Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  „За медија“ се захвалила општини Књажевац и није потписала уговор о додели средстава за информисање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

19. 01. 2015.

Аутор: С. С.

„За медија“ се захвалила општини Књажевац и није потписала уговор о додели средстава за информисање

ТВ продукција „За медиjа“ одлучила је да не потпише уговор са општином Књажевац о додели средстава намењених јавном информисању, сазнаје УНС из ове куће.

Како су УНС-у рекли у „За медији“, „ова ТВ продукција је одабрана на конкурсу о додели средстава за јавно информисање, који је општина Књажевац расписала у новембру прошле године и том приликом је за наш пројекат опредељено 80 хиљада динара. С обзиром на то да је конкурс био у супротности са прописаном законском процедуром и да је комисија донела, најблаже речено, чудне закључке, који су у супротности и са елементарном логиком, ТВ продукција 'За медија' је одлучила да не потпише уговор са општином Књажевац.“

Уговор који је „За медији“ достављен 4. јануара 2015, односи се на децембар 2014. године.

„То практично значи да би смо наведени пројекат морали да реализујемо ретроактивно, као и то да би смо утрошена средства у јануару морали да правдамо као децембарске трошкове“, рекли су из 'За медије' и додали да је „сам предлог уговора је веома 'чудан' јер се од нас очекује да пројекат намењен информисању грађана општине Књажевац финансирамо у износу већем од 70 одсто док би за ту намену из општинског буџета било обезбеђено мање од 30 одсто. Другим речима, ми бисмо се обавезали да у информисање на територији општине Књажевац на добијених 80 хиљада динара, уложимо још 192.840,00 динара. По закону, локални орган власти је у обавези да издвоји средства за објективно информисање грађана, а не медијска кућа која аплицира за та средства. Наравно, медијска кућа мора да учествује у суфинансирању, али у разумним оквирима“.

Подсетимо, УНС је средином децембра упозорио општину Књажевац да конкурс за пројектно финансирање медија није спровела у складу са Законом о јавном информисању и медијима.

Законом је предвиђено да се „већина чланова комисије именује на предлог новинарских и медијских удружења уколико такав предлог постоји и уколико предложена лица испуњавају законом предвиђене услове“.

У овом случају локална власт није обавестила новинарска удружења да ће конкурс бити расписан, а Општина Књажевац одлуку о формирању Комисије није објавила ни на званичном сајту.

Како је УНС-у тада речено у овој општини, “информација о саставу Комисије је била на сајту, али је сада вероватно склоњена, а позив УНС-у да предложи члана Комисије је састављен, али немају информацију да ли је икада послат”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси