Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Ваљево - Све по закону
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

03. 03. 2015.

Аутор: Драган Тодоровић Извор: УНС

Ваљево - Све по закону

Средства опредељена за медије чине нешто испод 0,50 посто градског буџета Ваљева, што је негде у нивоу српског просека. Али сигурно је ван сваког просека проценат буџета који се опредељује за пројектно финансирање медија - испод 0,15 посто буџета.

 

Буџетом града Ваљева за 2015. предвиђено је 15,9 милиона динара, за пројекте и програме из седам области. Конкурси за три области су завршени, а о осталим конкурсима, како кажу у Градској управи, одлучује градоначелник, јер се пројекти могу финансирати до краја буџетске године.

За информисање су предвиђена 3,5 милиона динара, што је у динар исти износ као прошле године, и конкурс још није расписан, а кад ће, не зна се, јер то, како веле, зависи од прилива средстава у буџет. Ваља подсетити да су прошле године медији добили средства тек у октобру, између осталог и зато јер правилник који одређује избор пројеката није био по уставу и закону.

У Градској управи истичу да је уобичајено да се конкурси расписују у првом кварталу године, те да још није касно. Истичу и да су на пројектно финансирање медија, међу првима у Србији, прешли још 2011, те да строго све раде по закону. Конкурс се објављује у штампаним медијима, и на сајту града, а до сада није забележено да је неко, и од учесника конкурса, имао било какве примедбе.

Буџет града износи 2 243 800 000, и, укупно, за информисање, је предвиђено 10,9 милиона динара. Међутим, вечи део тих средстава, 6 000 000 динара, је опредељен за ЈП Радио Ваљево, који, и поред неколико покушаја, још није приватизован. Близу милион динара предвиђено је и за штампане медије, односно новине које добију, преко јавних набавки, да објављују информације о раду Градске управе. Тако би средства опредељена за медије чинила нешто испод 0,50 посто буџета, што је негде у нивоу српског просека. Али сигурно је ван сваког просека проценат буџета који се опредељује за пројектно финансирање медија, који је испод испод 0,15 посто буџета.

Ни комисија која ће одлучивати о расподели средстава за пројектно финансирање још није формирана. Али, у Градској управи су и ту оптимисти, веле да ће је, као и до сада, формирати градоначелник, јер и у Закопну о информисању стоји да то чини Надлежни орган. А Закон каже да поднете пројекте оцењује стручна комисија од 3 или 5 чланова, и то из реда независних стручњака за медије, и медијских радника, који нису у сукобу интереса, и не обављају јавну функцију. Прошле године су у Комисији од пет чланова била два „медијска радника", али, у Управи кажу да нико не треба да сумња да ће и овај пут испоштовати закон, и да ће у комисији, која треба да се формира, већину чланова чинити „медијски радници".

Иако је, што се финансирања медија, у граду Ваљеву све по закону, што ће рећи да се строго поштује форма, неће бити да је то довољно, не само кад се о недовољним финансијама ради, него тешко да је у реду, и кад је у питању пристојан професионални стандард и независност. А нарочито неће бити да је све по „закону" кад је у питању статус новинара, и однос тзв. власти према њима.

О томе говори инцидент који се догодио крајем 2012. на седници Градске скупштине. Тада је новинарка радио „Патка" Дарија Ранковић претрпела низ увреда од одборника и функционера Града. Када је склонила диктафон са говорнице, испред одборника Слободана Гвозденовића, од истог је доживела бујицу непримерених речи, „јер нико не може да искључује микрофон док он говори", да би јој се заменик градоначелника Драгољуб Крстић обратио речима: „Олошу, напоље!" Новинарки се, до данас, нико није ни извинио.

Како јој је у тужилаштву објашњено да „нема еламената" да тај орган реагује по службеној дужности, Дарија Ранковић је приватно тужила Крстића. Процес је потрајао, јер позивар дуго није успевао, због ажурности градских портира, да уручи позив за суђење Крстићу. Кад се у томе успело, одржано је и суђење, које завршено крајем прошлог лета, тужени је оглашен кривим, пресуђено је да плати новинарки 140 000 динара. Новинарка каже да још није добила новце.

Са изнетим, да се изнесе, да Крстић, због прекомпоновања градске власти, није више градски функционер, сада је само одборник, а да је Слободан Гвозденовић, који је напустио групу грађана „Победа за Ваљево" и прикључио се СНС, постао народни посланик СНС у Скупштини Србије. Дарија Ранковић је и даље новинар, основала је портал „Колубарске".

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси