Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Још једна донација “Холцима” за изградњу спомен-куће Пере Тодоровића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 11. 2011.

Још једна донација “Холцима” за изградњу спомен-куће Пере Тодоровића

Фабрика цемента “Холцим д.о.о.” из Параћина донирала је 3.200 кг везива за малтерисање и 1.600 кг везива за зидање за довршетак радова на изградњи спомен-куће новинара Пере Тодоровића.

Ово је друга донација фабрике „Холцим“. Акцију изградње спомен куће истакнутом новинару, књижевнику и политичару претходно су подржали донацијом 5 тона цемента.

УНС је са општином Смедеревска Паланка и Завичајно туристичким удружењем "Видовача" из Водица 2008. године започео акцију изградње спомен-куће Пере Тодоровића.

Груби грађевински радови на завичајној кући која ће бити истоветна старом здању и која се гради у дворишту основне школе "Олга Милошевић" у Водицама, преко пута урушене куће у којој је овај великан рођен, су завршени.

Подигнута су два нивоа куће, изливене три плоче, а на реду је постављање крова. Цреп за постављање кровног покривача обезбеђен је донацијом фабрике „Потисје“ из Кањиже (5500 комада). УНС је од ЈП „Србијашуме“ затражио помоћ у обезбеђењу грађе за кровну конструкцију, израду врата, прозора, подова и таванских и других делова ентеријера.

Према речима Миодрага Загорчића, председника Завичајно-туристичког удружења „Видовача“ радови на изградњи спомен-куће теку по плану.

- Све што је за ову годину планирано, урађено је. Сазидане су две етаже од по 130 м² и завршени радови на водоводној и канализационој мрежи. Надамо се да ћемо у најскорије време успети да обезбедимо и недостајућу грађу за кров. Након тога следе радови на уређењу спољне фасаде и унутрашњости куће, рекао је Загорчић.

Он је истакао да би, уколико не буде неких непредвиђених околности, спомен-кућа Пере Тодоровића требало да буде завршена у току 2012. године, када се навршава 160 година од рођења и 105 година од његове смрти.

УНС-ову акцију изградње спомен куће са библиотеком, етно збирком и конференцијском салом која ће служити као простор за етно изложбе и новинарске скупове и у којој ће бити седиште Завичајног друштва "Видовача" подржали су и архитектонски биро "Кућа" Аврама Крстића, шпедитерско предузеће "Транспортшпед", фабрика цемента "Лафарж", Индустрија грађевинског материјала "Игма", али и велики број Тодоровићевих завичајаца, мештана Смедеревске Паланке али и поштовалаца лика и дела овог српског великана из свих крајева Србије.

Сви који желе да се придруже акцији и дају допринос изградњи спомен-дома новинару, публицисти и политичару који је својим радом унапредио новинарство и струковну новинарску организацију могу се јавити генералном секретару УНС-а Нину Брајовићу (тел. 063 315 246, мејл nino.brajovic@uns.rs ) или председнику Завичајно-туристичког удружења "Видовача" Миодрагу Загорчићу (тел. 064 830 44 00).

Новац за обнову куће Пере Тодоровића може се уплатити на жиро рачун број 170-30003646007-48 код Уникредит банке.

Петроније - Пера Тодоровић (1852 - 1907) је био један од најзначајнијих новинара, полемичара, књижевника, преводилаца и политичара на размеђу два века.

Основао је "Мале новине" - први слободни, комерцијални лист у Краљевини Србији који је уређивао по "европским стандардима" и који је достизао тираж већи од 10.000 примерака.

Пера Тодоровић био је један од иницијатора обнављања Српског новинарског друштва, претече УНС-а. Био је, после Лазе Костића, други по реду председник ове струковне организације (1891-1893).


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси