Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Конкурс града Смедерева за суфинансирање медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

12. 02. 2015.

Конкурс града Смедерева за суфинансирање медијских пројеката

ЈАВНИ ПОЗИВ за учешће на конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања за 2015. годину

Напомена: Јавни позив за учешће на Конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања за 2015. годину је објављен 10.02.2015. године, од када почиње да тече рок за подношење пријаве на овај Конкурс!

На основу чланова 17., 18. и 19. Закона о јавном информисању и медијима („Службени гласник Републике Србије", број 83/2014) и чланова 4. и 8. Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Службени гласник Републике Србије", број 126/2014),

Градско веће града Смедерева, на 164. седници одржаној 7. фебруара 2015. године, расписује

ЈАВНИ ПОЗИВ

за учешће на конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања за 2015. годину

I ИЗНОС И НАМЕНА СРЕДСТАВА

Предмет овог Конкурса је избор пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања који ће бити суфинансирани средствима из буџета града Смедерева за 2015. годину.

Ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања Град Смедерево обезбеђује из свог буџета средства за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања у укупном износу од  11.501.840,00 динара.

Под пројектом се подразумева заокружена програмска целина или део целине (жанровска и временска), којом се доприноси остваривању јавног интереса у области јавног информисања.

Намена Конкурса је суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, који доприносе истинитом, непристрасном, правовременом и потпуном информисању грађана града Смедерева, слободном развоју личности и заштити деце и младих, развоју културног и уметничког стваралаштва, развоју образовања, науке, спорта и физичке културе, заштити животне средине и здравља људи, подстичући разноврсност медијских садржаја, слободe изражавања идеја и мишљења, што доприноси задовољавању потреба грађана за информацијама и садржајима из свих области живота, без дискриминације, као и подизање квалитета информисања особа са инвалидитетом и припадника националних мањина.

II ПРАВО УЧЕШЋА

 Право учешћа на Конкурсу имају:

а) издавач медија чији медиј је уписан у регистар медија, који се води код Агенције за привредне регистре,

б) правно лице, односно предузетник који се бави производњом медијских садржаја и који приложи доказ да ће суфинансирани медијски садржај, бити реализован путем медија.

Учесник Конкурса може конкурисати само са једним пројектом на овом конкурсу.

Ако је учесник Конкурса издавач више медија, на конкурсу може учествовати са једним пројектом за сваки медиј.

Право учешћа на Конкурсу немају издавачи медија који се финансирају из јавних прихода.

Право учешћа на конкурсу немају лица која су у претходном периоду добила средства намењена пројектном суфинансирању, а нису на време и у прописаној форми поднела одговарајући наративни и финансијски извештај.

Учесник Конкурса може поднети захтев за суфинансирање пројекта у износу до највише 80% вредности предложеног пројекта, односно највише до износа утврђеног конкурсом.

III КРИТЕРИЈУМИ ЗА ОЦЕНУ ПРОЈЕКТА

Критеријуми на основу којих ће се оцењивати пројекти пријављени на Конкурс су:

1. Мера  у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни  интерес у области јавног информисања:

1.1. у којој мери су предложена пројектна активност и изложени циљеви њене реализације релевантни за остваривање намене Конкурса;

1.2. у којој мери је вероватно да ће предложене пројектне активности довести до остваривања постављеног циља  (могу се утврдити  на основу начина на који је објашњена веза између активности и циљева, прецизности индикатора успеха, квалитета предложеног метода евалуације, претходног искуства кључних чланова пројектног тима и других чинилаца које може да одреди орган који расписује Конкурс) и

1.3. у којој мери однос између предложених трошкова и очекиваних резултата указује да би коришћењем буџетских средстава на најрационалнији начин био остварен јавни интерес.

2. Мера  пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима:

2.1. да ли су учеснику Конкурса изречене мере од стране државних органа,  регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда и

2.2. доказ о томе да су након изрицања казни или мера предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити.

Ближи критеријуми за оцењивање пројекта:

            1. значај пројекта са становишта интереса за јавност, односно информације, идеје и мишљења о појавама, догађајима и личностима о којима јавност има оправдан интерес да зна;

            2. гледаност телевизијског програма и слушаност радијског програма;

            3. покривеност подручја емитовања;

            4. тираж код штампаних медија;

            5. територија реализације пројекта;

            6. традиција у пословању и техничка и кадровска опремљеност и

            7. учешће финасијских средстава из буџета града Смедерева у планираном укупном                буџету учесника Конкурса у текућој години.

IV ТРАЈАЊЕ ЈАВНОГ ПОЗИВА

Конкурс се објављује на веб-сајту града Смедерева www.smederevo.org.rs, као и најмање у једним дневним, односно недељним новинама које се дистрибуирају на подручју града Смедерева.

Конкурс је отворен 7 дана (словима: седам дана) од дана објављивања у дневним, односно у недељним новинама које се дистрибуирају на подручју града Смедерева и на веб-сајту Града Смедерева www.smederevo.org.rs., и видљив је све време трајања конкурса.

V ПРИЈАВА

Пријава на Конкурс подноси се на Обрасцу 1 (образац и табела), који је објављен у Правилнику о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања ("Службени гласник Републике Србије", број 126/2014) и може се преузети на веб-сајту Града Смедерева www.smederevo.org.rs.

Подносилац пројекта дужан је да уз наведени Образац 1, поднесе и следећу документацију:

-доказ о регистрацији;

-решење о пореском идентификационом броју - фотокопију ПИБ-а;

-дозвола за емитовање радио и/или ТВ програма издата од Регулаторног тела за електронске медије и

-податке у погледу просторне и техничке опремљености.

За електронске медије доставити још и:

- доказ о територијалној покривености емитовања и

- програмску шему.

За штампане медије доставити доказ о дистрибуираном тиражу.

 За правно лице, односно предузетника који се бави производњом медијских садржаја, оверена изјава/сагласност медија (или више њих) да ће програмски садржај бити емитован/објављен у том медију.

Пријаву на конкурс на прописаном Обрасцу 1 (образац и табела) са документацијом подноси одговорно лице учесника преко писарнице Градске управе града Смедерева, Улица Омладинска број 1, у затвореној коверти са назнаком: „Пријава по јавном позиву за учешће на конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања за 2015. годину" и са назнаком „Не отварати".

VI ПРОВЕРА ДОКУМЕНТАЦИЈЕ

Проверу документације поднете на Конкурс, врши надлежно одељење Градске управе Смедерево. Провера документације односи се на испуњеност услова за учешће на Конкурсу и поштовање рокова.

Учесник Конкурса који је поднео пројекат са непотпуном или непрецизно попуњеном документацијом, обавестиће се да недостатак отклони у накнадно одређеном року.

Пројекат учесника Конкурса који у накнадно одређеном року не достави тражену документацију, не разматра се.

Учеснику Конкурса који није поднео ниједан прописани документ наведен у јавном позиву за учешће на Конкурсу, осим обрасца за пријаву, не доставља се обавештење из става 2. ове главе и његов пројекат се не разматра.

Пројекат који је достављен након прописаног рока за подношење, не разматра се.

VII ОЦЕНА ПРОЈЕКАТА

Оцену пројеката поднетих на Конкурс, као и предлог о додели средстава са образложењем доноси Комисијa коју ће решењем именoвати Градско веће града Смедерева и која ће бити састављена од три члана, а уколико на Конкурс пристигне више од педесет пројектних пријава, Комисија ће имати пет чланова.

За члана Комисије именује се лице које је независни стручњак за медије или је медијски радник и предложено лице не сме бити у сукобу интереса нити обављати јавну функцију, у складу са правилима о борби против корупције.

Већина чланова Комисије именује се на предлог новинарских и медијских удружења уколико такав предлог постоји.      

Право на предлагање чланова имају новинарска и медијска удружења која су регистрована најмање три године пре датума расписивања Конкурса.

VIII ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У РАДУ КОМИСИЈЕ

Позивају се новинарска и медијска удружења, регистрована најмање три године пре датума расписивања Конкурса, да предложе чланове Комисије. Позивају се и медијски стручњаци заинтересовани за учешће у раду Комисије да се писаним путем обрате Градском већу града Смедерева. Уз предлог за чланове Комисије доставити и кратке биографије. Предлоге слати до закључења Конкурса.

Одлука о именовању K.омисије објављује се на веб-сајту Града Смедерева www.smederevo.org.rs

IX ОДЛУКА О ИЗБОРУ ПРОЈЕКАТА

Одлуку о расподели средстава са образложењем донеће Градско веће града Смедерева, а на основу образложеног предлога Комисије и биће објављено на веб-сајту Града Смедерева www.smederevo.org.rs у року од 90 дана од дана закључења Конкурса.

Одлуку о расподели средстава доноси се у форми решења.

Скенирано Решење о расподели средстава биће достављено сваком учеснику Конкурса у електронској форми.

Наведено Решење је коначно и против њега се може покренути управни спор.

На основу овог Решења биће закључен уговор који је основ за праћење реализације суфинансираног пројекта.

X НАПОМЕНЕ

На све обавезе које нису наведене у овом Јавном позиву, примењују се одговарајуће одредбе наведеног Закона о јавном информисању и медијима и Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

Број 037-51/2015-07

У Смедереву, 7. фебруара 2015. године

ГРАДОНАЧЕЛНИК

ГРАДА СМЕДЕРЕВА

др Јасна Аврамовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси