Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Добра пракса: У Крушевцу због вируса корона комисија за медијске пројекте радила на даљину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 04. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Добра пракса: У Крушевцу због вируса корона комисија за медијске пројекте радила на даљину

Град Крушевац је прва локална самоуправа у којој су чланови конкурсне комисије оцењивали пројекте у области јавног информисања користећи могућности рада на даљину због ванредне ситуације изазване вирусом корона, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС).

Комисија у саставу Милорад Додеровић, на предлог УНС-а, Драгослав Гогић, дописник Радио-телевизије Србије (медијски стручњак) и Радојица Мали, на предлог РАБ Србије у Крушевцу је предложила да 17 милиона динара буде додељено за 16 од укупно 25 пријављених пројеката у области јавног информисања.

Гогић, председник комисије, за УНС каже да је рад започет тако што је члановима комисије имејлом послата пројектна документација, који су после рада од куће проследили коментаре на медијске пројекте.

Наводи да је после пристиглих коментара чланова комисије из Градске управе организован састанак преко интернета.

„У просторијама Градске управе, уз присуство секретара, укључили смо конференцијски, путем скајпа остале чланове комисије. Коментарисали смо сваки пројекат појединачно и донели предлог одлуке расподеле новца медијима“, рекао је УНС-у Гогић. Истиче да је ово добар пример праксе доделе новца медијима у овој ситуацији.

У Градској управи Крушевца за УНС кажу да су подржали овакав начин рада комисије јер нису желели да медији, чији пројекти остварују јавни интерес, остану без новаца чекајући да прође пандемија. У противном, истичу, био би угрожен рад медија у тренутку када је њихова улога због борбе против ковида-19 још важнија.

Иначе, Град Крушевац је на овогодишњем медијском конкурсу издвојио 17 милиона динара за медије, што је највећи износ од 2015. године. За медијске пројекте у тој локалној самоуправи је прошле, 2018, 2017. и 2016. било издвојено 15,6 милиона, док је 2015. године за медије опредељено 5,7 милиона динара.

Према подацима УНС-а 123 локалне самоуправе до данас су расписале медијске конкурсе, половина њих објавила је решења о расподели новца, а Нови Сад, Медвеђа, Сокобања и Деспотовац обуставили су конкурсе.

Подсетимо, УНС је раније позвао локалне самоуправе у којима су окончани конкурси за суфинансирање пројеката у области јавног информисања да без одлагања исплате новац медијима, а да се у општинама и градовима у којима конкурсне комисије нису заседеле организује рад ових тела на даљину.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси