Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ЕФЈ: Послодавци да заштите новинаре због Ковида 19, рад могућ и на даљину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 03. 2020.

Извор: УНС, ЕФЈ

ЕФЈ: Послодавци да заштите новинаре због Ковида 19, рад могућ и на даљину

Европска федерација новинара (ЕФЈ) поздравила је мере које су предузете како би се новинарима обезбедила сигурност због избијања епидемије Ковид 19, истовремено осуђујући став појединих послодаваца који присиљавају новинаре да раде у редакцијама.

„Здравље и сигурност новинара су приоритет. Позивамо све послодавце да примене мере заштите здравља новинара на радном месту“, наводи се у саопштењу ЕФЈ-а и додаје да је од својих подружница сазнао да поједини послодавци не дозвољавају новинарима да раде ван редакција.

„Неприхватљиво је да поједини издавачи недозвољавају новинарима да раде на мрежи. Технолошки алати омогућавају савршено испуњавање новинарских задатака на даљину“, навео је генерални секретар ЕФЈ-а Рикаро Гутиерез.

У саопштењу ЕФЈ наводи да се придружује Европској конфедерацији синдиката (European Trade Union Confederation – ETUC) која позива Европску комисију и државе чланице Европске уније (ЕУ) да предузму хитне мере у складу са Пактом о стабилности и расту и правилима о државној помоћи.

Те мере наводи ЕФЈ, морају да укључе новчану помоћ новинарима и медијским радницима који су у карантину или који су вишак на послу због Ковида 19.

Посебна пажња истиче ЕФЈ, треба да буде усмерена на новинаре и медијске раднике који у редакцијама не раде за стално, укључујући и слободне новинаре, а који често немају иста права и заштиту као остали радници. ЕФЈ позива и земље које нису чланице ЕУ да примене исте мере.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси