Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Новац за медије у Зрењанину – власница КТВ Радић каже да је додељен „подобнима“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 06. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Новац за медије у Зрењанину – власница КТВ Радић каже да је додељен „подобнима“

На овогодишњем конкурсу за медије у Зрењанину од укупно 14.070.000 динара чак девет милиона добила је медијска кућа Сантос, која је у већинском власништву медијског могула, крушевачког бизнисмена Радоице Милосављевића. Новац су добили београдски, новосадски медији, али је прави феномен да је новац добио и медиј који је регистрован после расписивања конкурса.

Зрењанинској телевизији КТВ Данице Радић два пројекта су на том конкурсу одбијена, због чега се обратила Удружењу новинара Србије (УНС), уз тврдњу да оваква „бескрупулозна“ расподела новца представља „дискриминацију слободних медија“, чији је „очигледан“ циљ „финансијско уништење“ те телевизије.

„Познато је да расподела новца на конкурсима нема везе са квалитетом пројекта, већ да се иде на подобност“, каже за УНС Радићева. Додаје да су „прогон и уништење“ телевизије КТВ започети за време власти Демократске стране, а да је сада са „притиском“ наставила и Српска напредна странка која је желеле, каже, и да купи ту телевизију.

Комисија у саставу Зоран Богдановић (на предлог КомНета), Јелка Митровић (на предлог ПРОУНС-а) и Јелена Црногорац (медијски стручњак)  одбила је два два пројекта КТВ телевизије под називима „Сеоске приче“ и „Пулс Зрењанин“  уз образложење да „нису усклађени на „потребном нивоу“ са „проблемима, потребама и приоритетима циљних група“.

У решењу о расподели средстава у Зрењанину наводи се да је више од 14 милиона динара додељено за реализацију 16 пројеката. За три пројекта девет милиона динара добио је Santos commerce d.o.o, издавач телевизије и радија Сантос.

Иначе, у већинском власништву Santos commerce d.o.o, са 51 одсто удела, је Сос канал плус Радоице Милосављевића.

Подсетимо, Милосављевић је био у жижи јавности 2015. године због куповине осам телевизија, али и његовe блискости са директором БИА Братиславом Гашићем. Обојица су, међутим, тада негирала икакве пословне везе.

У Зрењанину новац пореских обвезника расподељен је и телевизији Студио Б, Новосадској телевизији, листу „Дневник“, провладином порталу srbijadanаs.com, али и листу „Мужљанске новине“ који је регистрован после расписивања конкурса.

На зрењанинском конкурсу за садржај који ће бити емитован на телевизији Студио Б – Удружење „Хумани тим“ и Proglas public relations из Београда, за два различита пројекта добили су укупно 700 хиљада динара.

Новосадски „Дневник“, преко ДВП продукције, на овом конкурсу је добио 900 хиљада динара. За садржај на провладином порталу srbijadanas.com, власнику фирме „New media team“ из Београда Страхињи Вујадиновићу додељено је пола милиона динара, као и Новосадској телевизији за Војвођанску телевизију (ВТВ).

Иначе, овај лист, портал и телевизија који су у Зрењанину укупно добили 1,9 милион динара повезује исти власник.

Наиме, Новосадска телевизија, чија је власница Александра Мартиновић 2018. године купила је већински удео у фирми „Дневник Војводина прес“, која је издавач листа „Дневник“. Она је, иначе, власница и фирме Србија данас, која је издавач истоименог портала. Војвођанску телевизију (ВТВ) прошле године покренула је управо Новосадска.

Клуб Мужљана са листом „Мужљанске новине“ на конкурсу је добио 100.000 динара. Овај лист је у регистру медија уписан 20. јануара 2020. године, односно две недеље после расписивања медијског конкурса у Зрењанину.  

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси