Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  После реаговања УНС-а портал „Газета Сињали“ замаглио личне податке Срба, Рома и Горанаца, међународне организације траже поштовање приватности у медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 04. 2020.

Извор: УНС

После реаговања УНС-а портал „Газета Сињали“ замаглио личне податке Срба, Рома и Горанаца, међународне организације траже поштовање приватности у медијима

Портал „Газета Сињали“ је после реаговања Удружења новинара Србије (УНС) и ОЕБС-а на Косову због објављивања списка имена 210 Срба, Рома и Горанаца са Косова и Метохије којима је наводно наложена изолација, укључујући и имена особа које се лече од вируса корона, замаглио те податке.

Подсетимо, тај портал је у петак, 3. априла објавио имена са местом становања и годином рођења 210 Срба, Рома и Горанаца којима је наводно прописана изолација, уз тврдњу да су мере наложене из Београда.

Мисија ОЕБС на Косову, после реаговања УНС-а и УНС-а на Косову јуче је позвала портале да уклоне овај списак и да га на преносе, истичући да су лични подаци заштићени законом.

„Институције на Косову не откривају личне податке заражених ковидом-19 и то не би требало да раде ни медији. Ситуација изазвана ковидом-19 захтева солидарност и сарадњу читавог друштва, као и власти у региону“, наводи се у реаговању ОЕБС-а на Косову.

Осим ОЕБС-а, шеф УМНИК-а Захир Танин позвао је на поштовање људских права на Косову и охрабрио све институције и актере да „будно прате могуће случајеве стигматизације и дискриминације у вези са борбом против ковида-19“.

Танин је поновио позив косовске Агенције за заштиту личних података да се поштује право пацијената на приватност и уздржавање од објављивања њихових личних података.

Осим међународних организација на Косову, протестовала је и Европска федерација новинара (ЕФЈ) због, како стоји у саопштењу, „огромног политичког уплитања у поједине медије на Косову“ и позвала их да се одупру појачаним тензијама у време здравствене кризе.

У саопштењу ЕФЈ-а наводи се и да је ова организација тражила од Независне комисије за медије на Косову да истражи овај случај „неетичког извештавања“ и позвала је да настави са пажљивим надгледањем медија.

Подсетимо, УНС и УНС на Косову јуче су тражили да портал „Газета Сињали“ хитно уклони са интернета списак грађана који су наводно у изолацији и лече се од вируса корна, истичући да је недопустиво објављивање информација из здравствених картона, као и података који стигматизују људе по националној и етничкој припадности.

УНС и УНС на Косову тражили су да се утврди одговорност надлежних у Заводу за јавно здравље Косовска Митровица – Приштина и станице косовске полиције у Лепосавићу за пуштање ових спискова у јавност.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси