Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Вулетић о избору генералног директора РТС-а: Не бавимо се појединачним случајевима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 05. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Вулетић о избору генералног директора РТС-а: Не бавимо се појединачним случајевима

Председник Управног одбора Радио-телевизије Србије (УО РТС) Владимир Вулетић на питање да ли Драган Бујошевић може поново бити изабран за генералног директора РТС-а одговорио Удружењу новинара Србије (УНС) да се то тело „не бави појединачним случајевима“ и да би "у супротном морали да одговарају на питања за свако конкретно лице".

УО РТС-а на данашњој седници донео је одлуку о расписивању конкурса за генералног директора те медијске куће, а до избора новог, функцију вршиоца дужности обављаће досадашњи генерални директор Драган Бујошевић, којем је данас истекао петогодишњи мандат.

На питање УНС-а када ће бити изабран нови директор РТС-а Вулетић каже да ће то бити у „предвиђеном року“, према закону и статуту.

Иначе, према Закону о јавним медијским сервисима и Статуту РТС-а одлуку о именовању генералног директора, после спроведеног конкурса, доноси Управни одбор двотрећинском већином гласова укупног броја чланова, а исти генерални директор може највише два пута да буде изабран.

У Статуту РТС-а наводи се да генерални директор треба да буде именован из реда угледних стручњака, као и да се услови за именовања генералног директора ближе уређују Правилником о избору именованих лица, који доноси Управни одбор.

Тим правилник прописано је да је председник УО дужан да сазове седницу због разматрања пристиглих пријава кандидата, у року од седам дана од истека рока за подношење пријава. Пријаве се затим отварају и утврђује се које испуњавају услове конкурса.

Чланови УО РТС-а, после разговора са кандидатима, бирају генералног директора на затвореној седници, стоји у том правилнику.

Подсетимо, у саставу УО РТС-а, који треба да донесе одлуку по овом конкурсу, су проф. др Владимир Вулетић (председник), адвокат Мирослав Миња Николић (заменик председника), академски сликар Зорица Шујица, историчар, политички аналитичар Бранко Радун, педагог Симона Митровић Дуњић, политиколог Љиљана Ђурђевац, политиколог, новинар Зоран Пановић и новинар Ненад Јанковић.

Иначе, од расписивања конкурса УО РТС-а 2015. године до избора Драгана Бујошевића за генералног директора прошло је три месеца.

У том конкурсу, који је објављен 10. фебруара 2015. године, наводи се да ће УО РТС-а „именовати генералног директора у року од 45 дана од дана отварања пријава на конкурс, у складу са важећим Правилником о поступку и условима избора именованих лица“.

Подсетимо, Бујошевић је за генералног директора РТС-а изабран 5. маја 2015. године. Мандат генералног директора је пет година што значи да га је УО РТС-а изабрао да буде на овој функцији до средине 2020. године.

Међутим, у јануару 2019. године Бујошевић је навршио 65 година и стекао услов за пензију. Управни одбор РТС-а одлучио је да Бујошевић на тој функцији буде још шест месеци, а затим му у јулу те године продужио уговор о раду до истека мандата.

„Драган Бујошевић је рођен у Београду 1954. године. Дипломирао је на Факултету политичких наука, смер новинарство. Био је главни уредник Европљанина и Политике, а радио је и у НИН-у као новинар и заменик главног уредника“, наводи се на сајту РТС-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси