Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Канал 9 упутио иницијативу Комисији за заштиту конкуренције због СББ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 11. 2011.

Канал 9 упутио иницијативу Комисији за заштиту конкуренције због СББ-а

Новосадска телевизија Канал 9 данас је упутила иницијативу Комисији за заштиту конкуренције како би СББ коначно омогућио приступ емитера својим програмским пакетима које ће једнако примењивати за све емитере у Србији, каже директорка Маја Павловић.

”Многи домаћи емитери имали су и имају проблема са приступом кабловском систему СББ (Нови Сад, Кикинда, Београд, Ужице, Лесковац, Крушевац, Пирот...), јер је пракса СББ-а да неким домаћим емитерима у потпуности ускраћује или наплаћује дистрибуцију програма, па чак и када имају валидне дозволе за емитовање програма, да друге дистрибуира без икакве накнаде, док страним емитерима плаћа накнаду за емитовање програма у свом систему, иако ови програми немају ни дозволе за емитовање програма у Србији, нити су уписани у Регистар јавних гласила Србије” каже Павловић.

УНС подсећа да је 5. јула ове године СББ укинуо програм Канала 9 у својој понуди, тако да ова телевизија иако има дозволу за емитовање не може да допре до скоро половине грађана Новог Сада чија су домаћинства у мрежи овог кабловског дистрибутера.

Привредни апелациони суд у Београду недавно је укинуо привремену меру којом је Привредни суд у Новом Саду наложио СББ-у да врати Канал 9 у Основни пакет аналогних програма у Новом Саду и предмет је враћен првостепеном суду на поновно одлучивање.

Након одлуке Привредног апелационог суда СББ је поново укинуо дистрибуцију програма Канал 9.

“Очекујемо да ће Привредни суд у Новом Саду нову одлуку о одређивању привремене мере донети за који дан од чега зависи хоћемо ли опет бити у каблу СББ-а или не” каже Павловић.

После одлуке Привредног апелационог суда Канал 9 се обратио и Високом савету судства са притужбом у којој тражи да се преиспита правичност суђења и непристрасност тог суда у овом поступку.

УНС је затражио од СББ-а али и других кабловских дистрибутера још у јулу ове године да врате и не укидају из своје понуде медије који имају дозволу.

Након искључивања Канала 9 из понуде СББ-а реаговала је и РРА.

“Свим кабловским оператерима упућује се апел да у своју понуду уврсте програме регионалних и локалних емитера на подручјима за које ти емитери имају дозволу. У недостатку законских овлашћења да ову проблематику регулише обавезујућим актом, Савет ће се обратити Министарству културе како би се пронашао задовољајувћи модел регулисања ове проблематике и пре доношења новог сета медијских закона, а у складу са добром европском праксом“ навели су тада у саопштењу.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси