Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Конкурс општине Свилајнац за суфинансирање медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

10. 03. 2015.

Конкурс општине Свилајнац за суфинансирање медијских пројеката

На основу члана 17. 18. 19. и 20 Закона о јавном информисању и медијима („Сл. гласник РС“, бр.83/14), члана 68 Статута Општине Свилајнац („Службени гласник општине Свилајнац“ бр.2/08 и 12/12), Одлуке о буџету Општине Свилајнац за 2015. годину („Службени гласник општине Свилајнац“ бр.13/14), Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Службени гласник РС“ бр. 126/14) и Одлуке о расписивању Конкурса за суфинансирање проjеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Свилајнац за 2015.годину , број: 345-5/2015-III од 06.03.2015. године, Председник општине Свилајнац расписује:

ЈАВНИ ПОЗИВ

за учешће на Конкурсу за  суфинансирање проjеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Свилајнац у 2015. години 

I  

НАМЕНА СРЕДСТАВА ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА

            Јавни позив за учешће на Kонкурсу за суфинансирање проjеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Свилајнац у 2015. години (у даљем тексту: Конкурс) се расписује за суфинансирање пројекта:

            1) производње медијских садржаја на територији општине Свилајнац.

            Циљеви Конкурса:

            - подршка остваривању права грађана на јавно информисање

            -развој медијског плурализма

            -подстицај медијског стваралаштва у области културе, науке и образовања,

            -подршка медијског стваралаштва и остваривање права на информисање у свим областима јавног живота посебних а нарочито заштићених група.

            Пројекти који се предлажу треба да су намењени јавном информисању о збивањима на локалном нивоу, у образовању, здравству, култури, уметничком стваралаштву, спорту, туризму, пољопривреди, привреди, предузетништву, о људским правима, заштити животне средине, заштити деце и омладине, физичкој култури, о развоју демократије, унапређивању правне и социјалне државе, информисању особа са инвалидитетом и мањинских група, као и задовољавању потреба грађана за информацијама и садржајима из свих области живота без дискриминације.

II

ИЗНОС СРЕДСТАВА КОЈА СУ ОПРЕДЕЉЕНА ЗА КОНКУРС

            Висина средстава предвиђених за пројекте производње медијских садржаја износи од 3.000.000,00 динара.

            Учесник Конкурса може поднети захтев за суфинансирање пројекта у износу од највише 80% вредности предложеног пројекта, односно највише до износа утврђеног Конкурсом.

            Учесник Конкурса коме су додељена средства за пројекат може у току исте календарске године да учествује и на другом конкурсу за суфинансирање са истим пројектом, с тим да укупно додељена средства не прелазе 80% вредности пројекта.

III 

ПРАВО УЧЕШЋА

            На Конкурсу могу учествовати:

            1) издавач медија чији медиј је уписан у Регистар медија, односно Регистар јавних гласила, који се води у Агенцији за привредне регистре;

            2) правно лице, односно предузетник,  који се бави производњом медијских садржаја и који приложи доказ да ће суфинансирани медијски садржај бити реализован путем медија.

            Право учешћа на Конкурсу немају издавачи медија који се финансирају из јавних прихода.

            Право учешћа на Конкурсу немају лица која су у претходном периоду добила средства намењена пројектном суфинансирању, а нису на време и у прописаној форми поднела наративни и финансијски извештај.

            Учесник Конкурса може конкурисати само са једним пројектом на једном конкурсу. Под пројектом се подразумева заокружена програмска целина или део целине (жанровска и временска) којом се доприноси остваривању јавног интереса, у складу са законом. Ако је учесник Конкурса издавач више медија, може на Конкурсу учествовати са једним пројектом за сваки медиј.

            Конкурс се расписује за суфунансирање пројеката чија реализација не може бити дужа од три године.

Учесник Конкурса који је добио средства за суфинансирање пројекта чија је реализација дужа од годину дана, доставља наративни и финансијски извештај о реализацији пројекта за сваку календарску годину, до краја те године, органу који му је одобрио средства.

IV 

КРИТЕРИЈУМИ ЗА ОЦЕНУ ПРОЈЕКАТА

            Критеријуми на основу којих ће се оцењивати пројекти пријављени на Конкурс су:

1. Мера  у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни  интерес у области јавног информисања. Овај критеријум се ближе дефинише/оцењује кроз:

   1.1.  у којој мери су предложена пројектна активност и изложени циљеви њене реализације релевантни за остваривање намене конкурса;

                  1.2.  у којој мери је вероватно да ће предложене пројектне активности довести до остваривања постављеног циља (могу се утврдити на основу начина на који је објашњена веза између активности и циљева, прецизности индикатора успеха, квалитета предложеног метода евалуације, претходног искуства кључних чланова пројектног тима и других чинилаца које може да одреди орган који расписује конкурс);

1.3.  у којој мери однос између предложених трошкова и очекиваних резултата указује да би коришћењем буџетских средстава на најрационалнији начин био остварен јавни интерес.

2. Мера пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима. Овај критеријум се ближе дефинише/оцењује кроз:

2.1. да ли су учеснику Конкурса изречене мере од стране државних органа,  регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда.

            2.2. доказ о томе да су након изрицања казни или мера предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити.

           3. Кадровски потенцијал и техничка опремљеност за реализацију пројекта.

     4. Мера пружања веће гаранције да ће се производити програмски садржај за остваривање јавног интереса на локалном нивоу.

     4.1. Број новинара стално ангажованих на територији општине Свилајнац.

V

РОКОВИ

            Конкурс ће бити објављен на сајту www.svilajnac.rs и у дневном листу "Данас".

            Рок за подношење пријава и пројеката је 20.03.2015.године.

            Проверу документације поднете на Конкурс, односно испуњеност услова за учешће на Конкурсу и поштовање рокова врши Одељење за буџет и финансије Општинске управе општине Свилајнац.

            Учесник Конкурса који је поднео пројекат са непотпуном или непрецизно попуњеном документацијом, обавештава се да недостатак отклони у накнадно одређеном року. Пројекат учесника Конкурса који у накнадно одређеном року не достави тражену документацију, не разматра се.

            Учеснику Конкурса који није поднео ниједан прописани документ наведен у јавном позиву за учешће на Конкурсу, осим обрасца за пријаву, не доставља се обавештење из овог члана и његов пројекат се не разматра.

            Пројекат који је достављен након истека прописаног рока за подношење, не разматра се.

            Одлуку о расподели средстава са образложењем у форми решења, доноси на основу предлога Комисије, Председник општине. Рок за доношење решења је 90 дана од дана закључења Конкурса.

            Орган који је расписао Конкурс доставља скенирано решење сваком учеснику Конкурса у електронској форми и објављује га на сајту www.svilajnac.rs.

Поред решења, на сајту општине Свилајнац биће објављене и информације за све учеснике Конкурса који су добили мањи износ средстава од траженог, да без одлагања доставе нову спецификацију трошкова, у складу са додељеним средствима, односно обавештење о томе да одустају од средстава која су им додељења.

            На основу решења закључује се уговор, који је основ за праћење реализације суфинансираног пројекта, а који Одељење за буџет и финансије Општинске управе општине Свилајнац доставља у најкраћем могућем року учесницима Конкурса којима су одобрена средства.

Учесник Конкурса коме су одобрена средства, без одлагања доставља потписан и оверен уговор органу који је расписао Конкурс.

Уколико учесник конкурса коме су одобрена средства не достави уговор, сматраће се да је одустао од додељених средстава.

VI 

ДОКУМЕНТАЦИЈА КОЈУ ПРИЛАЖЕ ПОДНОСИЛАЦ ПРОЈЕКТА

            Пријава се подноси путем јединствених образаца који су објављени на сајту www.svilajnac.rs.  :

            - Образац 1 (Пријава и табеле за пројектно суфинансирање из области јавног информисања )

            Уз наведени образац неопходно је приложити:

  1. решење о регистрациjи правног лица или предузетника у Агенциjи за привредне регистре;
  2. решење о упису у Регистар медија  Агенције за привредне регистре;
  3. овлашћење (дозвола) за пружање медијске услуге сагласно закону који регулише област електронских медија (обавезно само за правна лица и предузетнике регистроване за продукцију телевизијског и радијског програма);
  4. кратке биографије кључних учесника пројекта (највише три учесника);
  5. оверену изјаву о техничкој опремљености за реализацију пројекта;
  6. оверену изjаву/сагласност медија (или више њих) да ће програмски садржаj бити емитован/објављен у том медију (обавезно само за правна лица и предузетнике регистроване за продукциjу телевизиjског и радиjског програма);
  7. доказ да рачун издавача медија који је учесник конкурса није у блокади;
  8. уверење Министарства финансија РС-Пореске управе о измиреним обавезама по основу јавних прихода, која нису старија од 8 дана од дана објављивања конкурса.

            Пријава на Конкурс са пратећом документацијом се подноси у затвореној коверти на адресу: Општина Свилајнац, Светог Саве 102, 35210 Свилајнац, са назнаком: За Јавни позив за учешће на конкурсу за суфинансирање пројекта у области јавног информисања или предати лично на шалтеру  број 1 Општинске управе општине Свилајнац.

            Конкурсни материјал се не враћа.

VII

ПОЗИВ НОВИНАРСКИМ И МЕДИЈСКИМ УДРУЖЕЊИМА И МЕДИЈСКИМ СТРУЧЊАЦИМА ЗАИНТЕРЕСОВАНИМ ЗА РАД У КОМИСИЈИ

            На основу члана 24 став 3-5 Закона о јавном информисању и медијима („Сл. гласник РС“, бр.83/14) и члана 9 и члана 21 Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Службени гласник РС“ бр. 126/14), Председник општине упућује Јавни позив новинарским и медијским удружењима и медијским стручњацима заинтересованим за рад у Комисији да доставе своје предлоге за чланове Комисије за оцену пројеката и доделу средстава по јавном позиву за учешће на Конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса из области јавног информисања на територији општине Свилајнац за 2015. годину.

            За члана Комисије именује се лице које је независни стручњак за медије или је медијски радник и не сме бити у сукобу интереса нити обављати јавну функцију, у складу са правилима о борби против корупције. Право на предлагање чланова имају новинарска и медијска удружења која су регистрована најмање три године пре датума расписивања Конкурса.

            Рок за подношење предлога кандидата је 20.03.2015.године.

            Предлоге доставити у писаној форми на адресу: Општина Свилајнац, Светог Саве 102, 35210 Свилајнац, са назнаком: За Јавни позив за учешће на конкурсу за суфинансирање пројекта у области јавног информисања - предлог за Комисију, или предати лично на шалтеру  број 1 Општинске управе општине Свилајнац.

ОПШТИНА СВИЛАЈНАЦ

 ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ

Број: 345-6/2015-III   Датум: 06.03.2015.године

 

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ

Предраг Милановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси