Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Неизвестан опстанак „Крагујевачких“: Нисмо имали шансу да будемо суфинансирани
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 01. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Неизвестан опстанак „Крагујевачких“: Нисмо имали шансу да будемо суфинансирани

Недељник „Крагујевачке“ јуче, први пут од оснивања 2009. године, није се појавио на киосцима. Запослени нису примили плате од септембра прошле године, због чега новинари одлазе. Главни разлог је, наводе, што нису имали шансу да добију новац на конкурсима за пројектно суфинансирање медијског садржаја.

Главни и одговорни уредник недељника „Крагујевачке“ Мирослав Јовановић за Удружење новинара Србије (УНС) потврдио је да је рачун овог листа блокиран због наплате потраживања једног бившег запосленог, али да то није главни разлог због чега „Крагујевачке“ јуче нису биле доступне читаоцима.

„Град Крагујевац није расписао нити један конкурс за суфинансирање медијског садржаја. Не само ми, него и остали медију у граду нису имали шансу да конкуришу. Самостално финансирање није довољно да би се новине издржавале“, рекао је УНС-у Јовановић и додаје и да је зарада од реклами „утањила“. „Нисмо подобни“, истиче Јовановић.

Редакција листа „Крагујевачке“ данас је саопштила да овај лист није имао шансу да добије део буџетских средстава зато што Град Крагујевац, од усвајања Закона о јавном информисању, није расписао нити један медијски конкурс, иако је у свим буџетима билансиран новац за ове намене.

Додају и да „’Крагујевачке' нису 'прошле' ни на једном конкурсу Министарства културе и информисања јер имају третман 'политички неподобних новина'“.

Иначе, у одлуци о буџету Града Крагујевца за 2020. годину наводи се да је десет милиона динара опредељено „за остваривање и унапређење јавног интереса у области јавног информисања“.

На питање да ли је тај новац у буџету намењен овогодишњем медијском конкурсима и када ће он бити расписан градоначелник Града Крагујевца Радомир Николић УНС-у није одговорио.

Подсетимо, Град Крагујевац од увођења пројектног суфинансирања медија, 2015. године, за медијске пројекте није издвајао нити један динар. Једина медијска кућа која се из буџета финансира, после поништене приватизације 2017. године, је Радио-телевизија Крагујевац.

Николић је УНС-у прошле године рекао да Град Крагујевац планира у 2019. години да издвоји осам милиона динара за конкурс за суфинансирање медијских пројеката, како је и буџетом предвиђено. Међутим, конкурс прошле године није расписан.

Иначе, Град Крагујевац један је од 13 локалних самоуправа које прошле године нису расписале конкурс за суфинансирање медијских пројеката.

Новинари напустили лист, новине убудуће двонедељне

Уредник листа „Крагујевачке“ Јовановић за УНС каже да новинари овог листа од септембра прошле године нису примили плате, које су и раније биле „ситне“.

„Све што је сама фирма зарађивала одлазило је на делимично покривање трошкова штампе, плаћање комуналних услуга и уплаћивање пореза и доприноса новинарима”, рекао је УНС-у Јовановић.

На питање УНС-а чију подршку, у оваквим околностима, „Крагујевачке“ имају Јовановић каже да је то пре свега „вербална подршка читалаца“. „Имамо подршку и од колега, иако их је у Крагујевцу, после гашења медија, драстично мање“, каже Јовановић.

„Крагујевачке“ наводе и да је недостатак новца донекле „ублажаван преласком на минималне зараде запослених још пре пет година , а од пре неколико месеци плате се уопште не исплаћују“. „Редакцију је напустило неколико новинара, јер они, једноставно, од нечега морају да живе“, наводи у саопштењу редакција тог листа.

Намера редакције је да новине убудуће излазе двонедељно, али и то „није гаранција да ће опстати“, јер ће се „смањити трошкови, истовремено и приходи“. Следећи број, 30. јануара, биће на киосцима.

Подсетимо, овај лист излази од 2009. године, када је редакција тадашње приватизоване „Светлости” дала отказ новим власницима и покренула нове новине – „Крагујевачке”. „Тако су ‘Крагујевачке' биле покушај да се настави традиција 'Светлости', која би 2020, да није уништена, навршила 85 година излажења“, наводи редакција овог листа.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси