Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Навршило се 26 година од смрти Даде Вујасиновић, случај и даље отворен
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 04. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Навршило се 26 година од смрти Даде Вујасиновић, случај и даље отворен

Удружење новинара Србије (УНС) подсећа да се у среду, 8. априла, навршава 26 година од смрти новинарке „Дуге“ Радиславе Даде Вујасиновић. Према налазима Форензичког института у Хагу смрт новинарке могла је да наступи као последица убиства, самоубиства или несрећног случаја.

Председник Комисије за истраживања убистава новинара Веран Матић за УНС каже да Комисија нема нових информација у вези смрти новинарке, да нису добили нове од Тужилаштва, као и да је случај и даље отворен. 

У Вишем јавном тужилаштву УНС-у је речено да са припадницима Министарства унутрашњих послова Србије „наставља да предузима радње ради утврђивања постојања кривичног дела, извршиоца и због обезбеђивања доказа”. 

Подсећају да је Тужилаштво током 1994. године предузело низ провера и иницирало поступак пред тада надлежним судом, када су испитани бројни сведоци и обављена различита вештачења. 

„Формирана је комисија вештака судске медицине и балистичара, а обављена је и реконструкција догађаја на лицу места у присуству судских вештака и чланова породице Вујасиновић”, наводе у Тужилаштву. 

Истичу да вештаци нису могли да се изјасне да ли је у овом случају реч о самоубиству или убиству, као и несрећном случају, али да те могућности нису могли да искључе. 

Додају и да је због налаза вештака којег је ангажовала породица новинарке, захтевано још једно допунско судско-медицинско и балистичко вештачење. 

У Тужилаштву наводе да је после измене закона 2013. године истрагу, и у овом случају, преузело Више јавно тужилаштво у Београду. Наводе да су тада радили и на прибављању доказаног материја на које је у свом налазу указао вештак, а којег је ангажовала породица Вујасиновић. 

После прикупљених података и обављених вештачења, наводе, вештачење је поверено Форензичком институту у Хагу којем је достављен целокупни расположиви материјал. 

Подсетимо, пре три године и девет месеци Више јавно тужилаштво добило је извештај Холандског форензичког института у Хагу, на основу доказног материјала који му је 2015. године проследило Министарство правде. 

„Форензички институт у Хагу је потврдио налаз и мишљење српских вештака, који нису могли да искључе ни могућност самоубиства, ни убиства, као ни несрећног случаја, што би у конкретном случају значило да је смрт задесна услед нестручног руковања оружјем”, речено је УНС-у у Тужилаштву. 

Истичу и да је Тужилаштво, као сведоке, испитао најужи круг пријатеља новинарке Вујасиновић, лица са којима је била у контакту непосредно пре вечери када је дошло до њене смрти, као и све особе које су имала сазнања о овом догађају. 

Радислава Дада Вујасиновић пронађена је мртва 9. априла 1994. године у свом стану у Трећем булевару број 118 у Новом Београду. 

У записнику који је сачињен после обављене обдукције наведено је да је умрла дан раније, у 1.30 сати. Званична верзија догађаја тада била је да је Дада Вујасиновић извршила самоубиство, пуцњем у груди из ловачке пушке. 

Породица Даде Вујасиновић ангажовала је приватног балистичара Зорана Јовановића који је утврдио да је на фотељи осим Дадине, била још једна крвна група. Његов налаз достављен је Тужилаштву у децембру 1994. године, али је одбијен. 

Балистичар Владимир Костић 2008. године обавио је низ вештачења. Он је суду предао свој налаз у коме се наводи и да су у телу Даде Вујасиновић пронађена два филцана чепа, што би значило да је себе усмртила са две патроне из ловачке пушке, односно, да је у себе морала да пуца два пута, што није могуће. 

После тога, Окружни јавни тужилац у Београду је у јануару 2009. године, преквалификовао случај у убиство уместо самоубиства и покренуо преткривични поступак. 

Холандски форензички институт у Хагу утврдио је у свом извештају да је у телу Даде Вујасиновић пронађен један филцани чеп, а не два, како је тврдио балистичар Владимир Костић. 

Иначе, вештачење Владимира Костића рађено је 2008. године, у време када није био пронађен доказни материјал из истраге смрти Вујасиновић и када се веровало да је он уништен у НАТО бомбардовању. Костић је практично вештачио вештачења, односно стручне налазе других вештака, а не сам доказни материјал. 

Тек после инсистирања Комисије за истраживање убистава новинара, доказни материјал је пронађен и утврђено је да се он налазио у орману полицајца који је у међувремену преминуо.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси