Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  У РТВ-у нема оболелих од ковида-19, један запослени у самоизолацији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 04. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

У РТВ-у нема оболелих од ковида-19, један запослени у самоизолацији

У Радио-телевизији Војводине (РТВ) до данас није регистровано да су новинари и други запослени оболели од ковида-19, одговорено је Удружењу новинара Србије (УНС) у овој медијској кући.

У РТВ-у наводе да су по повратку из иностранства два запослена била у изолацији 28 дана, а да за једну запослену изолација још траје. „Троје запослених је било у самоизолацији због контакта са потенцијално зараженима у приватном животу. Ни у једном случају се нису развили симптоми заразе“, речено је УНС-у у РТВ-у.

На питање УНС-а на који начин и како се променио рад због пандемије у РТВ-у кажу да су у складу са Уредбом o раду за време ванредног стања предузете мере „усмерене на организацију посла са што мањим бројем извршилаца у просторијама послодавца и, кад год је то могуће и организациони услови дозвољавају, ради се од куће“.

„Гостовање у емисијама је сведено на најмању меру, а саговорници се укључују средстава електронске комуникације. Рад на терену се обавља са смањеним бројем екипа, користе се и материјали дописничке мреже, агенција, а у погледу других жанрова раније снимљени садржаји и уговорена права“, наводе за УНС у РТВ-у.

Истичу да су променили и Колективни уговор, у складу са Закључком Владе Србије, да запослени имају право на накнаду зараде у висини од сто одсто основа уколико су привремено одсутни са рада због обољења од ковида-19 или због мере изолације и самоизолације наложене у вези са том болешћу.

Право на накнаду имају запослени који су оболели од ковида-19 због непосредног излагања ризику на послу и радном задатку.

Наводе да се у РТВ-у од сазнања да је у Србији регистрован вирус корона спроводе организационе, превентивне и друге мере заштите због спречавања и ширења заразе.

„Сукцесивно се обезбеђује и дистрибуира заштитна опрема и средства (заштитне маске, рукавице, дезинфекциона средства, мери се температура на улазима). Периодично се дезинфикује објекат од стране овлашћене фирме“, кажу за УНС у РТВ-у.

Наводе и да се свакодневно, према потребама, сопственим ресурсима врши дезинфекција студија, режије, возила, техничких и других просторија у којима борави више запослених, као и да је ограничен број људи у истој просторији, поштује се удаљеност и употребљавају се заштитна средства.

„Запосленима се по потреби дају инструкције и обавештења усмерена на заштиту живота и здравља путем имејл порука и истицањем одговарајућих упутстава у пословним просторијама“, рекли су УНС-у у РТВ-у.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси