Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Прекрши кодекс пар хиљада пута и добиј милионе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

25. 05. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Истраживање УНС-а показује да новац на конкурсима и даље иде медијима који крше етику

Прекрши кодекс пар хиљада пута и добиј милионе

На конкурсима за суфинансирање пројекaта у области јавног информисања издавачима листова „Ало“, „Курир“, „Српски телеграф“ и „Информер“, у првих пет месеци 2020. додељено је укупно 25.904.620 динара, иако је у текстовима ових медија у другој половини прошле године, према мониторингу Савета за штампу, забележено 3.900 прекршаја Кодекса новинара Србије.

Више од половине тог новца, чак 15.600.000 динара на београдском конкурсу, што је портал Пиштаљка први објавио, добили су издавачи „Курира“, „Информера“ и њихове фирме-ћерке.

Осим њих, 3,9 милиона динара су на локалним конкурсима добиле и фирме за пројекат који ће бити реализован на порталу Србија данас (srbijadanas.com), који је, према мониторингу Савета за штампу ранијих година био драстичан у кршењу новинарског кодекса.

Анализом Савета за штампу од јула до краја прошле године у текстовима листова „Ало“, „Курир“ „Српски телеграф“ и „Информер“ забележено је укупно 3.903 прекршаја Кодекса новинара Србији.

Иако је Правилником о суфинансирању медијских пројеката прописано да комисије приликом доделе новцa морају да воде рачуна да ли су у претходној години медији који конкуришу кршили закон и новинарски кодекс, као и претходних година наставља се пракса да управо ти медији добијају милионе на конкурсима.

Тако су издавачи листова „Ало“, „Курир“, „Српски телеграф“ и „Информер“, према анализи Удружења новинара Србије (УНС), и прошле године добили око 22,5 милиона динара.

Ове године примећено је и да су представници организација које чине Коалицију новинарских и медијских удружења (УНС, Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине и Локал прес) значајно мање били заступљени у конкурсним комисијама.

Највећи број представника ове године, о чему је УНС раније писао, у комисијама било је на предлог Удружења електронских медија – КомНет, затим Професионалног удружења новинара Србије – ПРОУНС и Нове мреже Србије – НМС.

Троструко за „Курир“

Адриа Медиа Група, издавач „Курира“ и фирмa-ћеркa Адриа медиа магазини за првих пет месеци ове године су на конкурсима добиле укупно 9.804.620 динара, што је у односу на прошлу годину утростручен износ.  

У првој половини прошле године фирма Адриа Медиа Група добила је 3.075.750 динара на седам медијских конкурса, о чему је УНС писао.

Ове фирме на овогодишњим конкурсима добиле су новац у Београду, Врњачкој Бањи, Суботици, Нишу, Сремској Митровици, Панчеву, Новом Пазару, Лазаревцу, Краљеву и Вршцу.

У решењима о расподели средстава, у које је УНС имао увид, једино се у Лазаревцу и Панчеву наводи да је новац добијен за садржај на порталу Еспресо, чији је издавач Адриа Медиа Група, док у осталим не пише преко којег медија ће пројекти бити реализовани.

Иначе, Савета за штампу је у текстовима у листу „Курир“ у другој половини прошле године забележио 1.106 прекршаја новинарског кодекса, док је на порталу Еспресо 2017. године 1.548 прекршаја.  

За „Ало“ и на локалу

Издавач листа „Ало“, рекордер у кршењу новинарског кодекса, Ало медиа систем, ове године добио је 8.600.000 динара у Београду, Ужицу, Краљеву, Врњачкој Бањи, Лозници, Бајиној Башти, Суботици, Инђији, Ваљеву и Жагубици.

Савет за штампу је у другој половини прошле године у листу „Ало“ забележио 1.266 текстова у којима је прекршен Кодекса новинара Србији, што је у односу на осам дневних листова које је обухватила анализа, лист са убедљиво највише прекршаја.

Иначе, у првој половини прошле године издавач „Алоа“ добио је 5,5 милиона динара једино на београдском конкурсу.

„Информеру“ мање

Издавач „Информера“ Инсајдер тим и фирма-ћерка Инфо ит медиа ове године су на четири медијска конкурса – у Београду, Оџацима, Кикинди и Панчеву добили укупно 6.700.000 динара. Највећи део новца, 5,9 милиона динара, додељено им је на београдском конкурсу.

Ове фирме су у првој половини прошле године на 11 медијских конкурса добиле око 80 хиљада евра.

Иначе, према мониторингу Савета за штампу лист „Информер“ је од јула до децембра 2019. године имао 667 прекршаја новинарског кодекса.

„Српском телеграфу“ само хиљаде

Издавачу „Српског телеграфа“ - Медијска мрежа у првој половини ове године, у односу на друге посматране таблоиде, на конкурсима је додељено најмање новца, 800.000 динара. Ова фирма добила је новац у Кикинди, Оџацима и Панчеву.

Иначе, у првој половини прошле године, београдска фирма Емит 24 за садржај који ће бити објављен на порталу листа „Српски телеграф“ – republika.rs у 12 локалних самоуправа добила је 4,4 милиона динара.

У текстовима „Српског телеграфа“ у другој половини прошле године забележено је 864 прекршаја Кодекса новинара Србије.

Милиони опет провладином порталу

Власник фирме „New media team“ из Београда Страхиња Вујадиновић и београдска фирма „АБ медиа“ власнице Ане Абрамовић на овогодишњим конкурсима добили су укупно 3,9 милиона динара.

У решењима о расподелaма новца пројектима, у којима је било наведено на ком медију ће садржај бити објављен, ове фирме пријављивале су провладин портал srbijadanas.com, као и ранијих година.

Портал srbijadanas.com је преко ових фирми добијао новац на конкурсима прошле и 2018. године, о чему је УНС писао, упркос томе што је 2017. године Савет за штампу у њиховим текстовима забележио 938 прекршаја новинарског кодекса.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

25.05.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 14:17

Словна грешка

Грешка у наслову: пише ДОБИЈ а треба ДОБИЈЕ. А ни израз ,,ПАР хиљада пута" стилски није баш добар.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси