Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Конкурс општине Сврљиг за суфинансирање медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

13. 02. 2015.

Конкурс општине Сврљиг за суфинансирање медијских пројеката

На основу члана 17. Закона о јавном информисању и медијима („Сл. гласник РС“, број 83/2014), Одлуке о буџету општине Сврљиг за 2015. годину („Сл. лист града Ниша“, број 107/2014)и Одлуке о о расписивању Конкурса за суфинансирање проjеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији Општине Сврљиг у 2015. години, Општинскауправа општине Сврљиг расписује

ЈАВНИ ПОЗИВ

ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРСУ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У  ОБЛАСТИ ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА

НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ СВРЉИГ У  2015. ГОДИНИ 

Предмет конкурса и намена средстава за остваривање јавног интереса

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из буџета општине Сврљиг, ради остваривања јавног интереса у јавном информисању, а нарочито:

-истинитог, непристрасног, правовременог и потпуног информисања грађана општине Сврљиг,

-  информисања особа са инвалидитетом  и других мањинских група,

- подршке прозводњи медијских садржаја у циљу заштите и развоја људских права и демократије, слободног развоја личности и заштите деце и младих, развоја културног и уметничког стваралаштва, развоја образовања, науке, спорта, животне средине и здравља људи.

Висина средстава предвиђених за суфинансирање пројеката из области информисања у 2015. години износи 6.500.000.00 динара, опредељених Одлуком о буџету општине Сврљиг („Сл. лист општине Сврљиг“, број 107/2014) .

Право учешћа на конкурсу

Право учешћа на конкурсу има:

1)      издавач медија који је уписан у регистар медија,

2)      правно лице, односно предузетник које се бави производњом медијских садржаја и који приложи доказ да ће суфинансиран медијски садржај бити реализован путем медија.

Право учешћа немају издавачи који се финансирају из јавних прихода.

Под медијем се у смислу Закона подразумевају дневне и периодичне новине, сервис новинске агенције, радио – програм и телевизијски програм и електронска издања тих медија, као и самостална електронска издања (уређивачки обликоване интернет странице или интернет портали), који су регистровани у Регистру медија, у складу са законом.

На конкурсу се може учествовати само са једним пројектом.

Пројекат, у смислу Закона, подразумева заокружену програмску целину или део целине (жанровска и временска) којом се доприноси остваривању јавног интереса.

Издавач више медија, може конкурисати с једним пројектом за сваки медиј.

Максимални износ који се може доделити по једном пројекту је 80% вредности пројекта.

Конкурс се расписује за суфинансирање пројеката чија реализација не може бити дужа од три године .

Критеријуми за учешће на конкурсу 

Основни  критеријуми на основу којих ће се оцењивати пројекти пријављени на конкурс су:

-  мера  у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни  интерес у области јавног информисања;

-  мера  пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима.

На основу наведених критеријума  посебно се оцењује:

 - у којој мери су предложена пројектна активност и изложени циљеви њене реализације релевантни за остваривање намене конкурса;

 - у којој мери је вероватно да ће предложене пројектне активности довести до остваривања постављеног циља  (на основу начина на који је објашњена веза између активности и циљева, прецизности индикатора успеха, квалитета предложеног метода евалуације и претходног искуства кључних чланова пројектног тима);

- у којој мери однос између предложених трошкова и очекиваних резултата указује да би коришћењем буџетских средстава на најрационалнији начин био остварен јавни интерес.

- посебно се оцењује да ли су учеснику конкурса изречене мере  од стране државних органа,  регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда као и доказ о томе да су након изрицања казни или мера предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити;

Утврђују се и следећи  ближи – посебни критеријуми за оцењивање пројекта:

-покривеност подручја емитовања-дистрибуције

-традиција пословања кандидата и техничка и кадровска опремљеност на територији општине Сврљиг

-актуелност теме

Пријава на конкурс

Пријава на конкурс и предлог пројекта се подносе на прописаним обрасцима којису  саставни део конкурса. Јавни позив се објављује на званичној веб страници Општине Сврљиг www.svrljig.rs, са које се може  преузети пријава, као и остали обрасци.

Уз пријаву   и предлог пројекта подносилац је  дужан  да обавезно приложи:

  1. доказ о регистрацији – фотокопију извода из АПР-а
  2. решење о пореском идентификационом броју – фотокопију ПИБ-а
  3. доказ о поседовању фреквенције за електронске медије
  4. податке о техничким, кадровским и просторним капацитетима
  5. кратак опис сарадње са општином Сврљигкао и  извештај о реализованим уговорима о информисању на територији  општинеСврљиг у 2014. години

Пријаве се подносе до 27.02.2015.г. до 12.00 часова.

Пријаве на конкурс се подносе у штампаном облику и на ЦД-у, предајом на писарници Општинске управе Сврљиг или поштом, на адресу: Општина Сврљиг,Радетова 31,18360 Сврљиг,у  затвореној коверти, са назнаком „Пријава на јавни конкурс за  суфинансирање пројеката из буџета општине Сврљиг  у области јавног информисања ради остваривања јавног интереса у 2015. години“ и назнаком „Не отварати “.

Учесник конкурса који је поднео пројекат са непотпуном или непрецизно попуњеном документацијом, обавештава се да недостатак отклони у накнадно одређеном року.

Пројекат учесника конкурса који у накнадно одређеном року не достави тражену документацију, не разматра се.

Учеснику конкурса који није поднео ниједан прописани документ наведен у јавном позиву за учешће на конкурсу, осим обрасца за пријаву, не доставља се обавештење и његов пројекат  се не разматра.

 Пројекат који је достављен  након прописаног рока за подношење, не разматра се.

Одлука о избору пројеката

У складу са одредбама члана 25. Закона, Одлука о избору пројеката у области јавног информисања који се суфинансирају из буџета општине Сврљиг доноси руководилац органа који је расписао конкурс, на основу образложеног предлога стручне конкурсне комисије, најкасније у року од 90 дана од дана закључења конкурса.

Одлука о избору пројеката биће објављена на званичној интернет презентацији општине www.svrljig.rs  и доставља се сваком учеснику конкурса у електронској форми.

У складу са одредбама члана 25. Закона, Одлука се доноси у облику решења са образложењем. Решење је коначно и против њега се може покренути управни спор. Након доношења решења, општина Сврљиг закључује уговор о суфинансирању пројеката из области јавног информисања.

Поред решења, на званичној веб презентацији биће објављене и информације за све учеснике конкурса који су добили мањи износ средстава од траженог да без одлагања доставе нову спецификацију трошкова, у складу са додељеним средствима, односно обавештење о томе да одустају од средстава која су им додељена.

Позив новинарским и медијским удружењима као и медијским стручњацима заинтересованим за рад у комисији

У складу са чланом 21. Правилникa о суфинансирању пројеката за  остваривање јавног интереса  у области јавног информисања, обавештавају се новинарска и медијска удружења, као и медијски стручњаци заинтересовани за рад у комисији  да доставе  предлог за чланове комисија.   Рок за достављање предлога за чланове комисије, исти је као и рок за подношење пријава на конкурс.

Проверу документације поднете на конкурс и поштовање рокова и друге стручне послове прописане Правилником вршиће стручна служба.

Овај Конкурс објавити на веб презентацији општине www.svrljig.rs и дневном листу „Народне новине“.

НАЧЕЛНИК

 Општинске управе  Сврљиг            

 Дејана Митић, дипл. правник

 

Коментари (2)

Остави коментар
пет

05.06.

2015.

zizi anonymous [нерегистровани] у 14:14

zasto krijete komentare.

Sram vas bilo. Toliko negativnih komentara na nezakonitu podelu sredstava za informisanje u Svrljigu a vi ne zelite da se to objavi. Koga upravo Vi stitite. Sotirovsku, Dijanu, Jelenu, ;ukija i ostale perace...

Одговори
пет

05.06.

2015.

Rambo Svrljig pleters [нерегистровани] у 13:49

KAKO SELJACI KAŽU

Raspodela sredstava je izvršena nezakonito. Kriterijumi konkursa nisu ispoštovani. Preko medijskih i novinarskih udruženja vladajuća seljačka stranka na lokalu je sačinila redosled isplate medija pod kontrolom seljaka. U te svrhe korišćena je predsednik komisije Sotirovski i njen lični snimatelj privatne "klike" iz RTS-a, inače član komisije, jer je ćerka Sotirovske prošlogodišnji pobednik najlepše pastirice na svrljiškoj belmužijadi, bez obtira što je bilo i lepših pastirica. Inače, konkurs je morao da se poništi, iz razloga što novinarska i medijska udruženja koja su predlagala članove komisije za dodelu sredstava nisu registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja konkursa kao i to da su na konkursu učestvovali i mediji čiji su vlasnici i suvlasnici zaposleni u Opštinskoj upravi opštine Svrljig (pijar) i Centru za kulturu, turizam i sport ćiji je osnivač opština Svrljig, i to sve sa znanjem Načelnika opštinske uprave opštine Svrljig. Inače, načelnik OU Dijana Mitić je morala da obrazloži i dodelu blizu milion dinara TV Kopernikus i interes opštine Svrljig realizacije projekta preko ove televizije kao i interes plaćanja dva miliona lokalnoj televiziji Laser za 5 minuta dnevno na info bloku ove televizije. U svakom slučaju postoji sumnja pranja novca preko medija kojima su dodeljena sredstva logikom - dinar tebi dva dinara meni, što je praksa i u drugim oblastima u opštini Svrljig u kojoj je na vlasti seljačka stranka sa SNS.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси