Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  У новинским агенцијама нема оболелих од ковида-19
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 04. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

У новинским агенцијама нема оболелих од ковида-19

У новинским агенцијама Танјуг, Бета и ФоНет до данас нема новинара и медијских радника код којих је потврђено да су оболели од ковида-19, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС) у овим медијима.

У агенцијама је од проглашења ванредног стања рад организован на даљину, али се и даље, уз заштитну опрему, извештава са терена.

У агенцији Танјуг УНС-у је речено да је уочи проглашења ванредног стања од 9. до 16. марта трећина људи, чији рад не захтева физичко присуство у седишту ове агенције, распоређена да ради од куће.

„Сниматељи, новинари и фоторепортери који извештавају са лица места, прес конференција, догађаја - чији посао није ‘рирајтовање', већ продукција вести, видео извештаја и фотографија, распоређени су на пет различитих локација у граду“, кажу у Танјугу.

Додају да користе простор у седишту агенције на Обилићевом венцу, али и још четири привремено изнајмљена простора, на четири различите локације у граду.

„На тај начин је омогућено да ни у једном простору од 16. марта не ради више од пет особа, уз прописан размак између њих“, одговорили су УНС-у у Танјугу.

Наводе да су од почетка ванредног стања ангажовани додатни возачи, CarGo, тако да се сви људи довозе и одвозе на посао и кући, а у међувремену и на извештавање, тако да нема више од две особе у аутомобилу.

На питање УНС-а да ли су и које мере предузете за дезинфиковање радног простора, у Танјугу кажу да два пута дневно особље задужено за одржавање простор дезинфикује, а да новинари лично одржавају хигијену своје радне површине.

„Завод за биоциде и медицинску екологију превентивно дезинфикује просторије“, речено је УНС-у у Танјугу и додају да су од 16. марта за све аганжоване обезбедили заштитна и дезинфикациона средства, маске, рукавице, као и да се залихе стално допуњују.

Истичу да су „мере и организација рада које је предузела Новинска агенција Танјуг омогућиле функционисање у ванредним околностима, на изузетно одговоран и, сматрају, завидан начин“.

У Новинској агенцији Бета УНС-у је речено да се од почетка ванредног стања агенција реорганизовала и ради „на даљину“, тако што поједини новинари и уредници повремено и по потреби долазе у просторије ове агенције, као и да радно време запослених није мењано.

Додају да једино камермани морају на терен.

Наводе да су за заштиту запослених од вируса корона обезбеђене маске, рукавице и асепсол, као и да запослени који долазе у агенцију могу да их узимају. „Добили смо на поклон и пластичне визире од компаније Пинк који су такође на располагању запосленима“, кажу за УНС у Бети.

У Новинској агенцији ФоНет од проглашења ванредног стања, кажу за УНС, сви запослени и стални сарадници раде на даљину од својих кућа, онлајн 24 сата повезани са софтверским систему у седишту агенције.

„Новинари, сниматељи и фоторепортери када извештавају са терена неизоставно су заштићени маскама и рукавицама, а имају и обезбеђен превоз“, речено је УНС-у у овој агенцији.

Додају да је сменски рад остао непромењен, као и да се по потреби ради и ноћу. „Сви сарадници старији од 65 година су још пре увођења ванредног стања у изолацији“, кажу у ФоНету.

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси