Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Расподељена средства за пројектно финансирање медија у Зајечару, Кикинди и Вршцу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

09. 02. 2015.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Расподељена средства за пројектно финансирање медија у Зајечару, Кикинди и Вршцу

Конкурсне комисије у Зајечару, Кикинди и Вршцу завршиле су са радом и новац је у овим локалним самоуправама расподељен локалним медијима. Конкурсна комисија у Зајечару, расподелила је 4. фебруара средства за пројектно финансирање медија.

 

Комисија је предложила да се новац за суфинаснирање пројеката производње медијских садржаја у укупном износу предвиђеним буџетом од 38.000.000 динара у Зајечару додели следећим медијима: А. Д. „Тимочка телевизија и радио“ 18.800.000 динара, Д.О.О. „Za media“ Зајечар 6.000.000 динара, Д.О.О. “Ф-канал“ Зајечар 3.500.000 динара,  Д.О.О. „Istok company“ Салаш за ТВ Исток – 2.500.000 динара, АД „Тимок“ Ниш – огранак Зајечар 1.500.000 динара, РТВ „Belle amie“ Ниш, 1.500.000 динара, Д.О.О. “Радио Магнум“ Зајечар 1.300.000 динара, Д.О.О. „Istok company“ Салаш за ХИТ радио 1.000.000 динара, агенција „Студио 101“ Зајечар 1.000.000 динара, агенција „AS Media“ Зајечар за веб портал 700.000 динара, агенција „ИСТ медиа“ Бор 200.000 динара.

 За пријаву  Д.О.О. „ММ Бонед“ Бор Комисија је једногласно проценила да учесник није доставио доказе да је технички и кадровски оспособљен да ће успешно реализовати предложени пројекат на територији Града Зајечара.

Комисија је новац за суфинансирање пројеката организовања и учешћа на стручним, научним и пригодним скуповима, као и унапређивања професионалних и етичких стандарда у области јавног информисања у укупном износу од 2.000.000 динара предвиђених буџетом доделила: агенцији „НС Медиа“ из Новог Сада – 1.300.000 динара и  Д.О.О. „Business centru“ Зајечар 700.000 динара.

Чланови комисије у овом граду били су председник Извршног одбора Удружења новинара Србије (УНС) Петар Јеремић, новинар Радоман Ирић из Врања, представник Независног удружења новинара Србије (НУНС) и, у складу са Законом, представник Града - шеф службе за јавне набавке Градске управе Града Зајеччара Саша Матијевић.

И конкурс у Кикинди је, како су УНС-у навели у општини, расподељен.  

 „Средства из буџета добили су: ТВ “Рубин” за емисију “ТВ Прозор” (колажна емисија) - 370.000,00 динара месечно, ТВ “ВК Кикинда” за емисију “Преглед недеље” 230.000,00 динара. “Нове Кикиндске новине”, за извештавање на српском и мађарском језику добиле су 200.000,00 динара месечно, а Радио “Ами” Кикинда, за колажну радио емисију 50.000,00 динара месечно. На конкурс се још јавио и интернет портал “Цивилон” који према мишљењу комисије није задовољио услове,“ рекли су у општини.

Комисију у Кикинди чинили су дописник „Вечерњих новости“ (председник комисије) Милан Иветић, књижевник и новинар у пензији Драган Батинић, и новинарка Радио Кикинде Светлана Остојић.

Новац за суфинансирање производње медијских садржаја у Вршцу добили су: ТВ БАНАТ ДОО, Вршац - 5.300.000 динара, ДОО РАДИО ЛАВ, Вршац - 3.150.000 динара, ДП ДРУГИ ОКТОБАР, Вршац,ТВ ИН ОКТОБАР - 1.250.000 динара, НИД ВРШАЧКА КУЛА  ДОО, Вршац - 1.000.000 динара, ДОО ЕВРШАЦ ГРОУП, Вршац - 700.000 динара, ДОО ВРШАЛИЦА, Вршац, ВРШАЧКЕ ВЕСТИ - 400.000 динара, АУДИО ВИДЕО ПРОДУКЦИЈА „Вила“, Вршац - 200.000 динара,.

Комисија у Вршцу констатовала је да учесници конкурса СТАРТ ПРЕС и РУМУНСКО УДРУЖЕЊE „ВИКТОРИА“ РАДИО ВИКТОРИА нису пријаву доставили на  утврђеним обавезујућим обрасцима,  нису направили  буџет пројекта и спецификацију расхода, те њихове пројекте није било могуће позитивно оценити.  Истовремено, комисија је истакла да Радио Вршац није јасно предвидео реализацију информативних емисија, као ни одељак о финансијском ризику - није предвидео сопствена средства у случају ризика. Комисија је, такође, закључила да Радио Вршац не обавља своју основну делатност јер не емитује програм и не остварује јавни интерес у области јавног информисања, па стога ни овај пројекат није позитивно оценила.

Комисија за одлучивање о медијским пројектима у овој општини била  је састављена од чланова новинарских и медијиских удружења, како предвиђа Закон о јавном информисању и медијима. Трочлану комисију чинили су  представник УНС-а Мара Ђекић, НУНС-а Ненад Живковић и Александар Аврамеску којег је, у складу са Законом, изабрала Општина.

 

Коментари (3)

Остави коментар
уто

10.02.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:22

kriminal

ZAJECAR?
Clan UNS-a amio se oglasavate ovakvim saopstenjima, budite casni ponistite konkursnuje da novac dobije TV Best, u vlasnistvu Sase Mirkovica, predsednika SG Zajecara?
Clan UNS-a kaze da je ok da list "Timok" i RTV "Belami" dobiju po 1,5 miliona dinara, iako je rec o istoj firmi?
Clan UNS-a glasa da novac dobiju i oni koji nisu upisani u registar javnih glasila?
Da imate imalo casti, prestali bi da "brinete" o statusu novinara.
Umesto sto objavljjete saopstenja, ponistite nelegalni konkurs.

Одговори
уто

10.02.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:15

Re:

ZAJECAR?
Vise od 18 miliona dinara dobija TV Best, ciji je vlasnik Sasa Mirkovic, predsednik SG Zajecara.
Po 1,5 miliona dinara dobijaju list ''Timok'' i RTB --Belami--, iako je rec o istoj firmi.
Novac dobijaju i firme koje nisu upisane u registar javnih glasila.
I to sve aminuje clan UNS-a.
Bolje da vise ne zastupate novinare, bilo i casnije.
Ili, pokazite da vam je stalo i ponistite konkurs.

Одговори
пон

09.02.

2015.

vuksan [нерегистровани] у 14:09

Korupcija

Možda mislite da se ovim načinom finansiranja medija u Zaječaru nešto promenilo. E, u zabludi ste. I dalje je na sceni provodna poslovno- tehnička korupcija parama iz džepova građana.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси