана 15. – 28. Закона о јавном информисању и медијима („Сл. гласник РС“, бр. 83/2014), Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Сл. гласник РС“, 126/2014), Одлуке о буџету града Сомбора за 2015. годину („Сл. лист Града Сомбора“, бр. 17/2014) и Критеријума за доделу средстава буџета града Сомбора намењених остваривању јавног интереса у области јавног информисања бр. 401-289/2015-III, Градоначелник града Сомбора расписује

ЈАВНИ ПОЗИВ

за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја ради остваривања и унапређивања јавног интереса у области јавног информисања са приоритетом информисања особа са инвалидитетом у 2015. години

I           НАМЕНА СРЕДСТАВА И ИЗНОС

Предмет Јавног позива представља расподела средстава опредељених Одлуком о буџету града Сомбора за 2015. годину, у оквиру раздела 3, главе 5, функције 112, позиције 51, и намењених остваривању и унапређивању јавног интереса у области јавног информисања са приоритетом информисања особа са инвалидитетом у укупном износу од 7.000.000,00 динара опредељеним Решењем о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката у области јавног информисања ради остваривања јавног интереса у 2015. години бр. 401-290/2015-III од 13.03.2015. године.

            Јавни интерес који ће се по овом Јавном позиву суфинансирати представљају пројекти производње медијских садржаја којима се остварује:

-          истинито, непристрасно, правовремено и потуно информисање грађана града Сомбора,

-          очување културног идентитета на територији Града,

-          заштита и развој људских права и демократије, унапређивање правне и социјалне државе, слободног развоја личности и заштите деце и младих, развоја културног и уметничког стваралаштва, развоја образовања, укључујући и медијску писменост као део образовног система, развоја науке, развоја спорта и физичке културе и заштите животне средине и здравља људи.

Предност по овом Јавном позиву ће имати пројекти којима се информишу особе са инвалидитетом, односно објављују информације на знаковном језику или Брајевом писму или на други начин, који омогућава несметано остваривање права на јавно информисање особа са инвалидитетом.

II ПРАВО УЧЕШЋА

Право учешћа на конкурсу има:

1)      издавач медија који је уписан у регистар медија, а има седиште и производи програмски садржај који је доступан на територији града Сомбора у трајању од најмање годину дана

2)      правно лице, односно предузетник који се бави производњом медијских садржаја и који приложи доказ да ће суфинансиран медијски садржај бити реализован путем медија који је уписан у регистар медија, има седиште и производи програмски садржај који је доступан на територији града Сомбора у трајању од најмање годину дана.

Право учешћа на конкурсу немају издавачи који се финансирају из јавних прихода, као ни лица која су у претходном периоду добила средства намењена пројектном суфинансирању, а нису на време и у прописаној форми поднела наративни и финансијски извештај. 

Предлагач може конкурисати само са jедним проjектом.

Уколико је правно лице издавач више медија, има право учешћа на конкурсу за сваки медиј, чији је издавач.

Учесник конкурса може предложити суфинансирање пројекта у износу који не прелази 80% вредности пројекта.

Учесник конкурса који је у текућој календарској години већ користио средства намењена пројектном суфинансирању у области јавног информисања на републичком, покрајинском или локалном нивоу, може учествовати на конкурсу за суфинансирање истог пројекта само још једном у тој години, и то у износу који, уз средства која је већ добио, не прелази 80% вредности пројекта.

III КРИТЕРИЈУМИ ЗА ОЦЕНУ ПРОЈЕКАТА

Пројекти пријављени на конкурс ће се оцењивати према:

1)  мери  у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни  интерес у области јавног информисања и то:

-          у којој мери су предложена пројектна активност и изложени циљеви њене реализације релевантни за остваривање намене конкурса

-          у којој мери је вероватно да ће предложене пројектне активности довести до остваривања постављеног циља  (могу се утврдити  на основу начина на који је објашњена веза између активности и циљева, прецизности индикатора успеха, квалитета предложеног метода евалуације, претходног искуства кључних чланова пројектног тима)

-          у којој мери однос између предложених трошкова и очекиваних резултата указује да би коришћењем буџетских средстава на најрационалнији начин био остварен јавни интерес.

2)  мери  пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима и то:

-          да ли су учеснику конкурса изречене мере од стране државних органа,  регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда;

-          доказ о томе да су након изрицања казни или мера предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити.

Специфични критеријуми за оцењивање пројеката су:

-          мера у којој предложени пројекат доприноси унапређењу положаја особа са инвалидитетом или развоју инклузивног друштва

-          актуелност теме и доступност већем броју корисника

-          мера у којој предложени пројекат доприноси очувању културног идентитета грађана града Сомбора

-          мера у којој предложени пројекат доприноси унапређењу положаја и равноправности младих, економски и социјално угрожених друштвених група, жена и старих

-          оригиналност теме.

IV РОКОВИ

            Пријаве по овом Јавном позиву подносе се у року од 15 дана од дана објављивања у „Сомборским новинама“ и то од 20.03.2015. године до 03.04.2015. године.

            Решење о додели средстава донеће се најкасније у року од 90 дана од дана окончања Јавног позива и објавиће се на званичној интернет презентацији града Сомбора.

            Корисници средстава за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за 2014. годину дужни су да доставе извештаје о реализацији пројеката и утрошеним средствима према доспелим уговореним обавезама најкасније до 27.03.2015. године.

V ДОКУМЕНТАЦИЈА

Учесник по Јавном позиву је обавезан да попуни обрасце Опис проjекта – Образац 1. и Спецификациjу трошкова проjекта - Образац 2. (преузимају се са званичне интернет презентације града Сомбора) и приложи следеће документе:

-          Фотокопију решења о регистрациjи правног лица или предузетника у  одговарајућем регистру;

-          Фотокопију решења о регистрацији јавног гласила у Регистру јавних гласила, односно регистрацији медија у Регистру медија, при Агенцији за привредне регистре;

-          Фотокопију потврде о пореском идентификационом броју – ПИБ-у

-          Фотокопију дозволе за емитовање радио и/или ТВ програма издате од Регулаторног тела за електронске медије;

-          Уговор или оверену изjаву издавача медија, у коjима ће програмски садржаjи бити емитовани (обавезно само за правна лица и предузетнике регистроване за продукциjу телевизиjског и радиjског програма).

Приjаве (Образац 1 и Образац 2) се преузимају са сајта града Сомбора www.sombor.rs и подносе са осталом обавезном документацијом на шалтерима бр. 11 и 12 Услужног центра Градске управе града Сомбора или редовном поштом у 2 примерка, на адресу:

Град Сомбор - Градоначелник

Трг Цара Уроша 1, 25000 Сомбор,

са назнаком: за Конкурс за суфинансирање проjеката производње медијских садржаја.

Конкурсни материјал се не враћа.

Конкурс се објављује у „Сомборским новинама“ и на званичној интернет презентацији града Сомбора.

Неблаговремене и неуредне конкурсне пријаве се неће разматрати.

VI  ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У РАДУ КОМИСИЈЕ

Позивају се новинарска и медијска удружења, регистрована најмање три године пре датума расписивања Конкурса и медијски стручњаци заинтересовани за учешће у раду комисије да предложе чланове конкурсне комисије. Предложена лица не смеју бити у сукобу интереса нити обављати јавну функцију, у складу са правилима о борби против корупције. Уз предлог за чланове комисије доставити и кратке биографије. Предлоге слати до закључења Конкурса.

ГРАДОНАЧЕЛНИК ГРАДА СОМБОРА

Саша Тодоровић

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси