Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Округли сто “Државна тајна и право јавности да зна (Случај Јелене Спасић)"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 12. 2011.

Округли сто “Државна тајна и право јавности да зна (Случај Јелене Спасић)"

Удружење новинара Србије организује округли сто “Државна тајна и право јавности да зна (Случај Јелене Спасић)", који ће бити одржан у понедељак, 12. децембра, у Великој сали УНС-а, Ресавска 28/1, од 10 до 13 сати.

Повод за расправу о томе како држава Србија решава противречност између права да штити државне тајне и обавезе да поштује право јавности да зна, као и право новинара да штите своје изворе, представља кривични прогон Јелене Спасић, новинарке Грађанског националног листа из Новог Сада, и њеног уредника Милорада Бојовића.

Спасић и Бојовић су оптужени да су нанели штету безбедности Србије јер је Грађански национални у јуну ове године објавио текст Јелене Спасић, “Државни органи потпуно неспремни за рат”, сачињен на основу поверљивог извештаја Министарства одбране о стању припрема за одбрану земље.

Протесту новинарских удружења у Србији због кривичног прогона ових новинара придружиле су се и Међународна федерација новинара (ИФЈ) и Европска федерација новинара (ЕФЈ), а УНС-ову петицију подршке новинарима до сада је потписало 460 наших колега из земље и иностранства.

Проф. др Горан Илић образложиће законска решења којим се у Србији штите поверљиви подаци, а повереник за информације Родољуб Шабић даће своју критику начина на који држава ограничава слободан приступ информацијама. Државни секретар у Министарству одбране Игор Јовичић објасниће околности под којим је поднесена кривична пријава због одавања службене тајне из документа овог Министарства, а председник Удружења тужилаца Горан Илић говориће о пракси Тужилаштва у овој области.

Весна Ракић Водинелић пружиће међународни контекст овог случаја, а експерт за медијско право Слободан Кремењак протумачиће европске стандарде и пресуде Европског суда за људска права у овој области. Зденко Томановић, адвокат Јелене Спасић, образложиће правне аспекте прогона ове новинарке са становишта одбране.

О праву јавности да зна и праву новинара да штите своје изворе говориће судија Зоран Ивошевић, члан Савета за штампу, као и председници УНС-а, НУНС-а и НДНВ-а, те главни и одговорни уредник листа „Блиц“ Веселин Симоновић.

Модератор Округлог стола биће новинар и правник Југослав Ћосић, који ће на почетку изложити краћу хронологију случаја кривичног прогона новинара Јелене Спасић и Милорада Бојовића, против којих је Тужилаштво у Новом Саду управо покренуло истрагу.

Удружење новинара Србије позваће чланове Одбора за безбедност Скупштине Србије да учествују у расправи на Округлом столу, као и већи број јавних личности и политичких представника грађана.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси