Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Нови закон, нова правила, мука иста!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

06. 03. 2015.

Аутор: Зоран Шапоњић

Пројектно финансирање медија, град Ужице и општина Нова Варош

Нови закон, нова правила, мука иста!

Нови закон и правила, новинарска мука иста! У редакцији „Варошких новина“ у Новој Вароши, троје новинара последњих недеља, уз редовне новинарске послове на припреми новог броја, доста енергије, времена, кажу, уложили су и да добро спреме пројекат, прикупе тражену документацију и одговоре на већ расписани општински конктурс за пројектно финансирање медија.

 

- Највише мука задало нам је, не само писање пројекта, него – попуњавање обрасца – пријаве за пројектно финансирање. Доста ставки у том обрасцу није прецизно дефинисано, па смо приликом попуњавања морали да тражимо помоћ и Удружења новинара Србије и људи из Министарства културе и информисања. Нарочито су нам из УНС-а доста помогли у овом послу. Са друге стране, финансијски део обрасца је као и раније веома прецизно написан и дефинисан – речи су Дане Шуњеварић, директора и главног и одговорног уредника „Варошких новина“.

- Наше учешће у подршци колегама у послу пријављивања на јавне позиве општина за  пројектно финансирање не своди се само на одабир колега који ће учествовати у комисијама и на праћење самих конкурса, да ли су по закону и по правилнику који је прописало Министарство културе и информисања, него и кроз подршку колегама да што боље одговоре на пројектне задатке. У Удружењу новинара Србије и сами се бавимо писањем пројеката, оспособљени смо за тај део посла, помагали смо колегама да се што боље снађу у овој области и то ћемо чинити и убудуће -  каже генерални секретар УНС Нино Брајовић.

Судбину листа у Новој Вароши који је до пре пар месеци био у приватном власништву, у своје руке узели су сами новинари. Сада су њих троје сувласници локалног листа, спремни, како кажу,  да се боре за опстанак и наставе традицију локалних новина у овој средини стару више деценија.

- Уверени смо да смо спремили добар пројекат, и надамо се добром исходу конкурса. Наши читаоци, и у Новој Вароши, али и у Београду где има доста Новоарошана, па и широм света, навикнути су већ деценијама да сваких 15 дана добију вести из свог завичаја, из културе, спорта, из самог града, али и околних села – каже директорка и главна уредница.

Председник општине Нова Варош још 21. јануара расписао је конкурс за пројектно финансирање медија у овој општини, а том одлуком предвиђено је да се из општинског буџета, нешто већег од 620 милиона динара, за информињање грађана путем штампе, радија, телевизије, одвоји три милиона динара, исти износ као и прошле године. Овај износ је око 0,55 посто од општинског будџета.

Рок да се заинтересовани медији јаве истекао је 5. фебруара, а, како кажу у општинској администрацији, формирана је  комисије у којој су предсравнци УНС-а, НУНС-а и општинске администрације чији ће задатак бити да оцени пројекте.

- Чланове комисије именовао је председник општине Нова Варош  и то из реда независних стручњака за медије и медијских радника који нису у сукобу интереса – кажу у општини.

У јавном позиву, општина је прецизно одредила и критеријуме за учешће и расподелу средстава, а као главни наведени су истинито, непристрасно  и правовремено информисање грађана. Поред овог, тражи се да се реализацијом пројеката подстиче слобода изражавања идеја и мишљења, медијска писменост, развој људских права и демократије...

У граду Ужицу конкурс за расподелу средстава за пројектно финансирање за 2015. годину расписан је половином фебруара, закључен је ових дана, а буџетом је предвиђено да се за ове намене одвоји 6.000.000 милиона динара, односно 0,25 посто буџета града Ужица.

- На основу предлога новинарских удружења у току је формирање комисије која ће се бавити расподелом средстава – стоји у информацији градске управе Ужица.

– Буџет града Ужица за 2015. године нешто је већи од две милијарде динара. За медије је у њему планирано само шест милиона, и то са ПДВ-ом, што је практично пет милиона динара. То говори да је проценат предвиђених издвајања за локална гласила мањи од 0,3 одсто градског буџета. При томе, овде се нико не осврће на предлоге новинарских удружења УНС-а и НУНС-а да се два одсто из локалних каса издваја за медије – изјавио је ових дана за београдску „Политку“ Тони Станковић, власник „Ужичке недеље“.

Ранко Станковић, директор регионалне ТВ Лав у Ужицу каже да град Ужице и суседна општина Чајетина већ три године  средства за медије расподељују на основу конкурса за пројектно финансирање.

- Уместо ранијег, да кажем, „одокативног“ система расподеле средстава уведени су конкурси за пројектно финансирање, али, нека велика промена се није догодила. Пре пар месеци био сам запрепаштен када сам на скупу у УНС-у сазнао да је 80 посто локалних медија у Србији и даље у власништву  локалних самоуправа. И, шта се ту дешавало – општине су у буџетима планирале средства за плате запослених у тим медијима, за трошкове, и ти медији су увек на локалу били у бољем положају од нас приватника. Наравно, у доста случајева служили су и за локално, партијско запошљавање. А када смо у неким општинама разговарали о могућности да преузмемо њихове општинске медије, на моје питање да ли би и у том случају из буџета одвајали макар половину средства која су претходно давали за медије из буџеета, одговор је углавном био – не пада нам на памет. То добро говори о односу према приватној иницијативи у овом сегменту. Е, сада, кад се приближава законски рок после кога општине не могу бити власници медија, сви су се забринули  – каже Станковић.

Средства из буџета града Ужица за пројектно финансирање медија, предвиђена за ову годину, каже Станковић, испод су сваког минимума.

- Они тих шест милиона дају и за штампане медије, за телевизију, радио информисање. Тв Лав годишње да држави, РРА, Рателу, Сокоју, више од четири милиона динара.  Са средствима која ћемо добити од општине не можемо да покријемо ни део тих трошкова а да не причам о платама запослених, текућим трошковима – каже Станковић.

По њему, једино решење које би у овој ситуацији било од помоћи локалним медијима јесте да се медији изборе за предлог да се за финансирање издваја два посто локалних буџета.

- Тек у тој ситуацији, и када би конкурси за пројектно финансирање расписивани два – три пута годишње, а не као сад, једном, могли би да размишљамо о некој будућности, овако, она је врло неизвесна, живимо од дана до дана – закључује Станковић.  

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси