Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Махмутовић: Пројектно финансирање медија, али тек од јула
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

14. 02. 2015.

Извор: Бета

Махмутовић: Пројектно финансирање медија, али тек од јула

Градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић изјавио је данас да ће конкурс за пројектно финансирање медија бити објављен тек пошсто буде приватизована регионална ТВ у власништву локалне самоуправе. Нови Пазар и Панчево једини су градови у Србији који буџетима за 2015. годину нису предвидели средства за пројектно финансирање медијских садржаја од општег интереса.

 

Махмутовић је пројектно финансирање медија најавио дан након што је већина радио станица у Србији, чланица удружења РАБ Србија, објавила информацију који градови то нису ни предвидели буџетом.

Он је Сто плус радију негирао ту тврдњу, рекавши ће град "расписати конкурс" за финансирање медија, али тек после 1. јула ове године.

"До краја јуна треба да се приватизује Регионална радио телевизија, а ми ћемо након тога расписати конкурс за све медије и то је већ планирано буџетом. Осим тога, и до сада су разни медији добијали средства од града, а не само ова телевизија", рекао је Махмутовић.

Он није навео и који су то медији до сада и колико пара добили из буџета, осим што је познато да ће Регионална телевизија за шест месеци 2015. године, односно до краја јуна и приватизације, из градске касе добити 73,1 милион динара, тек нешто мање него у целој 2014.години.

Радио Сто плус је више пута указивао да град крши Закон о јавном информисању и медијима, јер је у њему јасно прописана обавеза да локалне самоуправе морају у буџету да обезбеде средства за остваривање јавног интереса у области јавног информисања и да их додељује на основу конкурса.

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић је претходно истом радију рекао да је Законом о јавном информисању и медијима јасно наведено да је од 1. јануара престало буџетско, а почело пројектно финансирање. Он је појаснио да локалне самоуправе имају обавезу да финансирају медије чији су оснивачи до 1. јула, али одвојено од тога да пројектно финансирају остале медије од 1. јануара.

Обрадовић је додао и да га брине податак да Нови Пазар није предвидео средства за пројектно финансирање медија. "Очигледно да постоје локалне самоуправе које нису упознате са Законом или које одређене нејасноће у пракси желе да злоупотребе", нагласио је Обрадовић.

Он је истакао да је НУНС већ два пута током последња два месеца тражио састанак са градоначелником Махмутовићем како би разјаснили недоумице у вези са буџетским средствима намењеним информисању и предложио да у разговору учествују и представници Одељења за медије Мисије ОЕБС, али да до данас нису добили одговор.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси