Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Драгољуб Јанојлић добитник награде „Ђоко Вјештица“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

25. 10. 2011.

Драгољуб Јанојлић добитник награде „Ђоко Вјештица“

Први добитник награде за новинарску хуманост коју је установило Удружење новинара Србије и предузеће „Лемиx“ из Београда је Драгољуб Јанојлић, новинар „Независних новина паланачких“ из Смедеревске Паланке.

Једногласну одлуку жири је донео вреднујући Јанојлићеве текстове из 2011. године објављене у „Паланачким новинама“.

Писао је о породицама отетих и несталих на Косову и Метохији који током једанаестогодишње борбе за сазнавање истине нису ни од државних ни од међународних служби и званичника добијали неопходну помоћ.

Текстови о напорима да се једном тешко оболелом дечаку обезбеди инострана медицинска помоћ, показују шта се може добром вољом грађана и позивом адмнистрацији да обави свој део посла. А симпатични запис о томе како и стари бицикл може бити велики дар за човека притиснутог избегличким мукама, потврђује изреку да наше мало може за неког да буде много.

- Сви ови текстови колеге Драгољуба Јанојлића потврда су да је он, увек професионално коректан, одмерен у изразу, лично дискретан и спреман да истакне све друге учеснике у овим доброчинстивма, иницирао и спровео низ хуманитарних акција. Оваквим својим ангажовањем Јанојлић је подсетио и медијске куће али и појединце који у њима раде на важност своје улоге и величину своје моћи у покретању најшире јавности на хумано понашање, саосећање, солидарност и помоћ људима у невољи, наводи се у образложењу жирија.

Драгољуб Јанојлић рођен је 1951. године у Селевцу код Смедеревске Паланке. Своју новинарску каријеру која траје 38 година започео је у листу „Наша војска“ у Љубљани. Радио је у новинској агенцији „Јасеница“ из Смедеревске Паланке и у центру за информисање „Гоша“.

Био је дописник „Политике Експрес“, а до јуна ове године радио је у „Франкфуртским вестима“. Тренутно је дописник црногорског листа „Дан“ и сарадник „Независних новина паланачких“.

Објавио је 9 књига, биографских романа и публицистичких дела.

Петочлани жири награде за новинарску хуманост чинили су председница жирија Бранка Оташевић, новинар-ветеран Милош Бато Милатовић, председница УНС-а Љиљана Смајловић, новинар ТВ Војводина Велимир Петрушић и донатор награде, власник предузећа “Лемиx” Јовица Павловић.

Награда за новинарску хуманост “Ђоко Вјештица” додељује се за медијске прилоге у штампаним, електронским или онлајн медијима који покрећу и мотивишу појединце и јавност за остваривање хуманих акција и циљева, критикују социјално неодговорно понашање у друштву и подстичу солидарност и узајамност.

Драгољуб Јанојлић, примиће награду “Ђоко Вјештица” сутра, 26. октобра у 11 часова у ресторану “Кумбара”, Булевар ЈНА бр. 36, Бели Поток.

Награда се састоји од статуе и новчаног износа од 1000 евра у динарској противвредности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси