Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Трошење јавног новца за локалне медије у Тимочкој крајини
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

05. 03. 2015.

Аутор: Саша Стојчић Извор: Za media

Трошење јавног новца за локалне медије у Тимочкој крајини

Три нова закона: Закон о јавном информисању и медијима, Закон о електронским медијима и Закон о јавним медијским сервисима, основни су предуслов да се држава повуче из медија.

У Тимочкој крајини до сада су расписани конкурси у неколико општина. Једини град на чији конкурс до сада није стигла ни једна жалба је Зајечар, а овај град је и најближи граници од 2 одсто буџета које је определио за медије. 

За Конкурс за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја, град Зајечар је издвојио 38 милиона динара за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја, док су за суфинансирање пројеката организовања и учешћа на стручним, научним скуповима, као и унапређивања професионалних и етичких стандарда у области јавног информисања, издвојена 2 милиона динара. Укупно 40 милиона за медије, или 1,7 % буџета, који за 2015. годину износи 2.293.461.816 динара.

Градско веће града Зајечара је, у складу са новим Законом донело Решење о именовању Конкурсне комисије за разматрање предлога пројеката и утврђивања предлога расподеле средстава по Конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији Града Зајечара III број:02-37/2015.

На основу Закона о јавном информисању и медијима, Градско веће града Зајечара упутило је и јавни позив новинарским и медијским удружењима и медијским стручњацима заинтересованим за рад у комисији да доставе своје предлоге за чланове комисије за реализацију конкурса за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса из области јавног информисања, што су они и учинили до 15. јануара, када је био рок за подношење пријава, те је по први пут у Зајечару о расподели новца медијима одлучивао и неко из професионалног удружења новинара, ко није са ових простора и није ни у каквом сукобу интереса.

У суседној општини Бор је ситуација специфична, јер тамошња РТВ Бор још није приватизована. Општина Бор у 2015. години субвенционише РТВ Бор са 40 милиона динара, док је за конкурсно суфинансирање предвидела 4 милиона динара, што је укупно 2,3 одсто буџета.

Општинско веће општине Бољевац донело је 28. јануара Одлуку о поништењу Јавног конкурса за суфинансирање пројеката из Буџета општине ради остваривања јавног интереса у области информисања, на иницијативу Удружења новинара Србије, а крајем фебруара расписало је нови конкурс , а висина средстава намењених медијима у 2015.  години је 2.860.357,50 динара. 

Општина Књажевац расписала је Конкурс за суфинансирање медијских пројеката за ову годину.  За ове намене предвиђена су средства у износу од 11.750.000 динара, или 1,23 %  пројектованог буџета за 2015. годину, који износи 955 милиона динара. Текст конкурса и услови нису у складу са новим законом, а УНС  је послао писмо за захтевом да општина исправи неправилности у конкурсу.

Општина Књажевац је по новом закону већ спровела један конкурс за последња 2 месеца прошле године, али је због неправилности у спроводјењу конкурса, на која су указала новинарска удружења, продукцијска кућа За медиа, из Зајечара одбила да потпише уговор, иако је добила средства за  реализацију пројеката.

У За медији су рекли да: „То практично значи да би смо наведени пројекат морали да реализујемо ретроактивно, као и то да би смо утрошена средства у јануару морали да правдамо као децембарске трошкове“, рекли су из 'За медие' и додали да је „сам предлог уговора веома 'чудан' јер се од нас очекује да пројекат намењен информисању грађана општине Књажевац финансирамо у износу већем од 70 одсто док би за ту намену из општинског буџета било обезбеђено мање од 30 одсто. Другим речима, ми бисмо се обавезали да у информисање на територији општине Књажевац на добијених 80 хиљада динара, уложимо још 192.840,00 динара. По закону, локални орган власти је у обавези да издвоји средства за објективно информисање грађана, а не медијска кућа која аплицира за та средства. Наравно, медијска кућа мора да учествује у суфинансирању, али у разумним оквирима“. 

НУНС и УНС су указали  челницима општине Књажевац да решење о избору медијских пројеката који се финансирају из општинског буџета, не садрже никакво образложење о критеријумима на основу којих је Комисија за спровођење конкурса предложила пројекте и средства за њихово финансирање. У решењу није наведен ни састав Комисије за спровођење конкурса. НУНС и УНС су том приликом подсетили челнике Књажевца и да је Законом о јавном информисању и медијима предвиђено да се "већина чланова комисије именује на предлог новинарских и медијских удружења уколико такав предлог постоји и уколико предложена лица испуњавају законом предвиђене услове".

Уз то, Закон налаже да чланови Комисије за спровођење јавног конкурса морају бити независни стручњаци за медије и медијски радници "који нису у сукобу интереса и не обављају јавну функцију." Ни НУНС, ни Удружење новинара Србије, нису обавештени да ће конкурс бити расписан, а општина Књажевац на свом званичном сајту није објавила одлуку о формирању конкурсне комисије

 Општина Неготин, која је прошле године расписала конкурс који није био у складу са одредбама новог закона, ове године је за суфинансирање пројеката из области медија издвојила 9.500.000 динара, што је око 0,88 % укупног буџета који износи 1.069.216.000 динара. Неготин је формирао независну комисију, састављену у складу са законом и у току је разматрање пројеката пристиглих на конкурс.

Подсетимо, "Иако је прошлогодишњи конкурс општине Неготин расписан четири дана после усвајања новог Закона о јавном информисању у Скупштини Србије, и дан после објављивања Закона у Службеном гласнику, дакле, упркос што им је било познато да је новим законом успостављено конкурсно, транспарентно пројектно суфинансирање медија, општинска управа Неготина је расписала конкурс на начин супротан закону”, само је један од закључака из саопштења Независног удружења новинара Србије (НУНС), којим је ово удружење реаговало на спорни конкурс.

И Удружење новинара Србије (УНС) је реаговало саопштењем у коме се, између осталог, каже да јавна гласила попут штампаних медија, радио станица и независних продукција не смеју бити изузета из Конкурса и да је ограничавање конкурса само на „електронске медије (телевизијске програме)“ неприхватљиво и у супротности са законом.

Пракса је показала,  а то је потврђено и на Округлом столу "Финансирање локалних медија - искуства и нова пракса", који су организовали Удружење новинара Србије и недељник Време, да новим Законом нису предвиђене санкције за оне који га не поштују, што га заправо више чини Законом, него "препоруком".

Иако је у неколико наврата недвосмислено утврђено да нови Закон о Јавном информисању није поштован, све се завршило саопштењима новинарских удружења, која су реаговала на неправилности. Нико није одговарао за непоштовање закона, а неке од општина су поништиле конкурсе.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси