Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Зекићева: Нема притиска на Н1 и Нову С, РЕМ не може да их казни
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 05. 2020.

Извор: УНС

Зекићева: Нема притиска на Н1 и Нову С, РЕМ не може да их казни

На седници Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) 2. марта ове године одлучено је да током предизборне кампање под надзором регулатора буду и телевизије Н1 и Нова С. Одлука је, како су тада објаснили у РЕМ-у, донета између осталог и у циљу поштовања одредби Закона о електронским медијима и Закона о потврђивању Европске конвенције о прекограничној телевизији.

Док су критичари ове одлуке тврдили да је реч о политичком притиску, у телевизији Н1 су рекли да је тај мониторинг добродошао, зато што они воде рачуна о равноправној заступљености странака у изборном процесу и поштују сва правила етике и професије.

Члан Савета РЕМ-а Слободан Цвејић за Удружење новинара Србије (УНС) каже да мисли да је та одлука добра, да је гласао за њу зато што сматра „да ћемо на тај начин имати потпунију и обухватнију представу о стању у телевизијском извештавању у земљи“.

„Можда реч 'надзор' звучи строго, па то изазива подозрење, можда би реч 'праћење' била адекватнија за ове две телевизије, јер су ингеренције РЕМ-а у односу на њих слабије него у односу на остале емитере“, каже Цвејић за УНС.

О наводима да је ова одлука притисaк на Н1 и Нову С Зекићева наводи да обе телевизије прате политичке прилике у Србији, као и да није реч о притиску зато што РЕМ нема начина да Н1 и Нову С „притисне“, осим препоруком коју је РЕМ издао комерцијалним телевизијама у вези са извештавањем у изборној кампањи.

„Обе телевизије су прекограничне, под јурисдикцијом другог регулатора. Немамо начина да их казнимо ако буду радиле противно нашим препорукама. Опет, овај пут је било важно да сви знају да их доживљавамо, када је реч о праћењу избора, равноправно, и да ћемо пратити и бележити њихов рад“, каже она.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси