Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

20. 03. 2015.

Аутор: В.А. Извор: УНС

Мало новца, много пројеката

Вредност идеја дупло већа од новца које су краљевачке власти намениле медијима. У Рашки за 30 милиона динара нема ко да конкурише.


Краљево, Рашка –
Конкурс за финансирање медијских пројеката из буџета града Краљева завршен је протеклог месеца, а у последњем моменту пристигло је укупно 14 пријава.

Градске власти издвојиле су ове године за медије тек 15 милиона динара, односно 0,5 одсто укупног буџета, а како сазнајемо "вредност" свих пријава износи око 34 милиона динара. Толико је, кажу власници локалних новина, радијских и телвизијских станица потребно да би замишљено успешно реализовали, будући да је све мање новца који медији зарађују продајом огласног простора. С тога, нестрпљиви су да добију помоћ из градске касе.

- Жури нам се јер оно што смо замислили треба реализовати, не може се то учинити без припреме и ангажовања тима, а време истиче. Надам се да се власт неће држати баш законски прописаног рока већ да ће ово да окончају и пре него што је то законодавац предвидео. Уз то, очекујем да ће расподела новца заиста зависити од квалитета пројеката, у супротном била би то само форма без суштинске промене. Крајње би било неприхватљиво да пројектно фиансирање буде само покриће за рад по старом и расподелу пара према политичкој блискости и степену лојалности владајућој политичкој опцији – каже Зоран Николић, власник портала „Краљевачке новости“.

Градоначелник Краљева Томислав Илић има разумевања за нестрпљење и тврди да нема ништа против да се процедура убрза и коректно спроведе. Он каже да ће за који дан да формира комисију за расподелу новца, али у надлежним градским службама истичу један проблем који може да утиче да се и рок од три месеца не испоштује.

Наиме, упркос свим молбама и притисцима од овдашњих власника медија и новинара приликом планирања овогодишњег буџета у Краљеву износ за ове сврхе није повећан у односу на прошлу годину. Он је дупло мањи од онога што траже медији, па сходно законским решењима, сви пројекти ће највероватније, бити враћени ауторима на ревидирање износа које су предвидели и тражили. А, то онда може потрајати...

Док у Краљеву нема довољно новца за све заинтересоване, у Рашки ситуација је обрнута. Наиме, из градске касе за медије биће издвојено чак 30 милиона динара, односно три одсто укупног буџета. Међутим, конкурс за пројектно финансирање још није расписан и неизвесно је када ће то да се догоди будући да, како је објаснио председник рашчанске општине Игњат Ракитић, за сада нема ко да конкурише.

- Узалуд бисмо то чинили, јер је Радио телевизија Рашка у поступку приватизације. Истина, овде постоји и једна приватна телевизијска станица али ми је познато да не поседује сву законом предвиђену документацију, дакле није у потпуности легална. Када се све то среди, без одуговлачења расписаћемо конкурс и новац поделити према квалитету понуђених пројеката, а независно од власништва и тога да ли је неки медији близак власти или опозицији - каже Ракитић.

Подсећања ради, и ранијих година ова општина издвајала је приближну суму новца за финансирање медија. Међутим, цео износ добијала је РТВ Рашка која је била јавно општинско предузеће и од тог новца исплаћивала плате за четрдесетак запослених. Ипак, поменути износ није промењен ни ове године упркос чињеници да је предвиђена приватизација рашчанског радија и телевизије.

- Процес приватизације смо, сходно законским прописима, покренули и до јуна треба да се оконча. Нико се још није јавио да купи информативно предузећа, али ако се и јави и ако се приватизује ми нећемо смањивати предвиђену суму за медијске пројекте – обећава Игњат Ракитић.

Коментари (1)

Остави коментар
суб

21.03.

2015.

anonymous Миле Јаснић [нерегистровани] у 10:24

ТВ Рашка јуче и данас

Општина Рашка има локалну ТВ чији је оснивач био СПС у време режима Слободана Милошевића, и била је под директном управљачком контролом сестре, ударне Милошевићеве ”песнице”, Горице Гајевић. До данашњих дана у овој ТВ се није ништа променило, осим што је ту сада директор из СНС, али он, осим оних папирних ингеренција - других нема, нарочито програмских, којима управљају и даље идеолошки уредници из времена оснивања ове ТВ, и са прилично ограниченим новинарским знањем. Док сам био координатор РТС-овог дописништва у Новом Пазару, одакле сам радио ауторски серијал ”Ходнебље” из којег је касније проистекао ”Траг” са мојим емисијама, користио сам неке услоге локалне ТВ у Рашки ( спикере за читање текста ), а све у нади да код рашчана и запослених у ТВ развијем позитивно расположење за дописничко организовање ове телевизије при РТС-у. Нажалост, то се није догодило. Челници СПС-а, који су у то време водили варош и локалну ТВ, за моју замисао нису имали слуха, рачунајући да имају ”своју” телевизију и да им у Рашки не треба никакав дописнички центар. До ових дана по том питању, као и по начину информисања од пре две деценије, у Рашки се ништа није променило. Садашњем председнику општине Рашка, господину Игњату Ракитићу, по његовом доласку на власт и ”преузимању” управљања и над ТВ, сугерисао сам и дао компшлетну програмску шему ( Као свестрани високи новинарски и уметнички професионалац, који је у РТС-у провео 40 година ) како да се унапреди рад ове локалне ТВ. Међутим, од свега није прихваћено ништа. Ради се по старом. Информативно се прати само рад одређених институција у самој вароши, као да не постоји Баљевац, ЈошаничкаБања,Брвеник, Градац, Брвеница и друга места у општини. Овде има толико проблема, али се они не износе на локалној ТВ. Уместо тога, прелистава се београдска штампа и износе републичке вести и теме, нема емисија из здравства, културе, науке, нема онога по чему би локална ТВ била препознатљива као локални медијски сервис грађана општине Рашак. И баш због тога, већ више од једне деценије, локалној ТВ Рашка без икакве надокнаде дајем прилоге и емисије из мог студија, само у жељи да имају бољи програм и да их подстакнем на већи ентузијазам, рад и професионалнији однос према новинарству. Али, по ономе како је изјавио председник општине Рашка, господин Игњат Ракитић, а у вези конкурса за пројектно финансирање медија у Рашки, да је ”џаба да то чинимо само форме ради, досадашња ТВ Рашка је у поступку приватизације и нема ко да конкурише...” и наводећи постојање још једне телевизије ( приватна ТВ СКАЈ, нап. аутора овог текста ), господин Ракитић унапред припрема терен да се локална ТВ у Рашки не приватизује, или да се то учини на волшебан начин како би она остала преко одређене личности у власништву бившег идеолошког власника, под чијом је контролом и сам господин Игњат Ракитић.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси