Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Убиство кинеских новинара и бомбардовање РТС-а варварски злочин против свих новинара света
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 05. 2020.

Аутор: В. Радомировић Извор: УНС

Интервју – Амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо

Убиство кинеских новинара и бомбардовање РТС-а варварски злочин против свих новинара света

Интервју са амбсадорком Кине госпођом Чен Бо урађен је на годишњицу страдања троје кинеских новинара током НАТО бомбардовања 1999. године, али је обележавање тог злочина био повод да амбасадорка Народне Републике Кине одговори у којој мери је 1999. година учврстила односе две земље, као и на оптужбе које се у неким западним земљама могу чути због наводне одговорности Кине за пандемију вируса.

УНСУ бомбардовању Савезне Републике Југославије 1999. године убијене су наше колеге, кинески новинари, којима данас одајемо почаст. Са каквим осећањима данас гледате на злочин који се тада догодио?

Чен Бо: Оштро осуђујемо бомбардовање Савезне Републике Југославије и кинеске амбасаде од стране НАТО-а под вођством Сједињених Америчких Држава. Бомбардовање је грубо кршење међународног права и основних принципа међународних односа.

Током бомбардовања, не само да су страдала три кинеска новинара, него су НАТО снаге бомбардовале и зграду РТС-а, шеснаесторо запослених је страдало. То је био варварски злочин против свих новинара широм света. Ако новинарима није загарантовано ни право на живот, како онда можемо да говоримо о слободи штампе, правди и транспарентности?

УНСУ којој мери је бомбардовање 1999. године продубило односе Кине и Србије?

Чен Бо: Између Кине и Србије постоји дубоко традиционално пријатељство. Током 1999. године заједно смо претрпели бол због губитка својих најмилијих. Бранећи поштење и правду, заједно смо пролили крв.

Као што је рекао председник Си Ђинпинг, наше дубоко и посебно пријатељство почива на вољи и проливеној крви. Без обзира на ризике и изазове, то ће наше поново исковано "челично пријатељство" учинити још снажнијим.

УНССведоци смо да последњих година политичка и економска сарадња наше две земље добија на замаху, али нас занима да ли можемо очекивати продубљивање сарадње у области медија? Велике земље, од САД, Русије, Велике Британије или Немачке, имају посебне радијске, телевизијске или интернет медије који се баве овим подручјем. Планира ли Кина веће присуство у Србији кроз оснивање нових програма или медија? 

Чен Бо: Медијска сарадња је од великог значаја за продубљивање међусобног разумевања наша два народа и подстицање билатералне сарадње у свим областима.

Водећи кинески медији, попут новинске агенције Синхуа, CCTV, Кинески међународни радио, Гуангминг жибао и други, имају сталне дописнике у Србији. У потпуности су упознали кинески народ са развојем односа Кине и Србије и резултатима економског и социјалног развоја Србије.

Кинеска амбасада у Србији је спремна да подстиче даље јачање сарадње медија наше две земље.

УНСИако се пандемија изгледа ближи крају, чини се да медијска полемика око вируса корона тек почиње. Како Кина гледа на учестале оптужбе и медијске провокације којима се фокус ставља на одговорност Кине за избијање овог вируса?

Чен Бо: Народ Србије је пре 21 годину претрпео несрећу нанету стигматизацијом и врло добро је упознат са таквом тактиком. Данас неки људи понављају ову тактику и улажу велике напоре да шире лажне информације о Кини и промовишу "теорију одговорности Кине" без икаквог основа, да стигматизују Кину како би одвратили пажњу људи и прикрили властити неуспех у борби против епидемије.

Оваква врста понашања не помаже у контроли епидемије у својој земљи, а изузетно штети напорима међународне заједнице да се уједини у борби против епидемије. Епидемија је заједнички изазов за читаво човечанство. Имамо само једног непријатеља, то је вирус, а све земље треба да буду солидарни и партнери у тој борби.

Током епидемије сем јединства нема другог избора. Кина ће се чврсто држати духа солидарности и узајамне помоћи, наставиће да спроводи сарадњу са другим земљама у борби против епидемије и уложиће све напоре да пружи помоћ.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

08.05.

2020.

Mirolad [нерегистровани] у 13:13

Kinezi zaslužuju veliko poštovanje

Lao Ce, Kung Fu Ce, Čuang Ce, Hui Neng, Ma Tsu, Lin Chi, Hsu Yun... su veliki Kinezi iz davnih vremena od kojih sam svašta naučio. "Frank" Yu je moj prijatelj iz današnje Kine, kao i Kinez Li koji ima prodavnicu preko puta i čija sam česta mušterija. Lako je voleti dobre ljud i biti im prijatelj.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси