Насловна  |  Актуелно  |  Истраживање УНС-а о убијеним и отетим новинарима на Косову  |  Случајеви убистава новинара на Косову на платформи Савета Европе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Истраживање УНС-а о убијеним и отетим новинарима на Косову

13. 08. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Случајеви убистава новинара на Косову на платформи Савета Европе

На Платформи Савета Европе за заштиту новинарства и безбедност новинара од петка се налази и 14 нерешених случајева убистава, киднаповања и нестанака српских и албанских новинара и медијских радника на Косову у периоду од 1998. до 2005. године.

Случајеве је Платформи Савета Европе пријавила Европска федерација новинара (ЕФЈ), након што је Скупштина ове федерације, 6. јуна ове године у Лисабону, једногласно усвојила Резолуцију о истрагама убистава новинара на Косову коју су поднели Удружење новинара Србије (УНС), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Синдикат новинара Србије (СИНОС) и Асоцијација новинара на Косову (АГК).

На Платформи се наводи је прошло скоро 20 година, а да још увек „нико за почињене злочине није изведен пред лице правде “.

„У Резолуцији о истрагама убистава новинара на Косову се позива да се обнове напори да се истраже и да се пред лице правде доведу извршиоци за убиства и киднаповања новинара, као и да се обезбеди обештећење породица“, наводи се на сајту ове Платформе.

Циљ онлајн Платформе Савета Европе је да унапреди заштиту новинара, тако што објављује претње и насиље над новинарима и медијским радницима и тако омогућава Савету Европе да боље буде упозната са овим случајевима и да, уколико је потребно, на време реагује.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси